Liczba postów: 9
Liczba wątków: 3
Poziom ostrzeżeń: 0%
09-05-2013, 17:21 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-05-2013, 17:22 przez lirykald. )
Mam kilka pytań odnośnie sklepu Amazon.co.uk. Otóż:
1. Czy wysyłka zakupionych gier jest darmowa do Polski?
2. Gdzie mogę sprawdzić ile zapłacę za produkt w złotówkach?
3. W jakiej formie wymagane są płatności polskich klientów na Amazon.co.uk? Przelew, Paypal, czy może po prostu płatność przy odbiorze?
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Liczba postów: 1 446
Liczba wątków: 159
Reputacja:
742Poziom ostrzeżeń:
0%
Wszystkie pytania dałoby się podsumować prostym "dodaj do koszyka i sprawdź", ale niech będzie.
Nie sprawdzisz ile zapłacisz w złotówkach, bo płacisz w funtach. Płatność wyłącznie kartą debetową lub kredytową (albo giftcardem). Cena końcowa będzie zależała od przewalutowania twojego banku.
Co do darmowej wysyłki ponoć jest, kurierem, od 20-25 funtów. Szczegóły pewnie poda ktoś bardziej obeznany w kupowaniu z Polski.
Liczba postów: 57
Liczba wątków: 6
Reputacja:
36Poziom ostrzeżeń:
0%
DHLem wysyłają od 25 funtów, czasem mniej, ale to trzeba sprawdzać przy checkoucie czy jest opcja free delivery.
Liczba postów: 128
Liczba wątków: 10
Reputacja:
135Poziom ostrzeżeń:
0%
Ostatnio kupowałem zeldę. Kosztowała 19.99 funta, zapłaciłem razem £20.50 i darmowa wysyłka do Polski w tym była. Nie wiem czy są te dodatkowe 50 pensów, możliwe że VAT, bo w fakturze wynosi 23%, a w UK jak mi wiadomo to 20%.
Czas: równiutki tydzień czekania. Kurierek DHL podjechał pod domek i mi wręczył przyjemną paczuszkę.
Płaciłem kartą debetową, polecam, szybko, sprawnie i przyjemnie, ale musisz sprawdzić przed zakupem jaki jest kurs walut wg twojego banku (w każdym się różnią).
Dziwny ten sklep. Przy rejestracji nawet nie zapytali o adres i inne ważne dane. Skąd mają wiedzieć dokąd wysłać?
Liczba postów: 128
Liczba wątków: 10
Reputacja:
135Poziom ostrzeżeń:
0%
Podajesz to dopiero przy zamawianiu. Możesz również wysyłać do znajomych jako gift.
Jeszcze ci się spodoba ten "dziwny sklep" i będziesz płakał że nie mieszkasz w UK :torll:
(09-05-2013, 18:13)luklew pisze: Podajesz to dopiero przy zamawianiu. Możesz również wysyłać do znajomych jako gift.
Jeszcze ci się spodoba ten "dziwny sklep" i będziesz płakał że nie mieszkasz w UK :torll:
Nie będę płakał że nie mieszkam w UK z powodu jakichś gier.
Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Myślę, że przydadzą się nie tylko mnie.
Liczba postów: 14
cenę da się sprawdzić w wyjątkowo prosty sposób.

Przykładowo: korzystam z karty debetowej Visa. Wszelkie koszta przewalutowania bierze więc na siebie firma odpowiedzialna za kartę. Nie jest to typowy przelew, a płatność kartą.
http://www.visaeurope.com/en/cardholders/exchange_rates.aspx
Na tej stronie można sprawdzić, jaka jest aktualnie cena waluty ustalona przez korporację Visa. W pozycji conversion fee (opłata za konwersję/przewalutowanie) wprowadzamy stawkę procentową banku, którą ten pobiera przy zakupach w obcej walucie.
Ot, cała wielka filozofia.
ps
W przypadku kart MasterCard jest tak samo. pyk
https://www.mastercard.com/global/currencyconversion/