To zarchiwizowana wersja starego forum arhn.eu z lat 2013-2018. Istnieje w formie tylko do odczytu.
Forum Dyskusyjne arhn.eu -- Kiedyś mieliśmy tu recki grema™
  • Strona Główna
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Regulamin
  • Pomoc
Forum Dyskusyjne arhn.eu -- Kiedyś mieliśmy tu recki grema™ › arhn.eu › Stażyści ›
AntZ [poprawione]
Wątek zamknięty 
AntZ [poprawione]
Sonix
Graczka?
*
Liczba postów: 20
Liczba wątków: 6
Reputacja: 3
Poziom ostrzeżeń: 0%
12-04-2013, 17:31 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-04-2013, 12:45 przez Sonix. )
Z-4195 jest trutniem indywidualistą, codzienne pracuje w mrowisku i kopie tunele ze swoją koleżanką Alisą Jego przyjaciel Weaver jest żołnierzem i walczy z innymi owadami, w celu obrony mrowiska. "Z" nie zgadza się na swój los, nie chce być zwykłym robotnikiem, a kimś więcej, kimś kogo zobaczyła by Bala-piękna księżniczka, którą Z pragnie poślubić. Ta go jednak ignoruje. Sutyacja zmienia się to o 180 stopni, kiedy zamiast robotnikiem jest żołnierzem, gdyż zamienił się pracą ze swoim przyjacielem. Teraz truteń zwyciężył w walce z termitami i jest bohaterem. Nie wiedział jednak że nadejdzie to tak szybko, a za bohatera wcale się nie uważał. Wszystko nabiera kolorów, a przygody, które niesie ze sobą Z, zmieniają mrowisko w niecodzienną falę wydarzeń. Jest prawie idealnie, tylko czy Z, da radę stawić czoła generałowi rządzącemu żołnierzami, który chce zamienić mrowisko, w dyktaturą utiopię.
Opowieść o mrówce Z jest drugim filmem animowanym po kultowym "Toy Story", który się doczekał komputerowej animacji. Dobrze przyjęty przez młodszych widzów i ich rodziców, widać że film o mrówce, która przez swoja marzenia doznaje różnych przygód, bardzo dobrze się przyjął. Na podstawie filmu powstały cztery gry: jedna na komputery stacjonarne, przygodowa w trybie 3d, i trzy Game Boy'a Color, wyścigówka, sporty olimpijskie i platformówka. Ja omawiam platformówkę. Więc tak: Jest to gra platformowa wydana przez "Infromages", "Dream Works", oraz "CLCE" w 1999 roku. Tytuł gry jest taki sma jak filmu, czyli AntZ. W grze możemy wybrać język francuski, angielski, niemiecki, nedernlandzkii hiszpański. Przy starcie gry możemy przejść do opcji, do wpisywania hasła, i do startu gry. W wpisywaniu hasła polega na tym, że podczas rozgrywki musimy zebrać trzy klucze i po mevie kod nam się ujawnia na ten poziom np. na poziom czwarty "HGGF".
W grze poruszamy się tytułowym Z po mrowisku. Przemieszczamy się krzyżakiem, a skoki wykonujemy, przy pomocy przycisku "A" i rzucamy kilofami na przycisku "B". Poziomów jest osiemnaście, a każdy przedstawia poszczególne wydarzenia z filmu. Z nie chodzi tylko w prawo np. jak w niektórych wersjach Mario, lub w Sonicu. Celem każdego poziomu jest odszukanie drugiej mrówki, żeby dojść do wyjść, lub znaleźć ich kilka by zbudować wierzę, albo znależć wyjście. W czasie rozgrywki zbieramy bonusy:
- Serce- przy każdym życiu mamy ich dwa, a maksymalnie zebrać można ich cztery. Po każdym złym zetknięciu się z przeciwnikiem tracimy jedno. Jeżeli zebierzemy bonus i umrzemy, to nie będzie już go drugi raz.
-Klepsydra zatrzymuje innych przeciwników np. osy latają w miejscu i można po nich bezpiecznie skakać.
-Głowa bohatera to dodatkowe życie.
-Kilofy. Rzucamy nimi w przeciwników, lub w kamienie żeby spadły. W każdym bonusie kilofów jest pięć. Jeden kilof to jeden rzut.
