To zarchiwizowana wersja starego forum arhn.eu z lat 2013-2018. Istnieje w formie tylko do odczytu.
Forum Dyskusyjne arhn.eu -- Kiedyś mieliśmy tu recki grema™
  • Strona Główna
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Regulamin
  • Pomoc
Forum Dyskusyjne arhn.eu -- Kiedyś mieliśmy tu recki grema™ › arhn.eu › Stażyści › Archiwum ›
Artykuł na temat Mortal Kompat dla PS Vity
Wątek zamknięty 
Ocena wątku:★★★☆☆ (2 głosów - średnia: 3)
Artykuł na temat Mortal Kompat dla PS Vity
RickPL
Pong
*
Liczba postów: 5
Liczba wątków: 4
Reputacja: 1
Poziom ostrzeżeń: 0%
15-12-2012, 23:42
Mortal Kombat (PS Vita)

Gdy rozmawiamy o grach wideo i słyszymy określenie „brutalna bijatyka” od razu na myśl przychodzi nam Mortal Kombat. Niedawno ta seria krwawych bijatyk „mordobić” doczekała się portu na kieszonkowe konsole. Czy dalej sprawia taką frajdę jak na Pegazusie?

W przypadku „dużych” gier, które doczekały się wersji na małe, przenośne konsole (handheldy) utarł się przesąd, że niezbyt opłaca się wydawać pieniądze na tą wersję mobilną, gdyż zwykle były one nieporównywalnie słabsze od swoich większych kuzynów. Czy tak samo sprawy się mają z Mortal Kombat na PSV? Nie. Mamy mocnego kandydata na najlepszą bijatykę wszechczasów, dostępną na handheldy.

Piętą Achillesową MK jest grafika. Jest ona po prostu brzydka – rozdzielczość wydaje się zaniżona, a tekstury na bohaterach rozmyte i niewyraźne. Tła również pozostawiają wiele do życzenia i wiele elementów, które były ruchome w dużej wersji są teraz statyczne. W tym szaleństwie jest jednak metoda, dzięki tak osłabionym efektom wizualnym gra oferuje stałą ilość klatek na sekundę, która praktycznie nie spada poniżej 60 FPS, a w grach tego typu płynność jest bardzo ważna, aby móc nadążyć z kombinacjami ciosów. Słaba oprawa wizualna jest tak naprawdę jedyną wadą gry.

MK na PSV jest identyczny jak jego wersje na duże konsole i znajdziemy w nim całą ośmiogodzinną kampanię, standardową drabinkę, wierzę zadań (300 różnorodnych misji), system gry wieloosobowej (sieć, AdHoc) i kryptę pełną tajemnic do odkrycia. Oprócz tych opcji gra zawiera dodatkową wieżę zadań, przygotowaną specjalnie pod PSV – wykorzystuje ona ekran dotykowy i akcelerometr. W nowej wieży pierwszy raz będziemy mogli pokierować Shao Kan'em, wykonać dotykowe Fatallity lub też będziemy zmuszeni wycierać krew z ekranu i obracać konsolę by odwracać pole walki. Nowy tryb i jego pomysłowość na pewno zaskoczy zarówno fanów serii jak i nowych graczy w śiecie MK. Zabawy dodają jeszcze dwa tryby – Test your Balance, gdzie przechylając konsolkę musimy utrzymać postać w pionie, oraz Test your Slice, który jest zabawnym i świetnie przygotowanym klonem smartfonowego Fruit Ninja, tyle że w MK tniemy zdekapitowne glony, a nie owoce.

Wśród postaci pojawiają się wszyscy wojownicy z wersji na PS3 (z Kratosem włącznie) oraz 4 dodatkowe postacie dostępne wcześniej jako DLC – Jest ich w sumie 32.

Podsumowując – Mortakl Kombat nie straciło na konwersji na PSV praktycznie nic oprócz zubożonej warstwy wizualnej, za co odpłaca z nawiązką płynnością działania, nową wierzą zadań oraz dwoma nowymi trybami. W tym wypadku naprawdę warto wydać pieniądze na tą grę i cieszyć się z wielu godzin dobrej i krwawej zabawy. Polecam.

Plusy:
+ Świetny klimat
+ Wysoka ilość FPS-ów
+ Prawie idealna „kopia” oryginału
+ Specjalnie przygotowane wyzwania na PSV

Minusy:
- Słaba grafika

Ocena:

7/10

Rick
Mortal Kombat (1).docx (13717 bytes, 1 downloads)
Mortal Kombat (1).docx (13717 bytes, 1 downloads)
Stivi
PaczPiez
Administrators
Liczba postów: 739
Liczba wątków: 60
Reputacja: 172
20-12-2012, 22:49
Cytat:krwawych bijatyk „mordobić”

Nie wystarczy jedno określenie?

Cytat:tą wersję

Tę wersję.

Cytat:wierzę zadań

No proszę cię, naprawdę chodzi Ci o wiarę? Czy może jednak wieżę?

Cytat:śiecie

:torll:

Cytat:MK na PSV jest identyczny

Trochę głupio to brzmi, bo w poprzednim akapicie wskazujesz różnice. Warto by było tutaj już na początku zdania nakreślić, że chodzi o tryby rozgrywki.

Cytat:Prawie idealna „kopia” oryginału

To jest port, wiec wydaje mi się, że to użycie słowa "kopia" jest niefortunne.

