To zarchiwizowana wersja starego forum arhn.eu z lat 2013-2018. Istnieje w formie tylko do odczytu.
Forum Dyskusyjne arhn.eu -- Kiedyś mieliśmy tu recki grema™
  • Strona Główna
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Regulamin
  • Pomoc
Forum Dyskusyjne arhn.eu -- Kiedyś mieliśmy tu recki grema™ › arhn.eu › Stażyści › Archiwum ›
KoTOR II TSL artykuł
Wątek zamknięty 
Ocena wątku:★★☆☆☆ (1 głosów - średnia: 2)
KoTOR II TSL artykuł
farmaceuta
Final Fantasy Fan
Liczba postów: 440
Liczba wątków: 12
Reputacja: 38
Poziom ostrzeżeń: 0%
23-12-2012, 16:28 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-12-2012, 16:38 przez farmaceuta. )
Star Wars Knights of The Old Republic II The Sith Lords

Kontynuacja jednej z najlepszych gier cRPG. Niestety, mogła być trochę bardziej dopracowana ale studio Obsidian miało tylko rok na stworzenie gry (i to odróżnia ją od pierwszej części stworzonej przez BioWare). Na szczęście nie było z nią podobnie jak z Dragon Age 2.

Akcja kontynuacji rozgrywa się 5 lat po wydarzeniach z jedynki. Naszym protagonistą jest rycerz Jedi, bohater wojen Mandaloriańskich, który został wydalony z zakonu. Niestety stracił pamieć i odkrywa na nowo powiązania z Mocą. Musi więc zapanować nad chaosem będącym wynikiem wojny z Sithami lub pogrążyć galaktykę. Dodatkowo ponieważ został wygnany to musi zbudować swój miecz świetlny.

Rozgrywka nie zmieniła się. Dalej jest przerywana w momencie zauważenia wroga, wtedy pojawia się ekran walki na którym wybieramy czynności z ataków, mocy lub medykamentów. Mamy jak w poprzedniczce 3 klasy Jedi: obrońcę, negocjatora i strażnika. Podobnie jak w poprzedniej części możemy zmienić klasę naszego protagonisty w dalszej części rozgrywki (jak w jedynce zostawaliśmy Jedi, tak w dwójce możemy wybrać jedną z 3 klas jasnej strony, lub ciemnej).
Dalej również najważniejsze w grze są dialogi, gdyż to one określają po jakiej stronie mocy się znajdziemy, co wpływa na moce których używamy podczas gry. Tym razem również dostaliśmy możliwość poprzez dialogi na ingerencję w to po jakiej stronie mocy będzie część naszych towarzyszy. Możemy ulepszać miecze świetlne nie tylko poprzez wsadzanie do nich kryształów, ale nawet dodatkowych części dodających różne współczynniki.

W czasie gry zawitamy na takie planety jak Dantooine, Nar Shada, Telos, Onderon, Malachor V, Duxun, Korriban i Peragus II (właściwie jest to ogromna asteroida górnicza). A także na pokłady Mrocznego Jastrzębia (Ebon Hawk) i Ravengera. Nie będę zdradzał wszystkich aspektów związanych z fabułą, powiem że jest ciekawa i trzeba ja odkryć samemu, dodatkowo wciąga jak bagno. Gdyż fani ją znają a przez spojlowanie nowi gracze nie będą chcieli zagrać. Głownym celem jest powstrzymanie Sithów i odnalezienie mistrzów Jedi.

Wśród postaci które mogą dołączyć do drużyny część ma powiązania z Darth Revanem (protagonistą z poprzedniej części i sprawcy wojny domowej Jedi). Nawet nasz protagonista je ma, jako że dołączył do niego podczas wojen Mandaloriańskich. Występuje kilka ras wśród członków drużyny: Echani, Wookie, Milaruka, Zabrak i oczywiście ludzie. Również są T3-M4 i HK-47 znani z poprzedniej części.

Niestety gra nie posiada spolszczenia dialogów co jest główną barierą dla graczy mniej operujących językiem angielskim, bo trzeba uważnie czytać wszystkie dialogi. I gdy kilka lat temu nie była dostępna w Empiku, trzeba było dać za używaną koło 120 złotych co było spora ceną jak na grę z 2005 roku. Była niedopracowana w kilku aspektach między innymi graficznie była identyczna, ale fanów nie zraziła.

Seria Knights of The Old Republic miała swoją magie i ma ja do dzisiejszego dnia.

Plusy:
+ To w końcu KoTOR
+ Grywalność
+ Nowe moce i klasy

Minusy:
- Brak polskiej wersji językowej

Ponieważ jeden z artykułów źle umieściłem daję link do niego http://arhn.eu/forum/Temat-Artyku%C5%82y-Zgoda-na-publikacj%C4%99-artyku%C5%82u-na-g%C5%82%C3%B3wnej-The-Cronicles-of-Inotia-III-Children-of-Carnia-iOS-Android
[Obrazek: Q8KmzuE.jpg]
Stivi
PaczPiez
Administrators
Liczba postów: 739
Liczba wątków: 60
Reputacja: 172
Poziom ostrzeżeń: 0%
23-12-2012, 19:09
Jakbym nie był cholernie miły to bym napisał: jasny chuj, co to jest :please:

Ale jestem miły więc napiszę co mi się nie podoba.

Cytat:Niestety, mogła być trochę bardziej dopracowana ale studio Obsidian miało tylko rok na stworzenie gry (i to odróżnia ją od pierwszej części stworzonej przez BioWare). Na szczęście nie było z nią podobnie jak z Dragon Age 2.

Według mnie nie powinieneś we wstępie takich rzeczy umieszczać, wnioski wyciąga się na koniec.

Cytat:Mamy jak w poprzedniczce 3 klasy Jedi: obrońcę, negocjatora i strażnika. Podobnie jak w poprzedniej części możemy zmienić klasę naszego protagonisty w dalszej części rozgrywki (jak w jedynce zostawaliśmy Jedi, tak w dwójce możemy wybrać jedną z 3 klas jasnej strony, lub ciemnej).

Pogrubione rzeczy to główny problem. Ja po przeczytaniu tego akapitu nie wiem o co chodzi i ile mamy w końcu klas.

Cytat:Dalej również

Czy tylko dla mnie to brzmi idiotycznie? Nie uważasz, że

Cytat:A także na pokłady Mrocznego Jastrzębia (Ebon Hawk) i Ravengera.

Jedna nazwa po polsku, druga po angielsku? Tak w grze to jest przedstawione? Niekonsekwencja jest zła.

Cytat:Wśród postaci które mogą dołączyć do drużyny część ma powiązania z Darth Revanem (protagonistą z poprzedniej części i sprawcy wojny domowej Jedi). Nawet nasz protagonista je ma, jako że dołączył do niego podczas wojen Mandaloriańskich. Występuje kilka ras wśród członków drużyny: Echani, Wookie, Milaruka, Zabrak i oczywiście ludzie. Również są T3-M4 i HK-47 znani z poprzedniej części.

Za dużo tego "protagonisty". Pomijając, akapit brzmi po prostu głupio, pierwsze i drugie zdania powinny być jakoś połączone razem.

Cytat:kenonon - 13-04-22:00 -- racja gdyby połączyli psnixbl w jednosć wyszło by cos pięknego niczym jezus

« Starszy wątek | Nowszy wątek »
Wątek zamknięty 

• arhn.eu
Polskie tłumaczenie © 2007-2026 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2026 MyBB Group. Created by DSlakaitis.