Forum Dyskusyjne arhn.eu -- Kiedyś mieliśmy tu recki grema™
Half-Life czy Black Mesa? - Wersja do druku

+- Forum Dyskusyjne arhn.eu -- Kiedyś mieliśmy tu recki grema™ (https://forum.arhn.eu)
+-- Dział: Newschool... (https://forum.arhn.eu/forumdisplay.php?fid=6)
+--- Dział: PC (https://forum.arhn.eu/forumdisplay.php?fid=10)
+--- Wątek: Half-Life czy Black Mesa? (/showthread.php?tid=3580)

Half-Life czy Black Mesa? - Master - 14-02-2013

Witajcie!
Ostatnio bardzo spodobały mi się gry od Valve. Postanowiłem pograć w Half-Life i zastanawiam się czy kupić Half-Life 2 i pobrać Black Mesa bądź kupić Half-Life 1 i 2. Chodzi głownie o grywalność, fabułę i klimat. Co wy byście zrobili?

RE: Half-Life czy Black Mesa? - Spooky - 14-02-2013

Najlepiej byłoby zacząć zupełnie od początku Smiling czyli Half-Life 1 i 2.

RE: Half-Life czy Black Mesa? - Danger - 14-02-2013

1) Kup Half-Life 2 i pobierz Black Mese. Jak Ci się spodoba i zechciałbyś pograć w niepowtarzalnym klimacie "jedynki" to kupuj. Polecam Smiling

2) Kup Half-Life i Half-Life 2, a potem pobierz Black Mese.

Masz wybór Smiling

RE: Half-Life czy Black Mesa? - Morda - 14-02-2013

Jeżeli zależy ci na grafice kup Half-Life 2 i pobierz Black Mese.A jeżeli na klimacie kup Half-Life 1 i 2.

RE: Half-Life czy Black Mesa? - Jedrek - 14-02-2013

Ja polecam Black Mese. Jest dopracowana, grafika jest świetna, można również poczuć klimat klasycznego Half-Life'a. HL1 wydaje się przy BM trochę przedpotopowy.

RE: Half-Life czy Black Mesa? - krishna22 - 17-02-2013

Hello World!_

Użytkownik został zbanowany za ten post.

RE: Half-Life czy Black Mesa? - Szczypek223 - 28-02-2013

Black Mese ja mam i się bardzo ciesze. Polecam

RE: Half-Life czy Black Mesa? - Kago56 - 28-02-2013

Black Mesa nie wymaga HL2. Jest za darmo, tak samo jak silnik Source odkąd TF2 jest F2P.

RE: Half-Life czy Black Mesa? - Lozackk - 03-03-2013

Ja osobiście kupiłbym HalfLife 1 gdyż to klasyk Smiling Moim zdaniem trzeba to mieć na swoim koncie steam.

RE: Half-Life czy Black Mesa? - Carnage - 04-03-2013

Ja w tamtym roku kupiłem sobie Orange Box na Xboxa.
Jest tam Half-Life 2 oraz epizod 1 i epizod 2(jest też Portal i Team Fortress 2).

RE: Half-Life czy Black Mesa? - Azarion - 10-03-2013

Jeśli chcesz mięć całą fabule uzupełnioną w 100% to na twoim miejscu kupił bym wszystkie części Half-Life-a i jeszcze później pobrał Black Mese

RE: Half-Life czy Black Mesa? - maniek339 - 11-03-2013

Black mesa jest po prostu Half-Lifem 1 tyle ze z przełożoną grafiką na nowy silnik, w tym przykadku na Source.

RE: Half-Life czy Black Mesa? - norbert0000 - 15-03-2013

Black Mesa lepszy ja mam i jest fajnie

Użytkownik otrzymał ostrzeżenie za tego posta. Prosimy o pisanie pełnymi zdaniami i uzasadnianie swoich opinii. Jeśli nie masz niczego do powiedzenia -- nie pisz. Mystery Solved

RE: Half-Life czy Black Mesa? - piosso7 - 25-03-2013

Moim zdaniem Half-Life 1 a potem 2. A przy okazji Half-Life 1 wciąż ma niezła grywalność no i wspaniały klimat oraz fabułę których coraz bardziej zaczyna mi brakować w dzisiejszych grach. Smiling

RE: Half-Life czy Black Mesa? - Cynian - 26-03-2013

Black Mesa- jeśli zależy Ci na grafice; Half life 1, jeżeli zależy Ci na klimacie starych gier. Proste. Smiling

RE: Half-Life czy Black Mesa? - KannoxPL - 04-04-2013

Moim skromnym zdaniem powinieneś zacząć od pierwszej części i po kolei przechodzić każdą następną. Jeżeli uda Ci się przejść je wszystkie zagraj w Black Mese. Tak jak wspomniał kolega wyżej "Jeśli zależy Ci na klimacie starych gier" zacznij od Half-Life 1. Wybór należy do Ciebie.

RE: Half-Life czy Black Mesa? - bobo89 - 10-04-2013

Ja polecam ci jedymke ponieważ ma świetny klimat ale to twój wybór.

RE: Half-Life czy Black Mesa? - The0D0r - 29-08-2013

Black Mesa Smiling

RE: Half-Life czy Black Mesa? - ichabod - 29-08-2013

Black Mesa nie jest jeszcze ukończona (nie ma Xen), więc graj w normalna jedynkę - to na tyle świetnie napisana gra, że szybko przestaniesz zwracać uwagę na niedostatki grafiki

RE: Half-Life czy Black Mesa? - cr4v - 08-11-2013

Grałem w Black Mesa i mimo to na początek wybierałbym klasyczną wersję. Po przejściu HL1 jest przecież OF i BS, a dopiero potem część 2 i jej dodatki.

To jest must have na platformie Steam !

RE: Half-Life czy Black Mesa? - Qba - 08-11-2013

Również polecam jedynkę ;] (obowiązkowo)

RE: Half-Life czy Black Mesa? - Prometheus - 11-11-2013

Straszne to odkopywanie tematu, w końcu autor założył go w lutym, ale jako fanatyk całej serii o Gordonie Freemanie polecam... wszystko. Jednak mimo długiego stażu gamingowego, dziś Half-Life 1 razi nie tyle niskiej jakości teksturami, co pustką będącą wynikiem możliwości ówczesnego sprzętu. Black Mesa uznałem za wspaniały i nader profesjonalny powrót do korzeni, a lokacje nabrały w szczegółach, nie tracąc ducha poprzednika.

RE: Half-Life czy Black Mesa? - RafaNowa - 15-11-2013

Ja bym kupił 2 i pobrał Black Mesa, ale jeżeli bardziej zależy ci na klimacie i nie będzie przeszkadzało niska jakość tekstur to kup 1 i 2