- Pierścienie zbieramy w trakcie rozgrywki. Głównym ich celem jest zebranie stu, żeby dostać dodatkowe serce.
Grafika jest bardzo przyjemna dla oka. Jest zbudowana w trybie 2D. Kolory nie są zbyt ostre, są żywe. W grafice nie ma żadnych błędów, postać chodzi płynnie po ekranie. Nic nie wymazuje się, tak jak w niektórych grach.
Dźwięki są płynne , nie przerywają, ale tonacja mogła być wyższa. Muzyka nie jest upodobniona do tej z filmu. W filmie muzyka jest inna, a w grze nie słychać podobieństwa. Dźwięki przez słuchawki są lepsze, głośniejsze i gdy słuca się przez ten typ odtwarzania można odczuć efekt stereo.
Bardzo spodobał mi się ostatni poziom, gdyż był bardzo kręty, a przeszkody trudne.
Cała gra bardzo mi się podoba. Nie jest zbyt łatwa, ani zbyt trudna. Za każdym razem coś się dzieje. Grę chętnie polecam wszystkim fanom Game Boy'a. Będzie to miłe zaskoczenie, dla każdego. Uważam, że za 15 złotych, można się zabawić na game boy'u.
GBC.png (97167 bytes, 1 downloads)
GBC.png (97167 bytes, 1 downloads)
Shaydar
Redakcja
** Redakcja
Liczba postów: 83
Reputacja: 110
12-04-2013, 18:15 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-04-2013, 18:59 przez Shaydar. )
Z-4195 jest trutniem robotnikiem(Tutaj wybierz sobie jedną wersję - albo truteń, albo robotnik, bo to jest to samo.) indywidualistą i codzienne pracuje w mrowisku. Kopie tunele ze swoją koleżanką Alisą.( Można by połączyć te zdania "...i codziennie pracuje w mrowisku, kopiąc tunele wraz ze swoją koleżanką Alisą.";) Jego przyjaciel Weaver jest żołnierzem i walczy z innymi owadami.(Słabo rozbudowane zdanie, myślę, że można by coś tutaj dodać coś więcej.) "Z" nie zgadza się na swój los i J(j)ego(duża litera jest tutaj zbędna. Poza tym to na jaki los się nie zgadza? Dlaczego połączyłaś to stwierdzenie z marzeniem o Bali?) marzeniem jest poślubienie księżniczki Bali, ale ta go ignoruje. Zmienia się to o 180 stopni, kiedy zamienia się miejscami ze swoim przyjacielem(Przekształciłabym początek zdania na "Sytuacja zmienia się o 180 stopni", albo "Sytuacja zmienia się diametralnie". Dziwnie brzmi "kiedy zamienia się miejscami ze swoim przyjacielem" - osoba, która czyta, a nie miała styczności z tytułem nie do końca rozumie, co masz przez to na myśli, dodaj więc więcej szczegółów odnośnie tego wydarzenia, starając się przy okazji uniknąć powtórzeń). Teraz jest nieśmiałym bohaterem walki z termitami, a Bala zwróciła na niego uwagę.(Tutaj również zdanie jest niejasne. Niezrozumiałe jest określenie "nieśmiały bohater" i nagłe przytoczenie, że Bala z tego powodu się nim zainteresowała...to chyba nie tak działa? Myślę, że znowu brakuje tu opisu sytuacji, która spowodowała, że Z stał się bohaterem. Oczywiście nie uważam, że powinnaś się mocno rozpisywać na ten temat, ale skoro już postanowiłaś przytoczyć wydarzenie, to powinno być opisane jaśniej) Przygody są na porządku dziennym, a Z zamienia mrowisko w falę niecodziennych zdarzeń. Wszystko nabrało barw i wydawać by się mogło, że jest idealnie, niestety Z musi stawić czoła generałowi, rządzącemu żołnierzami. Chce on zniszcyć mrowisko i założyć własną mrówczą Utiopię.
