![]() |
Laptop a BF3 - Wersja do druku +- Forum Dyskusyjne arhn.eu -- Kiedyś mieliśmy tu recki grema™ (https://forum.arhn.eu) +-- Dział: Newschool... (https://forum.arhn.eu/forumdisplay.php?fid=6) +--- Dział: PC (https://forum.arhn.eu/forumdisplay.php?fid=10) +--- Wątek: Laptop a BF3 (/showthread.php?tid=4270) |
Laptop a BF3 - piosso7 - 22-04-2013 Witam wszystkich! Problem polega na tym, że wujek kupił laptop na allegro. Jednak teraz dostał służbowy a ten dostałem ja. I moje pytanie polega na tym czy na takim sprzęcie możliwe jest granie w Bf3 lub jakieś inne nowe gry? Mam pełna świadomość tego że o ultra i wysokiej grafice mogę zapomniec. Oczywiście Windows 7 już zainstalowany. LINK ALLEGRO: http://allegro.pl/laptop-acer-e1-571g-b960-4gb-500gb-gt710-1gb-hdmi-i3167597838.html Przepraszam za pisownię i ewentualne literówki ale piszę z telefonu. Mam również nadzieję, że wybrałem odpowiedni dział. Pozdrawiam i dziękuję za ewentualne odpowiedzi. ![]() RE: Laptop a BF3 - Jedrek - 22-04-2013 Cześć piosso7! ![]() BF3 powinien działać, ale wydaje mi się, że będzie chodził na, lub poniżej granicy płynności, nawet na minimalnych ustawieniach przy obniżonej rozdzielczości. Może na low i 800x600 będzie dało się grać. Jeśli chodzi o inne gry, to laptop powinien dać radę kilkuletnim tytułom, np. DIRT2, czy Far Cry 2 na niskich/średnich ustawieniach. Nowe gry raczej na niskich. W laptopie siedzi GF 710M - karta graficzna, która powinna być lekko lepsza od 620M, której benchmarki znajdziesz tutaj. Wydajność procesora jest mniej więcej na poziomie Core2 Duo z komputerów stacjonarnych, sprzed 5 lat (np. E8200 z mojego komputera stacjonarnego, które daje jeszcze radę). Może jestem zbyt pesymistycznie nastawiony? ![]() RE: Laptop a BF3 - convert - 22-04-2013 (22-04-2013, 19:52)piosso7 napisał(a): Witam wszystkich! Problem polega na tym, że wujek kupił laptop na allegro. Jednak teraz dostał służbowy a ten dostałem ja. I moje pytanie polega na tym czy na takim sprzęcie możliwe jest granie w Bf3 lub jakieś inne nowe gry? Mam pełna świadomość tego że o ultra i wysokiej grafice mogę zapomniec. http://www.systemrequirementslab.com/cyri tutaj sprawdzisz czy dana gra pójdzie na Twoim sprzęcie ![]() RE: Laptop a BF3 - piosso7 - 22-04-2013 Dzięki za odpowidzi, sprawdziłem na tej stronce i pisze, że powinno działać jednak nie za bardzo ufam takim rzeczom ![]() ![]() ![]() RE: Laptop a BF3 - MichuB - 22-04-2013 moim zdaniem z BF3 będą problemy (może na kompletnym minimum się włączy, ale przy większej rozróbie może dropować) starsze gierki powinny banglać, sam w wolnych chwilach czasem na swoim służbowym HP 8560p (i5-2540M+ATI HD 6470M) pogram w jakieś starsze tytuły, ale do nowych to kompletnie się nie nadaje (w Path of Exile musiałem ciąć detale, cienie itp, bo dropy były) RE: Laptop a BF3 - piosso7 - 22-04-2013 Aha to trochę nie za fajnie :/ mam nadzieję że chociaż bf bc2 będzie działało. Bo nie chce wyrzucić kasy na grę która i tak mi nie pójdzie. A mam jeszcze jedno pytanie może trochę głupie ale czy jest coś w rodzaju "dema" gry battlefiel 3 tak żebym mógł sobie przetestować jak ta gra będzie działała i czy w ogóle? Wiem, że szukanie na google nie boli ale jest tego trochę i na niektórych portalach są limity prędkości a może wy macie jakieś dobre i sprawdzone strony. RE: Laptop a BF3 - Jedrek - 22-04-2013 Spróbuj tego (pierwszy link w Google). ![]() RE: Laptop a BF3 - piosso7 - 22-04-2013 Jeszcze raz wielkie dzięki Jedrek ![]() RE: Laptop a BF3 - piosso7 - 22-04-2013 Nie mogłem się