Forum Dyskusyjne arhn.eu -- Kiedyś mieliśmy tu recki grema™
Granie na padzie :O - Wersja do druku

+- Forum Dyskusyjne arhn.eu -- Kiedyś mieliśmy tu recki grema™ (https://forum.arhn.eu)
+-- Dział: Newschool... (https://forum.arhn.eu/forumdisplay.php?fid=6)
+--- Dział: PC (https://forum.arhn.eu/forumdisplay.php?fid=10)
+--- Wątek: Granie na padzie :O (/showthread.php?tid=2849)

Strony: 1 2

Granie na padzie :O - Newfolder - 28-11-2012

Chciałem was zapytać jakie macie doświadczenia w graniu na padzie... w FPSy! W zasadzie w każdą grę, która wymaga jakiegoś celowania.
Jako, że jestem starym PeCetowcem zawsze gram myszka+klawiatura ale ostatnio chcąc zagrać przed dużym telewizorem wygodniej mi było użyć pada... no ale właśnie czy aby na pewno wygodniej??
Przecież to jest jakaś mordęga. Mam teraz na tapecie Max Payne 3 i włączyłem swobodne celowanie, i... no cóż raczej rekordów żadnych to tam nie pobiję, oczywiście można włączyć auto-namierzanie no ale wtedy to znowu żadnej frajdy z gry.

A jak tam z wami? Pewnie już jesteście tak wyszkoleni po latach grania na padzie, że nie ma różnicy?

RE: Granie na padzie :O - SmellySocks - 28-11-2012

Kwestia przyzwyczajenia. Dość szybko da się przestawić z klawiatury i myszki na pada. Dwie godzinki Battlefielda pozwoliły mi kompletnie porzucić grę na klawiaturze. Zapewne zależy od człowieka, bo mój brat ciągle nie potrafi się przestawić na granie na padzie. Obecnie w każdą grę nawet na piecu gram używając pada. Jeśli tylko gra udostępnia taką możliwość.

RE: Granie na padzie :O - dzej - 28-11-2012

Trzeba się przyzwyczaić.Myślę, że przyjdzie Ci to szybciej niż myślisz;]. I tak jest teraz o wiele lepiej niż przy padzie do ps2. Tam to była mordęga bo gałki miały za mały opór.

RE: Granie na padzie :O - Newfolder - 28-11-2012

Dobrze mi się grało np. w Skyrima ale tam nie trzeba być jakimś specjalnym mistrzem Grinning, a interfejs był jednak bardzo konsolowy więc nawet wygodnie.
A teraz zbliża się Far Cry 3 i... no cóż lepiej się gra na 32 calach niż 19 ale ten pad.
Kiedyś pad był po to żeby z kimś pograć we dwóch, a teraz w zasadzie wszystko ustawiają pod to ustrojstwo :P

RE: Granie na padzie :O - SmellySocks - 28-11-2012

Bo są wygodne i łatwe w użyciu Mystery Solved

RE: Granie na padzie :O - farmaceuta - 28-11-2012

Mi na początku ciężko było się przesiąść z klawiatury i myszki w Call of Duty (1,2,4,5), na pada w CoD 3, ale przeszedłem raz kampanię i już się przyzwyczaiłem. Ale fakt zależy też kto jakiego pada używa. Szczerze mówiąc próbowałem grać w Duke Nukem Forever na pc i na xboxie i wole grać w niego na konsoli.

RE: Granie na padzie :O - Dobuch66 - 02-12-2012

Chyba tylko fifa, żadne fpsy byłyby wygodniejsze Grinning

RE: Granie na padzie :O - Piastunka - 19-01-2013

Na padzie to w wyścigówki, platformówki i inne zręcznościówki, jeśli o mnie chodzi. W piłkę, strzelanki, strategie i RPG gram tylko na klawiaturze i myszce. W FPSa na padzie tak na poważnie to grałem tylko jednego, Halo 2 na Xboxa... i przeszedłem z przyjemnością, do teraz się dziwię, ale grało się świetnie. Jednak póki mogę to wolę pozostać przy poczciwej myszy.

RE: Granie na padzie :O - Grey - 19-01-2013

Hmm.. jeżeli chodzi o PC, czasem zdarza mi się podpiąć emulowany Dualschock, i w coś pograć. Moje doświadczenia z FPSami są duże, ale uczucia mam mieszane. Jak na padzie, to tylko platfromówki, wyścigi itd. To tyle z mojej strony. :3

RE: Granie na padzie :O - wujo444 - 30-01-2013

Chcemy czy nie, pad to podstawa. Tak jest napisana gra i nikt nie będzie przepisywał polowy mechaniki, żeby Pececiarzom na klawie było dobrze. Pad jest w większości (poza FPSami) lepszy i tyle.