Wszystko powyżej to oczywiście moje czepialstwo. Ale recenzja ogólnie mi się nie podoba i byłbym przeciwny za postowaniem jej na stronie głównej.
Cytat:kenonon - 13-04-22:00 -- racja gdyby połączyli psnixbl w jednosć wyszło by cos pięknego niczym jezus

Dark Archon
Sarcastic Mr. Know-It-All
Administrators
Liczba postów: 1 446
Liczba wątków: 159
Reputacja: 742
20-12-2012, 23:07
Skoro Stivi skłonił mnie już do zajęcia w tej sprawie pozycji, to dodam też coś od siebie:

Moim zdaniem zdecydowanie zbyt krótko i prosto. Miejscami faktycznie widać fragmenty, które dałoby się oszlifować, ale zdecydowanie duża część tekstu jest zwyczajnie słaba. Błędy ortograficzne, koszmarne literówki i nieumiejętność stawiania apostrofów dyskwalifikuje ten tekst z miejsca.

Nie mówisz nic na temat kampanii. Pomijając fakt, że w arhn.eu nie stawiamy ocen, twoja wydaje się niewspółmierna do treści.

Jako jedyny minus podajesz słabą grafikę, nazywasz grę "mocnym kandydatem na najlepszą bijatykę wszechczasów", a potem dajesz jej... 70%?

Używasz błędnych liczebników (wysoka ilość, w miejscu wysoka liczba).

"Czy dalej sprawia taką frajdę jak na Pegazusie?" - wut? Mortal Kombat nigdy nie miało oficjalnej wersji na NESa.

Nie podobają mi się ciągłe wtrącenia w nawiasach - twoje dzielą się na dwie grupy - niepotrzebne [np. przenośne konsole (handheldy)] i takie, które powinno się ubrać w ładną peryfrazę:

"wieżę zadań (300 różnorodnych misji)" -> wieżę zadań składającą się z 300 rożnorodnych misji.

Musisz pamiętać, że nie zawsze osoby poprawiające twój tekst będą zaznajomione z grą o której mówisz. Jeśli nazwiesz Shao Kahna "Shao Kanem" (albo co gorsza Shao Kan'em (sic!)), dtp może tego nie zauważyć. Czytelnik zauważy.

Stylistyka też miejscami leży. Vide:
"Mortakl Kombat nie straciło na konwersji na PSV praktycznie nic oprócz zubożonej warstwy wizualnej". To chyba dobrze, że Mortal Kombat straciło zubożoną warstwę wizualną? Ale rozumiem, że nie o to tu chodziło.

albo:
"W tym wypadku naprawdę warto [...] cieszyć się z wielu godzin dobrej i krwawej zabawy." Zawsze warto się cieszyć z dobrej zabawy. To chyba oczywistość ;)
Herbaciarz
Pong
*
Liczba postów: 16
07-04-2013, 23:39
Z cyklu "nie znam się ale się wypowiem". Nie wiem czy wypada mi jako Stażyście, ale obiektywna opinia zawsze się przyda.

Nie będę tutaj rozpisywał się na temat literówek itp. (koledzy zrobili to wyżej), a raczej do merytoryki. Czytając tą recenzję, bardziej pasuje mi to pod opis gry na pudełku typu: "- aż 30 dodatkowych leweli - 15 postaci do odblokowania". Fakt, zawiera ona opis wad, i zalet, ale mam wrażenie że jest tego za mało (recenzja poza tym jest za krótka). I jeszcze jedno, mam wrażenie że adresujesz tą recenzję do osób które świetnie znają MK9 na X-box'a oraz PS3, a chcą się dowiedzieć czegoś o wersji na Vite. Lepiej by było aby recenzja była zaadresowana także do osób które ostatni raz miały styczność z MK4 na PC ;) Jakaś krótka historia, co było pomiędzy starym MK, a tym nowym. W 2 zdaniach, jak wcześniejsze dziwne wariacje wypadły np. MK vs DC Universe - taka moja sugestia :) Ale nie zrażaj się nikt nie jest doskonały, pisz i ćwicz - praktyka czyni mistrza. Ja czekam aż ktoś "spałuje" moją recenzję ;)
Insajd
Rycerz Nintendo <3
**
Liczba postów: 188
Liczba wątków: 53
Reputacja: 176
08-04-2013, 00:06
Herbaciarz, zdajesz sobie sprawę, że użytkownik RickPL nie jest już stażystą, nie ma wiec żadnej możliwości żeby przeczytać to, co piszesz? Swoją drogą, "tą recenzję"? Serio? Już nie wspomnę o "obiektywnej opinii" :loool:
Herbaciarz
Pong
*
Liczba postów: 16
08-04-2013, 00:13
Zdaję sobie sprawę że nie ma czegoś takiego jak obiektywna opinia, co najwyżej subiektywna. To miał być taki żarcik :P

Literówki, i złe odmiany o drugiej nocy się zdarzają, nikt nie jest bezbłędny ;D

Nie zwróciłem uwagi, na brak "stażystowania" -> hmmm chyba znowu późna godzina się kłania ;)
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
Wątek zamknięty 

• arhn.eu
Polskie tłumaczenie © 2007-2026 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2026 MyBB Group. Created by DSlakaitis.