Film jest drugim, po kultowym "Toy Story", animowanym w pełni komputerowo.(Kolejne zdanie do przerobienia. Moja sugestia - "Opowieść o mrówce Z jest drugim, zaraz po kultowym "Toy Story" filmem, który doczekał się pełnej komputerowej animacji.] Idealnie przyjęty przez młodszych widzów i ich rodziców.("Idealnie" lepiej zamienić na "dobrze", oraz rozwinąć zdanie) Na podstawie filmu powstały cztery gry: jedna na komputery stacjonarne i trzy na przenośnego Game Boy'a Color.("przenośnego" albo usunąć i napisać "Game Boy Color", albo "na konsolę Game Boy Color";) Ja zajmuję się jedną z nich.(Kolejna nieścisłość - którą grą się zajmujesz? Podaj pełen tytuł i rodzaj urządzenia, bo po poprzednim zdaniu, mówiącym zarówno o PC, jak i konsoli, nie jest to jasne. "Ja zajmuję" zastąpiłabym bardziej czymś bardziej przyjaznym, jak chociażby przejście bezpośrednio do omawianej pozycji) Jest to gra platformowa wydana przez "Infromages", "Dream Works", oraz "CLCE" w 1999 roku.
W grze poruszamy się tytułowym Z po mrowisku. Poruszamy się krzyżakiem, a skaczemy na przycisku "A" i strzelamy kilofami na przycisku "B" Poziomów jest osiemnaście, a każdy coś inscenizuje. Z nie chodzi tylko w prawo np. jak w niektórych platformówkach, idziemy w prawo, pokonujemy przeszkody i jest meta. Masa powtórzeń "poruszamy". Zastąp to "przemieszczamy", "sterujemy", "kierujemy". "Skaczemy na przycisku" zamień na "skaczemy za pomocą przycisku"/""skoki wykonujemy za pomocą..."."Każdy coś inscenizuje" - bardzo, bardzo ogólnikowe, lepiej "Każdy przedstawia poszczególne wydarzenia z filmu"."Z nie chodzi tylko w prawo np. jak w niektórych platformówkach, idziemy w prawo, pokonujemy przeszkody i jest meta. " - nie znam się na terminologii w grach, jednak mam wrażenie, że ma to swoją nazwę. Najlepiej będzie, jeżeli chłopaki wypowiedzą się w tej kwestii.)W tym rodzaju gry musimy szukać innej mrówki, lub pozbierać ich kilka żeby zbudować wieżę do wyjścia.(Zacznij zdanie od "celem gry jest" i przekształć je pod początek) W czasie rozgrywki zbieramy bonusy:
- Serce daje nam jedną obronę przed przeszkodami.
-Klepsydra zatrzymuje innych przeciwników np. osy latają w miejscu i można po nich bezpiecznie skakać.
-Głowa bohatera(Dziwnie mi to brzmi) to dodatkowe życie- pełne.(Zmieniłabym na "daje dodatkowe życie";)
-Kilofy. Strzelamy (Raczej rzucamy) nimi w przeciwników, lub w kamienie żeby spadły, albo zniknęły(końcówka raczej nie jest potrzebna). W każdym jednym bonusie jest ich pięć.(Nie rozumiem tego zdania)
- Pierścienie zbieramy, dostajemy za nie punkty i jak uzbiera się ich sto, to dostaje się dodatkowe serce. Kolekcjonujemy również pierścienie, a po zebraniu stu sztuk otrzymujemy dodatkowe serce(?))
Grafika jest bardzo przyjemna dla oka, nie ma w niej żadnych błędów.(Kolejne zbyt ogólne zdanie, rozwiń myśl) Jest zbudowana w trybie 2D. Kolory z Game Boy'a są wykorzystywane na dużą jakość.(Kolejne niezrozumiałe zdanie) Gra działa płynnie, a kolory to podkreślają.(Kolory podkreślają płynność gry?) Nie wymazują się(?), a w niektórych etapach wydaje się. że nie jest to grafika ośmio bitowa.

Dźwięki są płynne , nie przerywają, ale tonacja mogła być wyższa. Muzyka nie jest upodobniona do tej z filmu. W filmie muzyka jest inna, a w grze nie słychać podobieństwa, nawet jeśli było to zamieżane(zamierzone) (Połącz dwa ostatnie zdania w jedno."W filmie muzyka jest inna, a w grze nie słychać podobieństwa, nawet jeśli było to zamieżane" - zmień końcówkę, bo to jakby zaprzeczenie tego, co piszesz) . Jeżeli ktoś by chciał posłuchać dźwięków przez słuchawki to dobrze wybrał. Dźwięki są głośniejsze. W słuchawkach efekt jest taki że z jednej wydobywają się dźwięki wyższe, a z drugiej niższe i mamy odczucie efektu stereo.(Nie musisz opisywać działania stereo. "Jeżeli ktoś by chciał posłuchać dźwięków przez słuchawki to dobrze wybrał." - zastąp to stwierdzeniem, że korzystanie ze słuchawek w tym wypadku jest lepsze, daje to lepsze odczucia i bardziej zauważalny jest ten efekt stereo. W ten sposób chyba będzie to zgrabniej opisane)
Fabuła jest upodobniona do tej z filmu, a każdy poziom, to każdy fragment filmu.(Pisałaś o tym wcześniej) Najbardziej podobał mi się poziom 18, gdzie Z musiał zebrać 30 mrówek, w celu zbudowania drabiny i wydobycia się na zewnątrz.
