![]() |
Problemy z uruchomieniem Nintendo 64 - Wersja do druku +- Forum Dyskusyjne arhn.eu -- Kiedyś mieliśmy tu recki grema™ (https://forum.arhn.eu) +-- Dział: Newschool... (https://forum.arhn.eu/forumdisplay.php?fid=6) +--- Dział: Nintendo (https://forum.arhn.eu/forumdisplay.php?fid=9) +--- Wątek: Problemy z uruchomieniem Nintendo 64 (/showthread.php?tid=11288) |
Problemy z uruchomieniem Nintendo 64 - BaudelaireGaudi - 13-08-2016 Witam. Dziś kupiłem od kolekcjonera na giełdzie używane Nintendo 64. W zestawie była sama konsola + okablowanie. Teraz mam problem, by tę konsolę uruchomić. Po podłączeniu do TV włączeniu konsoli świeci się dioda i... to wszystko. Telewizor pokazuje tylko "No signal". Przeszukując w internet znalazłem kilka możliwych przyczyn. Te najpoważniejsze to: - uszkodzony kabel; - uszkodzony zasilacz; - uszkodzona płyta główna; Wracając do zawartości zestawu, zastanawiający jest kabel sygnałowy. Oryginalny powinien być zakończony końcówkami AV (chinch), a ten jest o dziwo zastąpiony wtykiem SCART, wcześniej za to jest rozgałęzienie z gniazdami AV. Jak myślicie? Czy to właśnie ten kabel jest przyczyną mojego problemu? RE: Problemy z uruchomieniem Nintendo 64 - Dark Archon - 14-08-2016 Ale masz jakiś kartridż i Jumper Pak? Bo konsola się nie włączy bez kartridża i Jumper Paka. Kartridż pewnie wiesz co to jest. Ale Jumper Pak to taki mniejszy "kartridż", który się wkłada do tego mniejszego otworu pod klapką. Wygląda tak: ![]() Jest wymagany i bez niego sprzęt też nie odpali. ![]() RE: Problemy z uruchomieniem Nintendo 64 - BaudelaireGaudi - 14-08-2016 (14-08-2016, 00:17)Dark Archon napisał(a): Ale masz jakiś kartridż i Jumper Pak? Bo konsola się nie włączy bez kartridża i Jumper Paka. Trochę poczytałem o tym "Jumper Packu" i wymagany jest do uruchomienia niektórych gier (oglądałem materiał o tej konsoli)m wiec wymagany nie jest. A tak się jeszcze po drodze zapytam, czy w Twoim egzemplarzu też występuje problem z zacinającym (nie odskakującym) przyciskiem RESET? Słyszałem, że to dość powszechne. RE: Problemy z uruchomieniem Nintendo 64 - facepalm - 14-08-2016 Pomyliłeś Jumper packa z expansion packiem, Jumper pack był dokładany do konsoli i jest wymagany do każdej gry, natomiast Expansion pack poprawia wrażenia wizualne części gier i w niektórych(na przykład TloZ:MM) jest wymagany. Tu są koło siebie: ![]() RE: Problemy z uruchomieniem Nintendo 64 - Dark Archon - 14-08-2016 Bez Jumper Paka konsola się nie uruchomi. Średnio obchodzi mnie co wyczytałeś w sieci, bo to zwykłe brednie. ![]() Jumper Pak nie służy w konsoli do niczego, ale jest fizyczną zaślepką, która zamyka obwód w miejsce kart rozszerzeń. Bez niej w konsoli nie płynie prąd i ta po prostu się nie włączy. Jak prosisz o pomoc to nie mędrkuj. A jak tak świetnie Googlujesz to nie zawracaj nam głowy i naprawiaj z goglami. ![]() RE: Problemy z uruchomieniem Nintendo 64 - BaudelaireGaudi - 14-08-2016 No dobrze. To teraz czeka mnie wielkie wyzwanie zakupu Jumper lub Expansion Paka, co nie będzie łatwe. Na początek będę jeszcze musiał wziąć konsolę i podjechać z nią do sklepu z konsolami i grami retro, by ją jeszcze sprawdzić czy na pewno jest wszystko OK. |