![]() |
Kartonowa konsola po taniości - Wersja do druku +- Forum Dyskusyjne arhn.eu -- Kiedyś mieliśmy tu recki grema™ (https://forum.arhn.eu) +-- Dział: Oldschool... (https://forum.arhn.eu/forumdisplay.php?fid=21) +--- Dział: Konsole Stacjonarne (https://forum.arhn.eu/forumdisplay.php?fid=24) +--- Wątek: Kartonowa konsola po taniości (/showthread.php?tid=11400) |
Kartonowa konsola po taniości - AliveGulash - 27-09-2016 Witam! Chciałbym wykonać kartonową konsolę własnej roboty. Do projektu zainspirowały mnie kartonowe okulary do VR od Google'a i materiał o budowie mini automatu do gier (oczywiście z serwisu arhn.eu). Chciałbym się dowiedzieć, czy funstation posiada podobnych rozmiarów trzy płytki tak jak T-800 oraz czy mój pomysł jest sensowny. Sama konsola ma mieć obudowę wykonaną z odpowiednio wyciętego średniej jakości kartonu. Bebechy konsoli stanowiłyby podzespoły konsoli funstation lub innego taniego famiclona. Koszt jej wykonania to ok. 35 zł (wraz z podzespołami i materiałami). Samodzielne zbudowanie konsoli zajmowałoby ok. 1 godzinę z pomocą poradnika i szablonu obudowy. Kształt konsoli będzie przypominał wygląd PlayStation Camera (podłużny gruby ,,patyk" o szerokości ok. 13 cm oraz głębokości i wysokości ok. 5-6 cm). Na przodzie będą porty na joypady, na górze wejście na kartridże (najprawdopodobniej bez klapki ochronnej), a z tyłu wyjście wideo, audio i zasilanie. Od dołu ewentualnie będą umieszczone filce dla poprawienia stabilności. Dodatkową cechą konsoli byłaby łatwa rozbudowa w postaci kartonowego prostopadłościanu podpinanego z tyłu konsoli z ekranem, mini głośnikiem i niewielkim powerbankiem w jego środku (coś wzorowanego na dedykowanym ekranie LCD do PsOne). Czekam na odpowiedzi! AliveGulash RE: Kartonowa konsola po taniości - Porucznik - 03-10-2016 trochę nie widzę sensu budowania takiej konsolki bo no nie oszukujmy się mimo że karton jest mocniejszy od pin-pongowego plastiku to na pewno jest bardziej podatny na czynniki zewnętrzne. i niestety muszę cię zmartwić jeśli nie wykazujesz dostatecznego makgajweryzmu stosownego rozbudowa konsolki o ekran była by bardzo trudna i myślę że przekroczyła by próg 35 zł (no chyba że masz jakiś mały ekranik TFT na zbyciu). a co do pierwszego pytania to tak każdy aktualny famiclon ma bardzo zbliżone wymiary płytki oczywiście mówię o tych najtańszych od 20 do 40 zł. RE: Kartonowa konsola po taniości - AliveGulash - 04-10-2016 Odnośnie obudowy to myślę, że da się do niej dokleić zalaminowane i wycięte kartki (posiadam laminarkę). Spróbóję coś jeszcze wymyślić. Konsola bez ekranu i powerbanka ma kosztować ok. 40 zł. Doczepiany ekran byłby tylko przydatnym rozszerzeniem i razem z powerbankiem, kablem 5V-9V i głośniczkiem kosztowałby dodatkową stówkę. Chciałbym się jeszcze spytać, jak odróżnić kabel 5V-9V z odwróconą polaryzacją od tych z normalną. A tak w ogóle to dzięki za odpowiedź ![]() RE: Kartonowa konsola po taniości - Porucznik - 04-10-2016 Kolorem jak nie masz tego to najlepiej miernikiem RE: Kartonowa konsola po taniości - Wysy - 19-10-2016 Nie pomogę technicznie, ale skojarzyło mi się to z projektem laptopa w pudełku po pizzy ![]() ![]() RE: Kartonowa konsola po taniości - AliveGulash - 19-10-2016 Bardzo fajny laptop ![]() Po zbudowaniu konsoli pewnie nadeślę jej zdjęcie (pewnie zajmie to trochę czasu zanim kupię famiclona i znajdę odpowiedni karton :/). A tak w ogóle to nadesłać potem jakąś grafikę podstawy obudowy i instrukcję budowy w formie pliku jpg lub pdf? Czy ktoś byłby zainteresowany? |