Cała gra bardzo mi się podoba. Nie jest zbyt łatwa, ani zbyt trudna. Za każdym razem coś się dzieje. Grę chętnie polecam wszystkim fanom Game Boy'a. Będzie to miłe zaskoczenie, gdyż kolory są jak z gier hybrydowych. Kupno tej gry to był strzał w dziesiątkę, a cena również, bo kupiłam ją za 15 zł. Myślę że będzie się podobać, tak samo jak mi :-) (Co do zakończenia zawierającego własne przemyślenia nie będę się wypowiadać, pozostawię to reszcie, która pewnie wie, czy recenzja powinna takie elementy posiadać)
Sonix

To tak na początek, resztę zaraz uzupełnię ;)
[Obrazek: Necriste.png]
Sonix
Graczka?
*
Liczba postów: 20
Reputacja: 3
16-04-2013, 15:31
Tekst jest poprawiony, według zaleceń Shaydar i Stiviego ;)
Shaydar
Redakcja
** Redakcja
Liczba postów: 83
Reputacja: 110
17-04-2013, 12:52 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-04-2013, 16:46 przez Shaydar. )
Z-4195 jest trutniem indywidualistą i codzienne pracuje w mrowisku i kopie tunele ze swoją koleżanką Alisą(Tak, jak pisałam to powinno wyglądać „..i codziennie pracuje w mrowisku przy kopaniu tuneli wraz ze swoją koleżanką Alisą/ kopiąc tunele wraz ze swoją koleżanką Alisą”.). Jego przyjaciel Weaver jest żołnierzem i walczy z innymi owadami, w celu obrony mrowiska.(Powtórzenie, zmień słowo "mrowisko" na coś innego, choćby "gniazdo", "dom".) "Z" nie zgadza się na swój los, nie chce być zwykłym robotnikiem, a kimś więcej, kimś kogo zobaczyłaby Bala - piękna(Przed i po myślniku robimy spację) księżniczka, którą Z pragnie poślubić. Ta go jednak ignoruje. Sytuacja zmienia się o 180 stopni, kiedy zamiast robotnikiem jest(Zamiast "jest", napisz "staje się";) żołnierzem, gdyż zamienił się pracą ze swoim przyjacielem. Teraz truteń zwyciężył w walce z termitami i jest bohaterem(Dziwne zdanie. Opisując wydarzenia, nie możesz nagle przejść do pisania, jakby coś działo się w tej chwili. Proszę, przekształć to). Nie wiedział jednak, że nadejdzie to tak szybko, a za bohatera wcale się nie uważał. Wszystko nabiera kolorów, a przygody, które niesie ze sobą Z, zmieniają mrowisko w niecodzienną falę wydarzeń. Jest prawie idealnie, tylko czy Z, da radę stawić czoła generałowi rządzącemu żołnierzami, który chce zamienić mrowisko, w dyktaturą utopię. Zdanie brzmi lepiej w ten sposób: "...tylko czy mrówce Z uda się stawić czoło generałowi Mandible, który ma w planach zlikwidowanie kolonii i przekształcenie jej na wzór własnych, utopijnych wyobrażeń?";)
Opowieść o mrówce Z jest drugim filmem animowanym po kultowym "Toy Story", który się doczekał komputerowej animacji.(Tego również nie zmieniłaś od czasu mojej ostatniej korekty: "Opowieść o mrówce Z jest drugim, zaraz po kultowym "Toy Story" filmem, który doczekał się pełnej komputerowej animacji";). Dobrze przyjęty przez młodszych widzów i ich rodziców, widać że film o mrówce, która przez swoja marzenia doznaje różnych przygód, bardzo dobrze się przyjął.