Forum Dyskusyjne arhn.eu -- Kiedyś mieliśmy tu recki grema™
Silnik do gry. - Wersja do druku

+- Forum Dyskusyjne arhn.eu -- Kiedyś mieliśmy tu recki grema™ (https://forum.arhn.eu)
+-- Dział: Newschool... (https://forum.arhn.eu/forumdisplay.php?fid=6)
+--- Dział: PC (https://forum.arhn.eu/forumdisplay.php?fid=10)
+--- Wątek: Silnik do gry. (/showthread.php?tid=3767)

Silnik do gry. - Klimashnikov - 01-03-2013

Hej, poszukuje dobrego "silnika" podobnego do tego użytego w GTA 2.
Może macie jakiś propozycje, rady, strony odnośnie wyboru programów do tego przeznaczonych.

RE: Silnik do gry. - Dymek - 01-03-2013

Co zamierzasz na nim zrobić? Planujesz napisać drugie GTA ? Silników jest masa. Zacznijmy od tego jaki znasz język programowania?

RE: Silnik do gry. - Klimashnikov - 01-03-2013

Sorry, ale co zamierzam zrobić to moja sprawa (nie można mówić za dużo Grinning ) ogólnie chodzi mi o coś takiego aby grafika była prosta z lotu ptaka, btw. wydaje mi się z C/C++ starczy.

Jeżeli znasz C++ to przy pomocy Haaf's Game Engine (zapraszam tutaj) naklepiesz taki silnik w kilka dni. Darmowych odpowiedników open source nie znam.

RE: Silnik do gry. - Dark Archon - 01-03-2013

Mam wrażenie, że nie masz zielonego pojęcia o czym piszesz, więc dla zdrowia psychicznego nas wszystkich, proszę, poniechaj.

PS. GTA2 zostało stworzone na autorskim silniku opartym o C++ kompilowanym w MSVC6. Tj. autorzy napisali go sobie od zera. Nie ściągnęli go znikąd, ani nie bawili się żadnym "game makerem".

Edit: Dymek, Haaf jest silnikiem do tworzenia gier 2D. GTA2 (i częściowo 1!) składało się z trójwymiarowych światów na które nakładano dwuwymiarowe sprite'y.

W takim razie mój błąd, nie chciało mi się szukać dlatego zgadywałem, że jest to świat 2d. W takim wypadku proponuje naukę directx lub openGL.

Archonie nie proszę o to by ktokolwiek robił za mnie silnik, ani inne cuda, grzecznie poprosiłem o to aby ktoś podzielił się ze mną swoją wiedzą od czego można zacząć. Nie miałbym zamiaru nikogo męczyć, ani nad wyraz torturować moją niewiedzą z tej oto dziedziny.
Projekt, który chcę zacząć jest po prostu dla zabawy, nauczenia się czegoś nowego i w żadnym razie nie "poniecham" go.
Wyprzedzając pytanie nie jestem w żadnym stopniu programistą.

Jeżeli planujesz napisać grę, pierw zostań w choć małym stopniu programistą. Wtedy zrozumiesz dlaczego nie zaczyna się od klona GTA.

RE: Silnik do gry. - Insajd - 01-03-2013

Co masz na myśli mówiąc, że nie jesteś w żadnym stopniu programistą? Jeśli nie masz bladego pojęcia o programowaniu, to na start weź się za podstawowe podstawy, choćby tego C++, a potem myśl o pisaniu gier. Nie ma co się rzucać za głęboko.

RE: Silnik do gry. - SmellySocks - 01-03-2013

Symfonia C++, polecam na dobry początek.

(01-03-2013, 01:29)Dymek napisał(a): Jeżeli planujesz napisać grę, pierw zostań w choć małym stopniu programistą. Wtedy zrozumiesz dlaczego nie zaczyna się od klona GTA.

Sorry może rzeczywiście źle to napisałem, pojęcie o programowaniu mam ( i to większe niż niejeden student na 2-3 roku studiów informatyki) po prostu nie jestem w tym aż tak dobry żeby nazywać się programistą.

Nie miałem zamiaru robić klona GTA. Smiling

RE: Silnik do gry. - Insajd - 01-03-2013

Yep, Symfonia. Jeśli do kogoś nie trafiają przykłady pana Jurka o gwiazdolotach i innych takich, to chyba nie ma nadziei Torll

@down wskaźniki chyba, najbardziej mi w pamięci utkwiło.

Gwiazdoloty Grinning? Przy czym to było? Moim zdaniem na start te książki są jak najbardziej ok. Potem już dokumentacja wystarczy. A właśnie jak planujesz zostać programistą to równolegle ucz się języka angielskiego.

Dzięki wszystkim za odpowiedzi, wyszedłem na gimbusa nieznającego się na programowaniu oraz nie znającego angielskiego. Sorry, że zawracałem wam głowy.

RE: Silnik do gry. - SmellySocks - 01-03-2013

to mogę już zamknąć, czy chcecie sobie jeszcze porozmawiać?

RE: Silnik do gry. - Szczypek223 - 01-03-2013

Game maker to prosty program do gier 2D bez potrzeba znania skryptow.

RE: Silnik do gry. - szymon1051 - 01-03-2013

W unity możesz się pobawić.

RE: Silnik do gry. - yamny - 01-03-2013

Opracuj własny silnik z użyciem OpenGLa, tak jak ten człowiek