To zarchiwizowana wersja starego forum arhn.eu z lat 2013-2018. Istnieje w formie tylko do odczytu.
Forum Dyskusyjne arhn.eu -- Kiedyś mieliśmy tu recki grema™
  • Strona Główna
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Regulamin
  • Pomoc
Forum Dyskusyjne arhn.eu -- Kiedyś mieliśmy tu recki grema™ › Oldschool... › Konsole Kieszonkowe ›
Kupno GBA
Wątek zamknięty 
Kupno GBA
DropboxKenshiro
Banned
*
Liczba postów: 44
Liczba wątków: 6
Reputacja: 1
Poziom ostrzeżeń: 0%
16-01-2017, 20:25 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-01-2017, 20:30 przez DropboxKenshiro. )
Witam.

Zamierzam zdobyć swoją pierwszą konsolę retro(?).
Zdecydowałem się na GBA. Macie jakieś rady? Pomocne uwagi? Archiwalne przykładowe dobre aukcje? Mam kilka kwestii do omówienia:

1. GBA czy GBA SP? Micro nie wchodzi w grę(kompatybilność wsteczna). Wolałbym model klasyczny(wolę jego układ), ale SP ma podświetlenie. No i cena też gra rolę.
2. Gry razem czy oddzielnie? Nie polować niepotrzebnie na Poki w zestawie i kupić oddzielnie(oj drogo drogo)?
3. Jakieś dobre gry na początek? Duża część tych gier to licencjonowany chłam(mam takie wrażenie) o niewielkiej wartości.
4. No i tu macie miejsce na te rady co na początku mówiłem

Serdecznie pozdrawiam  :cutewink:

PS Jakieś szanse na kupno klapki na baterie oddzielnie. Do GBC jest ich pełno.
"Najgorszym problemem duszy jest brak kasy na figsy z Kamen Ridera" - Konficjusz
Szemkel
Pong
*
Liczba postów: 8
Reputacja: 1
16-01-2017, 22:17
1. Możesz rozważyć kupno GBA, a potem dodanie backlighta lub próbę kupienia zmodyfikowanej przez kogoś konsolki.
2. Poki są drogie i w tym temacie niewiele się zmieni. Sugeruję skupić się na szukaniu aukcji ze sprzętem przyzwoitej jakości i kupić gry oddzielnie. Koniecznie zaglądaj na grupę Nintendo <sprzedam, kupię, zamienię> na FB, co jakiś czas pojawiają się tam konsole, gry, a jak trafisz na dzień kiedy Bogusław wystawi swoje rzeczy, to będzie z czego wybierać :P (zwykle jest :P)
3. Polecam Golden Sun, Castlevania: Aria of Sorrow, Mario Kart i oczywiście Poki - Emerald.
Piecho
Pong
*
Liczba postów: 22
Reputacja: 2
17-01-2017, 00:56
Najlepszą opcją jest kupienie uszkodzonego SP ze sprawnym ekranem podświetlanym i przełożenie wyświetlacza do "poziomego". Taśma pasuje w zależności od wersji, jeśli nie to są specjalne przejściówki na ebayu. Uzyskasz najlepszy efekt i masz najwygodniejsze GBA : )
dominik-p
Atari 2600
*
Liczba postów: 35
Liczba wątków: 11
18-01-2017, 20:43
Witam.

Gdzie można kupić uszkodzone konsolki?
Na allegro tego nie ma.
luki
Pong
*
Liczba postów: 14
Liczba wątków: 4
19-01-2017, 07:34
podepnę się pod pytanie dotyczą GBA SP. Również takie cudo zamierzam zakupić ale ceny ładnych egzemplarzy są delikatnie mówiąc z dupy...
Wymyśliłem takie coś by kupić w miarę po pieniądzach sprawnego GB ale z utyraną obudową i zamówić from china zamiennik. Kosztuje on do 20 zł tylko pytanie ile to jest warte?
Miał ktoś styczność z tego typu zamiennikami obudów?
Piecho
Pong
*
Liczba postów: 22
Reputacja: 2
19-01-2017, 10:46
Z zamiennikami do GB akurat nie, ale pamiętaj, że oryginalnych naklejek czy numerów seryjnych nie przeniesiesz. Sam jak szukam używanych konsol i widzę takie w nieoryginalnych obudowach to od razu odrzucam.
Możesz też szukać aukcji na ebayu, jest sporo konsol z Japonii. GBA nie miał blokady regionalnej a wysyłka do Polski to 3-5$, czasem można coś ładnego ustrzelić.
luki
Pong
*
Liczba postów: 14
Liczba wątków: 4
19-01-2017, 11:16
nie ukrywam, że szukam sprzętu stricte dla siebie, więc estetyka się bardzo liczy :)

Przeglądałem jebaj ale ceny ładnych sztuk też swoje kosztują...cóż, dzisiaj się kończy ciekawa aukcja, zobaczymy, może się uda wygrać :)
dominik-p
Atari 2600
*
22-01-2017, 00:27 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-01-2017, 00:29 przez dominik-p. )
Reddit poleca tego gościa ale paczka z Japonii będzie więcej kosztować niż konsolka.
http://stores.ebay.com/JAPAN4YOU-STORE?_trksid=p2047675.l2563

Ale ceny też jakieś super nie są.
Na allegro gba kupisz za 50zł  gba sp 50-100 zł

Nie wiem dlaczego jest taki problem z brakiem tanich uszkodzonych/popsutych.
Muszą takie być w punktach zbioru elektroniki.
Porucznik
Porucznik Internetu
**
Liczba postów: 66
Liczba wątków: 14
Reputacja: 4
22-01-2017, 13:29
moja rada nie szukaj po allegro a popytaj po lombardach i swoich kumplach na pewno gdzieś to u siebie na mieście znajdziesz i to z grami
dominik-p
Atari 2600
*
22-01-2017, 17:19
Są jeszcze giełdy elektroniki gdzie można się zaopatrzyć w tego typu asortyment?
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
Wątek zamknięty 

• arhn.eu
Polskie tłumaczenie © 2007-2026 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2026 MyBB Group. Created by DSlakaitis.