(Usuń powtórzenia i zmień nieco zdanie) Na podstawie filmu powstały cztery gry: jedna na komputery stacjonarne, przygodowa w trybie 3d(To brzmi jakby była jeszcze jakaś oddzielna, na nieokreśloną konsolę), i trzy Game Boy Color, wyścigówka, sporty olimpijskie i platformówka. Ja omawiam platformówkę. Więc tak: Jest to gra platformowa wydana przez "Infromages", "Dream Works", oraz "CLCE" w 1999 roku. Tytuł gry jest taki sam jak filmu, czyli AntZ.(Ok, napiszę odnośnie kilku wcześniejszych zdań. Myślę, że niepotrzebnie wymieniasz na co gry wyszły. Powinnaś napisać mniej więcej, że jedną z tych 4 gier była platformówka na game boy color i przejść najzwyczajniej do omawiania.) W grze możemy wybrać język francuski, angielski, niemiecki, niderlandzkioraz hiszpański. Przy starcie gry możemy(Powtórzenie) przejść do opcji, do wpisywania hasła, i do startu gry.(Powiadamianie o tym wydaje mi się być niepotrzebne) W wpisywaniu hasła polega na tym(Zdanie niegramatyczne), że podczas rozgrywki musimy zebrać trzy klucze i po mevie(?) kod nam się ujawnia na ten poziom np. na poziom czwarty "HGGF".
W grze poruszamy się tytułowym Z po mrowisku. Przemieszczamy się krzyżakiem,(Daj kropkę i zacznij od nowego zdania) a skoki wykonujemy, przy pomocy przycisku "A" i rzucamy kilofami na przycisku "B"(Za pomocą przycisku). Poziomów jest osiemnaście, a każdy przedstawia poszczególne wydarzenia z filmu. Z nie chodzi tylko w prawo np. jak w niektórych wersjach Mario, lub w Sonicu. Celem każdego poziomu jest odszukanie drugiej mrówki, żeby dojść do wyjść, lub znaleźć ich kilka by zbudować wierzę(wieżę), albo znaleźć wyjście. W czasie rozgrywki zbieramy bonusy:
- Serce- przy każdym życiu mamy ich dwa, a maksymalnie zebrać można ich cztery. Po każdym złym zetknięciu się z przeciwnikiem tracimy jedno. Jeżeli zebierzemy(zbierzemy) bonus i umrzemy, to nie będzie już go drugi raz.(To nie pojawi się ponownie)
-Głowa bohatera to dodatkowe życie.
-Kilofy. Rzucamy nimi w przeciwników, lub w kamienie, żeby spadły. W każdym bonusie kilofów jest pięć. Jeden kilof, to jeden rzut.
- Pierścienie zbieramy w trakcie rozgrywki. Głównym celem jest zebranie stu, żeby dostać dodatkowe serce.
Grafika jest bardzo przyjemna dla oka. Jest zbudowana(?) w trybie 2D. Kolory nie są zbyt ostre, są żywe. W grafice nie ma żadnych błędów,a postać chodzi płynnie po ekranie. Nic nie wymazuje się, tak jak w niektórych grach.
Dźwięki są płynne , nie przerywają, ale tonacja mogła być wyższa. Muzyka nie jest upodobniona do tej z filmu. W filmie muzyka jest inna, a w grze nie słychać podobieństwa(Muzyka nie odzwierciedla tej z filmu). Dźwięki przez słuchawki są lepsze, głośniejsze i gdy słucha się przez ten typ odtwarzania można odczuć efekt stereo.
Bardzo spodobał mi się ostatni poziom, gdyż był bardzo kręty, a przeszkody trudne.
Cała gra bardzo mi się podoba.(Powtórzenie) Nie jest zbyt łatwa, ani zbyt trudna. Za każdym razem coś się dzieje. Grę chętnie polecam wszystkim fanom Game Boy'a. Będzie to miłe zaskoczenie dla każdego. Uważam, że za 15 złotych, można się zabawić na game boy'u.(Przekształć zdanie, bez "zabawić";)

[Obrazek: Necriste.png]
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
Wątek zamknięty 

• arhn.eu
Polskie tłumaczenie © 2007-2026 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2026 MyBB Group. Created by DSlakaitis.