powstrzymać i pobrałem ![]() ![]() Wszystko ustawiłem tak jak w tym filmiku: http://www.youtube.com/watch?v=4KKIocvAICI Jedynie grafikę na medium żeby mi żadne denerwujące przycięcia się nie pojawiały. Bardzo wszystkim dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam. ![]() RE: Laptop a BF3 - MichuB - 23-04-2013 w multi będzie gorzej singiel to pikuś (swoją drogą do duszy ten singiel) ![]() RE: Laptop a BF3 - piosso7 - 23-04-2013 Mam jeszcze jedno pytanie. Czy między kartą nVidia GT630M 1GB a nVidia GT720M 1GB jest jakaś różnica? Ba ja za bardzo się na tym nie znam. ![]() RE: Laptop a BF3 - Jedrek - 23-04-2013 Nie ma zbytniej różnicy między tymi kartami, wydajnościowo wypadają bardzo podobnie. Oba to zmodernizowane GeForce GT540M. Czy nie pomyliłeś GT710M z GT720M? W linku do Allegro z pierwszego postu jest laptop z GT710M. RE: Laptop a BF3 - piosso7 - 23-04-2013 O sorry! Tak powinno być GT710M. I jeszcze raz dzięki za odpowiedź ![]() ![]() RE: Laptop a BF3 - grzechuk - 23-04-2013 uruchomi się w minimalnych? tak będzie płynna? przez pół godziny... chyba, że kupisz podstawkę chłodzącą... jak chcesz grać to GF 650 mobilna to obecnie minimum... RE: Laptop a BF3 - Jedrek - 23-04-2013 grzechuk, nie każdy ma tyle pieniędzy, co ty i może sobie pozwolić co roku na nowy komputer z lepszą kartą graficzną do gier. ![]() Próbujemy coś wykrzesać z obecnej konfiguracji. Gdybyś poczytał testy tego laptopa, wiedziałbyś, że nie występuje w nim zjawisko throttlingu, nawet po obciążeniu przez długi czas. BC2 powinno spokojnie pójść w multi na niskich detalach. Pokusiłbym się nawet o sprawdzenie średnich. RE: Laptop a BF3 - piosso7 - 23-04-2013 Wielkie dzięki Jędrek za wszystkie odpowiedzi. ![]() ![]() ![]() ![]() RE: Laptop a BF3 - MichuB - 23-04-2013 (23-04-2013, 18:58)Jedrek napisał(a): grzechuk, nie każdy ma tyle pieniędzy, co ty i może sobie pozwolić co roku na nowy komputer z lepszą kartą graficzną do gier. czemu co roku? ja w kompie w domu mam i5-2500k i gtx460 i to od dwóch lat, póki co w zupełności wystarcza do wszystkiego, komputer do grania należałoby wymieniać tak co 3 lata, gdy rzeczywiście czuć moc pomiędzy konfiguracjami, wymienianie co roku to wywalania kasy w błoto RE: Laptop a BF3 - grzechuk - 23-04-2013 jak się nie ma pieniędzy - kupuje się konsole... jak się trochę ma - peceta, a jak się na pieniądzach śpi - laptopa... mowa oczywiście o sprzęcie do gier serio jakbym miał się męczyć na minimalnych, wolałbym kupić jakiegoś jaspera, albo grubą ps3... Post nie na temat, +30% ode mnie ~supaplex RE: Laptop a BF3 - Jedrek - 23-04-2013 (23-04-2013, 21:21)MichuB napisał(a): czemu co roku? "co roku" miało podkreślić dramatyzm sytuacji. ![]() Mój komputer stacjonarny ma 5 lat i chyba nie ma gry, której by nie obsłużył. Tak jak powiedziałeś, 3 lata to optymalna granica. Jeśli chodzi o laptopa, to według mnie powinien przede wszystkim być mobilny, gry - w drugiej kolejności. Przy wypasionych konfiguracjach nie jest to już takie oczywiste. RE: Laptop a BF3 - MacroGamesTV - 23-04-2013 Tyle że, kupować teraz konsole PS3/X360 jest bez sensu na ok. pół roku. Lepiej jest powoli zbierać na nową generację a każdy szanujący się gracz woli mieć przede wszystkim PC, a potem myśli o konsoli. A co do tematu, inni użytkownicy napisali, że może być ciężko, a ja dołożę swoje trzy grosze i polecę ci program Game Booster 3 który potrafi zwiększyć o nawet 40% wydajność. U mnie średnio zwiększa w grach o 5 - 10 fps, więc jak coś ratuj się tym programem przy bardziej wymagających grach. |