![]() |
[ART] Jak rozpoznać podróbkę Nintendo DS Lite - Wersja do druku +- Forum Dyskusyjne arhn.eu -- Kiedyś mieliśmy tu recki grema™ (https://forum.arhn.eu) +-- Dział: Allschool... (https://forum.arhn.eu/forumdisplay.php?fid=22) +--- Dział: Gracze - Graczom (https://forum.arhn.eu/forumdisplay.php?fid=77) +--- Wątek: [ART] Jak rozpoznać podróbkę Nintendo DS Lite (/showthread.php?tid=3959) |
Jak rozpoznać podróbkę Nintendo DS Lite - P@jac - 24-03-2013 Dark Archon w 3 części rupieciarni z Overmax 111 in 1 stwierdził, że lepiej wydać 60zł na Gameboya z całą biblioteką gier. Gdyby ktoś chciał skorzystać z tego pomysłu umieszczam ten artykuł ku przestrodze. 1) Nintendo DS Lite już nie produkują. To wiedzą chyba wszyscy. Obecnie w sprzedaży są tylko Nintendo DSi i DSi XL. Najważniejszą różnicą między nimi jest to, że DSi nie posiada slotu na Game Packi (kartridże) do GBA, więc gracze z nostalgią za starszą generacją kieszonsolek Nintendo szukają właśnie odmiany Lite (bo zakładam, że o NDS Classic już praktycznie nikt nie pamięta). No i do czego zmierzam: nowego DS Lite już nie kupisz. To po pierwsze i najważniejsze. Jednak jeśli cię to nie przekonuje i pełen nadziei, że odnalazłeś ostatnie zaginione gdzieś w magazynie partie Lite'ów to zapraszam dalej: 2) Pudełko. Nintendo odpowiednio dla dystrybucji europejskiej i amerykańskiej ma osobne wzory pudełek. Najpierw pudełko europejskie czyli takie jakiego powinieneś się spodziewać: Konsolka z lewej strony, stylus jakby prostopadle do konsolki. Jak na przykładzie: ![]() Jednak najczęściej podróbki pakowane są w pudełka wzorowane na edycji amerykańskiej, więc kolejno: Konsola z prawej strony, stylus równolegle do niej: ![]() Niestety, w ostatnich partiach przed wycofaniem, pudełka zostały ujednolicone więc nie jest to pewniak rozpoznania podróbki a jedynie lampka ostrzegawcza. 3) Edycje specjalne. No cóż, zestaw z konsolką bez gry oferował tylko konsolkę w "zwykłych" kolorach. Konsolki w kolorach specjalnych np. Ze znaczkiem Mario, Triforce'm z Zeldy, Pokemonami czy innymi udziwnieniami były dostępne TYLKO I WYŁĄCZNIE jako tzw. Bundle czyli zawierające konkretną grę. Oczywiście taką grę można było też kupić osobno ale konsolkę z odpowiednim wzorem bez gry już nie. Niestety z powodu słabej sprzedaży tego typu edycji na starym kontynencie, w Europie Bundle pojawiały się niezwykle rzadko, więc Bundle z europejską ładowarką to już powinno oznaczać czerwoną lampkę. Ale wygląd pudełka: Konsolka w w prawym dolnym rogu pudełka, stylus równolegle do niej, powyżej, trochę na lewo wygląd pudełka z grą a poniżej informacja, że jest to edycja specjalna, nazwa wzoru (np. "Mario Red" czy "Zelda Triforce"), oraz, że zawiera grę. Przykłady: ![]() ![]() Ale załóżmy, że masz już konsolkę i chcesz zweryfikować jej oryginalność. Więc: 4) Zawartość pudełka. Prosta sprawa. Nowy zestaw powinien zawierać konsolkę, stylusa, ładowarkę adekwatną do regionu, i papiery typu instrukcja czy gwarancja. W podróbkach najczęściej brakuje papierów więc to może być dla ciebie czytelniku alarm. 