Forum Dyskusyjne arhn.eu -- Kiedyś mieliśmy tu recki grema™
[ART] Pudełka vs Dystrybucja cyfrowa - Wersja do druku

+- Forum Dyskusyjne arhn.eu -- Kiedyś mieliśmy tu recki grema™ (https://forum.arhn.eu)
+-- Dział: Allschool... (https://forum.arhn.eu/forumdisplay.php?fid=22)
+--- Dział: Gracze - Graczom (https://forum.arhn.eu/forumdisplay.php?fid=77)
+--- Wątek: [ART] Pudełka vs Dystrybucja cyfrowa (/showthread.php?tid=1848)

Pudełka vs Dystrybucja cyfrowa - Dramer - 03-05-2012

Mój pierwszy artykuł proszę was bardzo o konstruktywną krytykę (co jest złe, co należy poprawić) pomoże mi to w pisaniu kolejnych artykułów. (Jak tu się robi akapity ?)

Każdy z nas spotkał się z określeniem dystrybucja cyfrowa. Nie jest to nic innego jak gry które kupujemy i pobieramy (oczywiście legalnie). Możemy powiedzieć że jest to wygodne. Nie trzeba iść do sklepu i kupować gry w pudełku, jest też opcja że gry nie ma w sklepie i trzeba czekać na dostawę. Również w sklepach internetowych trzeba czekać na dostawę paczki do domu ale temat sklepów internetowych i zwykłych poruszę w innym artykule.

Wracając do tematu dystrybucji cyfrowej każdy może pomyśleć ze gry w wersji elektronicznej są tańsze w końcu odpadają ceny pudełek, płyt, instrukcji i produkcji i tak i nie. Porównałem ceny i przykładowa gra Deus Ex Human Revolution (PC) w dystrybucji cyfrowej jest tylko o 5zł tańszy od tej samej gry w tym samym sklepie w "taniej" serii. Całkiem inaczej sytuacja ma się w PlayStation Store gdzie Battlefield 3 kosztuje 239 zł, a w prawie każdym sklepie można go znaleźć za 200zł. Jednak gry stare (Ps1) dużo taniej można kupić w PlayStation Store kosztują one około 22zł w serwisach aukcyjnych można je znaleźć w cenach przekraczających nawet 100zł !!! Dochodzi jeszcze fakt że nie każdy posiada szybki internet który pozwoli na pobranie gry w przyzwoitym czasie. Plusem wersji elektronicznej są również częste promocje (i to nie małe) jednak to my powinniśmy decydować w co chcemy zagrać, a nie kupujemy bo jest tanie. Jednak pomijając wady mają też wielką zaletę są sporym polem do popisu dla gier niezależnych, przykładem może być minecraft.

Jako gracz konsolowy ciut bardziej doceniłem gry w wersji cyfrowej, siedząc wygodnie na fotelu nie miałem ochoty wstawać i zmieniać płyty, a mogłem dalej rozkoszować się rozgrywką. Osobiście jestem gadżeciarzem lubię widzieć że coś kupiłem i mam, nie wyobrażam sobie wymiany wszystkich gier które stoją na wyznaczonej półeczce na wersję elektroniczną. Codziennie patrzę na tę półeczkę która przywołuje mnóstwo wspomnień radosnych ale też smutnych. Podsumowując sam nigdy nie zrezygnuję z kupowania gier w pudełkach, to jest magia ściąganie foli, pierwsze uruchomienie ale jeżeli będzie promocja (bardzo duża promocja) gry w którą bardzo chcę zagrać nie pogardzę taką ofertą i kupię.

RE: Pudełka vs Dystrybucja cyfrowa - Pstrykacz - 06-05-2012

Jak dla mnie pudełkowa jest lepsza. Nie wszyscy mają szybkiego neta. Najlepsze rozwiązanie było by takie. Kupujesz grę w pudełku instalujesz i masz na koncie (stam , xbl , psn) . A kto już woli kupuje bezpośrednio kod. Powinny być dostępne wszystkie formy zakupu. Jeśli chodzi o zakaz handlu używkami czy tym podobne. Online Pasy wystarcza. Jeśli faktycznie nastepna generacja sprawi że stanie się to prawdą to piracenie wzrośnie. Smiling

RE: Pudełka vs Dystrybucja cyfrowa - Koster - 30-01-2013

Myślę, że nie ma tu problemu. Rynek znalazł odpowiedź na potrzeby zarówno osób które wolą kupić tylko klucz, jak i dla pudełkowiczów. Ponadto, nie ma żadnego problemu z kupnem samego pudełka (allegro, lub serwisy które się właśnie sprzedażą pudełek zajmują) do gry (bez klucza) za 5 - 10 zł, więc jeżeli się uprzeć, można tanio kupić grę online, a pudełko oddzielnie :]

RE: Pudełka vs Dystrybucja cyfrowa - livo - 16-06-2013

większość ludzi woli pudełka ponieważ można je dotknąć, obejrzeć pudełko a czasem poczytać papierową instrukcje lub jak się ma farta dodają do pudła cały poradnik ale z drugiej strony 320
gier na steamie nie zapełnia pokoju pudełkami i mas się wygodny dostęp do nich tj. nie szukasz godzinę jednej gry.

RE: Pudełka vs Dystrybucja cyfrowa - zujok - 16-06-2013

(03-05-2012, 03:28)Dramer napisał(a): to jest magia ściąganie foli, pierwsze uruchomienie
Gry w pudełkach dla mnie zawsze zostaną najlepszą forma sprzedawania gier ze względu na te argumenty które widzimy wyżej, szukanie gier (tez jest czymś magicznym Grinning) mimo nie zbyt wielkiej kolekcji która pięknie zdobi pokój.

RE: Pudełka vs Dystrybucja cyfrowa - Yaxes - 17-06-2013

Ja jestem za podziałem czyli AAA kupujemy pudełkowo i przypisujemy do steama a Indyczki cyfrowo.

RE: Pudełka vs Dystrybucja cyfrowa - kannwy - 19-07-2013

według mnie dystrybucja cyfrowa nie jest dobrym rozwiązaniem dla tych, którzy mają wolny internet.
A w dodatku wole mieć wersję pudełkową ponieważ widze, że coś posiadam i wiąze się z tym pewna satysfakcja.

RE: Pudełka vs Dystrybucja cyfrowa - fafikozoom - 29-07-2013

Oba mają plusy i minusy. Albo super tania cena i świadomość ze prawie cały zysk idzie do twórcy, albo materialne pudełko z płytą i instrukcją.

Odp: Pudełka vs Dystrybucja cyfrowa - may - 29-07-2013

Osobiscie preferuje pudelkowe wersje, ale wiekszosc interesujacych mnie gier to niestety tylko cyfrowki + acziwki ^^ . Dla mnie najlepszym wyborem jest to co pojawia sie coraz czesciej, gra w pudelku i po wlozeniu plyty wymagany jest steam by pobrac i/lub dodatkowo kod jesli ktos np. jak ja nie ma napedu Grinning

Wysyłane z mojego GT-S5360 za pomocą Tapatalk 2