![]() |
[ART] The Walking Dead, czyli "TO" czym miało być Dead Island - Wersja do druku +- Forum Dyskusyjne arhn.eu -- Kiedyś mieliśmy tu recki grema™ (https://forum.arhn.eu) +-- Dział: Allschool... (https://forum.arhn.eu/forumdisplay.php?fid=22) +--- Dział: Gracze - Graczom (https://forum.arhn.eu/forumdisplay.php?fid=77) +--- Wątek: [ART] The Walking Dead, czyli "TO" czym miało być Dead Island (/showthread.php?tid=2310) |
The Walking Dead, czyli "TO" czym miało być Dead Island - Xeron - 10-08-2012 ![]() Chyba każdy oglądał zwiastun polskiej produkcji Techlandu - Dead Island. To był film krótkometrażowy, który pokazał nam, że opowieść o bezmózgich zombie może chwytać za serce. Mało kto nie wzruszył się podczas oglądania tego zwiastunu. Wielu z nas zaczęło mieć nadzieję, że nareszcie nadejdzie gra z zombie z prawdziwą, głęboką fabułą. I niestety każdy z nas wie jak to się skończyło. A dlaczego mam zamiar porównać Dead Island do The Walking Dead? Odpowiedź znajdziecie poniżej. Nigdy nie lubiłem tematu zombie, ani w filmach, ani w grach ani w książkach. Nie rozumiem w jaki sposób powstała na nie moda w tej generacji. Ale zanim ruszycie na mnie z widłami (czy czymś innym), chciałbym usprawiedliwić się tym, że każdy posiada inny gust. W grach najważniejsza dla mnie jest fabuła, a właśnie te które poruszały tematykę zombie, były w tej kwestii raczej słabe (w wielu grach tego typu jedynym wytłumaczeniem był nieudany eksperyment i raczej nie można tego nazwać zbyt oryginalnym pomysłem). Zazwyczaj głównym celem było strzelanie do nieumarłych jak do kaczek i wydostanie się z budynku, miasta itp. I właśnie gdy obejrzałem zwiastun Dead Island, pomyślałem sobie "Hej, nawet z takiego bezsensownego tematu, można zrobić coś ciekawego". Później okazało się oczywiście, że produkcja Techlandu chociaż nie można zaprzeczyć, że jest dobry tytułem, to nie wyróżnia się zbytnio od innych gier o zombie i zawiodła tym bardzo wiele osób (nie tylko mnie). Przestałem się interesować tą tematyką sądząc "to jednak nie dla mnie". Aż pewnego dnia dowiedziałem się o The Walking Dead... ...I po przejściu dwóch pierwszych epizodów musiałem zbierać szczękę z podłogi. To nie jest przyzwoita gra o zombie. Ośmielę się stwierdzić, że to jedna z najlepszych gier ostatnich lat, która tak dobrze ukazuje ludzkie emocje, motywacje i działania podczas kryzysu. I niech nie zmyli was komiksowa grafika tej gry, nie znajdziemy w niej raczej zbyt wielu humorystycznych scen. The Walking Dead posiada bardzo głęboką fabułę. Nie zdradzając zbyt wiele, po apokalipsie zombie musimy zadbać nie tylko o swoje życie ale także o innych, musimy zdecydować komu ufać a komu nie, z kim utrzymywać dobre kontakty, komu możemy zdradzić naszą przeszłość a kogo okłamywać itp. Nasze wybory mają wielki wpływ na dalszą część gry, czasami (tak jak w Wiedźminie), podczas podejmowania decyzji nie możemy do końca przewidzieć jak zareagują na to nasi towarzysze i jak po naszym wyborze dalej potoczą się losy naszych bohaterów. ![]() The Walking Dead podzielone jest na epizody, każdy z nich gwarantuje mniej więcej trzy godziny rozgrywki. Każdy z nich trzyma nas w napięciu od początku do końca. Całość przypomina interaktywny film oraz grę przygodową (nie ma zbyt wielu zagadek, jednak czasami będziemy musieli zastanowić się np. czego użyć by otworzyć drzwi). Muzyka jest klimatyczna, chociaż nie ma tu wybitnych utworów to i tak bardzo dobrze oddaje nastrój scen dziejących się w grze. Podsumowując The Walking Dead jest świetną grą i każdy gracz powinien ją sprawdzić. Szczególnie, że można oddzielnie kupić tylko pierwszy epizod, który chociaż nie kosztuje grosze, nadal jest dosyć tani. Otrzymaliśmy bowiem grę, która spełnia wszystkie nadzieje, które powstały po obejrzeniu zwiastunu Dead Island. The Walking Dead zawiera wspaniałą, dość realistyczną (jak na grę o zombie) fabułę, oryginalne i dobrze skonstruowane postacie. Szybko zaczynamy identyfikować się z głównym bohaterem i naprawdę boimy się o ich przyszłość... jeśli można ją tak nazwać w zrujnowanym świecie, pełnym niebezpiecznych zombie i jeszcze bardziej niebezpiecznych ludzi... RE: The Walking Dead, czyli "TO" czym miało być Dead Island - DraD1 - 01-02-2013 Szkoda że The Walking Dead nie zrobił Techland. Z Chrome Engine to by dopiero była gra. |