RE: Granie na padzie :O - ichabod - 30-01-2013

Kupiłem sobie pare miesięcy temu pad od xboxa, podłączyłem do pc i... zastanawiam się czemu go nie miałem wcześniej. W Asasyna, Fifę czy Raymana pocinało się wygodnie, ale to typowo "padowe" gry, powoli przymierzam się do jakiegos fpsa Smiling

RE: Granie na padzie :O - Javel - 30-01-2013

Jedne gry FPS są *OMGHJESTWMWHRJAU* drugie są buh dla pada. Na pewno warto mieć pada bo jestem PEWIEN że kupisz tytuł obsługujący to i będzie ci się grało lepiej. C

RE: Granie na padzie :O - stiku18 - 30-01-2013

Ja w gry FPS preferuje granie na klawiaturze moim zdanie pad bardziej służy do gier wyścigowych bijatyk oraz Fify lub Pes'a Smiling

RE: Granie na padzie :O - 091kondzio(Hao) - 30-01-2013

Mi na początku gra na padzie źle szła. Ale wystarczy trochę pograć w różne gry i się przyzwyczaisz Smiling

RE: Granie na padzie :O - Green789 - 30-01-2013

Na padzie mi się trudno gra , ale można się przyzwyczajić ,a jak wolisz klawiaturę i myszkę to możesz kupić konwerter do konsoli

RE: Granie na padzie :O - szychacz - 30-01-2013

Gra w fps na padzie z początku wygląda tragicznie. Wystarczy pograć trochę na nim, nie koniecznie w fps. Kluczem jest wyczucie analogów po czym granie w strzelanki jest przyjemne i bardzo płynne Smiling

RE: Granie na padzie :O - golab19952 - 30-01-2013

Ja w FPS'ach lepiej sobie radzę kontrolerem, w fifę nie gram bo wieje *****, lecz AC na padzie to cudo

RE: Granie na padzie :O - neo937 - 30-01-2013

Pad w FPS - oczywiście, ale tylko ten od X360. Nie hejtuję tutaj Dualshocka czy coś, bo to drugi świetny pad, ale dużo wygodniej, zwłaszcza w gry First Person gra się na padzie od Xboxa. Przeszedłem na nim całego Far Cry 3, oraz sporo innych gier i to tylko kwestia czasu aż się człowiek do niego przyzwyczai. Niektórzy mogą mówić, że czas reakcji przycelowania może być wolniejszy, ale wystarczy pograć po sieci w którąkolwiek z części Gears of War na konsoli i widać że bez problemu można ogarnąć (dosyć szybką) dynamikę rozgrywki.

RE: Granie na padzie :O - AntidotePL - 30-01-2013

Ogólnie to na początku ciężko ogarnąć grę na padzie w FPS'y moim zdaniem. Jak już zaczniesz ogarniać to idzie lepiej i lepiej. Jednak ciągle jestem obrońcą klawiatury i myszki bo moim zdaniem wygodniej się gra.

RE: Granie na padzie :O - Carnage - 31-01-2013

Według mnie pad od xboxa jest lepszy od playstation ponieważ mają inne analogi.

RE: Granie na padzie :O - Janalay - 31-01-2013

kwestia przyzwyczajenia i ustawienia szybkości obracania kamerą... a reszta zależy od gracza Grinning

RE: Granie na padzie :O - Araziel - 31-01-2013

Według mnie na padzie można grać w fps lecz to trzeba trochę poćwiczyć np. nie wyobrażam sobie jak ludzie grają na padach w serie Crysis te zmienianie trybów podczas strzelania

RE: Granie na padzie :O - Natsuri - 31-01-2013

Jaki pad jest lepszy do ps3 czy do xboxa ??

RE: Granie na padzie :O - Chmurowaty - 31-01-2013

Do Gamecube'a

RE: Granie na padzie :O - bleub - 31-01-2013

W moim odczuciu pad od MS leży w dłoni lepiej i parę niuansów w porównaniu do Dualshocka 3 sprawia że jest lepszym kontrolerem. Jest większy, ma prawidłowo rozłożone gałki analogowe i normalnie działające spusty. Komfort gry na obu kontrolerach to jednak kwestia osobista, znam ludzi którym bardziej pasuje Dualshock, gdyż są z konsolami sony za Pan brat już od czasów pierwszego Playstation. Wydaje mi się jednak ze DS3 to już nieco "zacofana" konstrukcja i Sony odejdzie od podobnego designu przy następnej generacji konsol. Jeżeli kupujesz pada do PC to poleciłbym X360 Controller.