5) Śrubki. Nintendo stosuje niestandardowe śrubki zwane "śrubkami Nintendo" (ba dum tss), są one w kształcie litery Y. Podróbki często skręcone są normalnymi małymi krzyżakami. Śrubka Nintendo: ![]() 6) Wykonanie. Oryginały wykonane są z niezwykłą precyzją, wszystko jest idealnie nadrukowane, wszystko do siebie przylega i pasuje, boki lampek są zaokrąglone, wszystko wykonane jest z kilku jednolitych elementów. [EDIT] Na stronie sojjeje.com znalazłem porównanie wykonania podróbki i oryginalnego DS Lite tak więc oto zdjęcia: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Po więcej zdjęć dla pewności zapraszam do: http://www.sojjeje.com/2012/02/fake-nintendo-ds-lite-from-ebay.html 7) Numer seryjny. Numer seryjny w oryginałach jest ZAWSZE na osobnym, białym kawałku plastiku wtłoczonym w obudowę. Jeśli jest on zwykłą naklejką lub nie ma go wcale, to mamy do czynienia z podróbką. Porównanie oryginał i podróbka: ![]() No i to by było praktycznie na tyle jeśli chodzi o Nintendo DS. Jest jednak jeszcze jedna rzecz na którą trzeba uważać są to... 8) Refuby. Refuby są to uszkodzone, oryginalne konsole naprawiane w Chinach najtańszymi częściami i sprzedawane tanio jako "odnowione". Jeśli widzisz ofertę w stylu: "Nintendo DS Lite Black Refub Jak Nowe" to trzymaj się z daleka. To już całkiem koniec. W następnym "odcinku" opiszę jak rozpoznać podróbkę kartridża do GBA. Miałem to zrobić jeszcze tutaj ale jestem w dość niekomfortowych warunkach i nie wytrzymam więcej pisania chyba na dziś. Mam nadzieję że komuś pomogłem i proszę o komentowanie. PS: Przepraszam za wszystkie ewentualne literówki itp. pisząc to byłem już dość zmęczony. Wykorzystano grafiki z: https://www.nintendorepairshop.com/ http://www.gamefaqs.com/ www.sojjeje.com RE: Jak rozpoznać podróbkę Nintendo DS Lite - shiki - 24-03-2013 Ja się właśnie nacięłam na allegro na takie "cudeńko", tyle, że mój refub to nawet ciężko nazwać refubem bo 2 razy był w naprawie. Za pierwszym razem, zarz po otwarciu tego samego dnia konsolka się nie ładowała, a za 2 nie działał w niej czas co w niektórych grach dość przeszkadzało... Tak się potem wkurzyłam, że uzbierałam na nowego, normalnego 3dsa...Naprawdę szkoda na to nerwów. RE: Jak rozpoznać podróbkę Nintendo DS Lite - P@jac - 24-03-2013 Ja akurat mam słitaśnego, różowego DSa Lite który na pewno jest oryginalny i nie jest refubem, i teraz tylko czeka na wymianę obudowy, ponieważ w tym momencie klapka lata luźno, nie ma włącznika a i stylus się gdzieś zapodział ![]() RE: Jak rozpoznać podróbkę Nintendo DS Lite - shiki - 24-03-2013 Interesujący dobór kolorów ![]() RE: Jak rozpoznać podróbkę Nintendo DS Lite - P@jac - 24-03-2013 Ano kolor był najmniej ważny, bo konsolkę dostałem za praktycznie pół-darmo, ponieważ znajomy kupił ją w UK dla kogoś, i nigdy nie trafiła do pierwotnego odbiorcy z nieznanych mi powodów więc zamiast się kurzyć trafiła do mnie ![]() ![]() RE: Jak rozpoznać podróbkę Nintendo DS Lite - Teii - 24-03-2013 Bardzo fajny artykuł. Mogę z ulgą stwierdzić, że moja konsolka jest oryginalna. |