Forum Dyskusyjne arhn.eu -- Kiedyś mieliśmy tu recki grema™
Pomysłowy sposób na walkę z piractwem :) - Wersja do druku

+- Forum Dyskusyjne arhn.eu -- Kiedyś mieliśmy tu recki grema™ (https://forum.arhn.eu)
+-- Dział: Allschool... (https://forum.arhn.eu/forumdisplay.php?fid=22)
+--- Dział: Offtop Wszelaki (https://forum.arhn.eu/forumdisplay.php?fid=26)
+--- Wątek: Pomysłowy sposób na walkę z piractwem :) (/showthread.php?tid=4342)

Pomysłowy sposób na walkę z piractwem :) - UzeQ - 29-04-2013

Studio Greenheart Games wypuściło swoją grę Game Dev Tycoon (symulator studia developerskiego tworzącego gry video na różne platformy)

Studio postanowiło też wypuścić w tym samym czasie wersję sckrackowaną. Haczyk polegał na tym, że w tej wersji gry nasze studio bankrutowało..... z powodu piractwa Grinning! Genialny motyw! Poniżej zamieszczam kilka obrazków na których ludzie płaczą na forach, że im gry piracą Winking Wg mnie świetny pomysł, który być może uświadomi co nieco niektórym Smiling

[Obrazek: steam.png]

[Obrazek: itruinsme.png]

źródło

RE: Pomysłowy sposób na walkę z piractwem :) - Doktor Wiosna - 29-04-2013

Genialny pomysł. Piraci w końcu postawieni zostali w sytuacji twórców. Wątpię jednak, czy taka akcja przyniesie jakiekolwiek skutki, stanu umysłu nie zmieni się tak łatwo. Niemniej pomysł rewelacyjny, brawa dla twórców Smiling

RE: Pomysłowy sposób na walkę z piractwem :) - guy_fawkes - 29-04-2013

Biedne piraciki, jak mi ich żal, prawie jak karaluchów.
Spotchecki to moim zdaniem jeden z najlepszych sposobów na walkę ze złodziejami - nabiera się na nie mnóstwo piratów, a potem płaczą na forach, jaka to gra jest zabugowana.
Owszem, wszystkich to nie zmieni, ale być może jakaś część złodziei pójdzie po rozum do głowy i przekona się, że co dla jednych jest darmowe, dla innych oznacza brak zysku i bankructwo.

RE: Pomysłowy sposób na walkę z piractwem :) - Link - 29-04-2013

Bywały już podobne motywy, w pirackiej wersji Serious Sam'a podczas gry pojawiał się jakiś skorpion, którego nie dało się zabić, a w którymś Batmanie graliśmy bez linki z hakiem - w wersji pirackiej. Moim zdaniem to świetny pomysł i oby takich smaczków więcej.
Poprawcie mnie jeśli się mylę, bo nie jestem do końca przekonany.

Edytka Heart
Dzięki guy za poprawę Kissing

RE: Pomysłowy sposób na walkę z piractwem :) - guy_fawkes - 29-04-2013

Co do skorpiona masz rację, lecz w Batmanie było coś innego - peleryna uniemożliwiała szybowanie.

To wszystko (łącznie z Geraltem kończącym na szafocie w Wiedźminie 2 czy rozmazującym się obrazem w Take on Helicopters) były świetne pomysły, ale niestety piraci i na to znaleźli sposoby. Oczywiście mówię o hakerskiej elicie, a nie o milionach szeregowych pijaw, które często nie radzą sobie nawet z prawidłowym wypakowaniem archiwum i bazują wyłącznie na dorobku swych "dobroczyńców".

RE: Pomysłowy sposób na walkę z piractwem :) - Grodek - 29-04-2013

Naprawdę ciekawy motyw, może dla niektórych to będzie lekcja aby kupować legalne produkty.

RE: Pomysłowy sposób na walkę z piractwem :) - UzeQ - 29-04-2013

Swoją drogą gra jest na prawdę fajna! Na ich stronie można pobrać darmowe demo. No i jak się teraz kupi tę grę, a później trafi ona na Steam to twórcy zapewniają, że dostaniemy kody na odblokowanie jej w tej usłudze Smiling

RE: Pomysłowy sposób na walkę z piractwem :) - ktosiu100 - 05-05-2013

Oczywiście po 2-3 dniach piraci załatwili już sobie "normalną" piracką wersje gry.
Robię czasami tak, że sciągam grę a jak mi się spodoba to ją kupuje. W tym przypadku tak zrobiłem. Aktualnie czekam jak wejdzie na steama i zamierzam kupić.

RE: Pomysłowy sposób na walkę z piractwem :) - inquis1t0r - 07-05-2013

(05-05-2013, 15:00)ktosiu100 napisał(a): Robię czasami tak, że sciągam grę
To nieładnie Chyba Polygamia!

RE: Pomysłowy sposób na walkę z piractwem :) - Javel - 07-05-2013

Podobny "troll" był w jakimś Samie czy Duke'u. Ale tak wogóle to jest właśnie idealny sposób.

RE: Pomysłowy sposób na walkę z piractwem :) - Link - 11-05-2013

Udało się znaleźć coś nowego dzięki użytkownikowi - Megaproize. W pirackiej wersji Wiedźmina 2 w scenkach erotycznych zamiast zmysłowej Triss, wystąpiła Ves. Link poniżej (UWAGA! Oglądasz na własną odpowiedzialność):
http://youtu.be/g7FLVWZYThI

RE: Pomysłowy sposób na walkę z piractwem :) - inquis1t0r - 11-05-2013

To teraz wszystko jasne, skąd bierze się ta niechęć piratów, do piracenia wieśka Torll
A podobno chodzi o patriotyzm i politykę antyDRM Torll

RE: Pomysłowy sposób na walkę z piractwem :) - livo - 26-09-2013

pamiętam jak na urodziny dostałem the settlers 3 koledzy także postanowili ową grę zdobyć więc
skorzystali z "magicznej mocy" internetu i torrentów a na drugi dzień tylko:

"ej a u ciebie też są świnie zamiast metalu"~ koniec cytatu

RE: Pomysłowy sposób na walkę z piractwem :) - Kacpei - 26-09-2013

W pirackiej wersji Game Dev Tycoon (grze, w której musisz robić gry)twoja firma zawsze upadała z powodu piractwa.

RE: Pomysłowy sposób na walkę z piractwem :) - filip6666 - 26-09-2013

No ale te wersje są już zakopane, już parę dni po tym hackerzy szybko naprawili problem. Fajna z tym sprawa, nawet jeśli szybko piraci sobie z tym radzą, to przez takie smaczki gra zyskuje na popularności i ludzie bardziej zwracają na nią uwagę, także i tak czy siak są na plusie przez takie coś. ;3

RE: Pomysłowy sposób na walkę z piractwem :) - Veinitive - 27-09-2013

Nie powiem, ale to mi się spodobało. Dosyć ciekawa koncepcja gry.

RE: Pomysłowy sposób na walkę z piractwem :) - Baieros - 28-09-2013

O kurde, spodziewałem się po tytule tematu czegoś w stylu ochrony przed cheaterami w grze Soldat "prosimy o nie oszukiwanie" Winking A tutaj proszę, wspaniały pomysł i jeszcze piraci, ściągający grę z netu i płaczący, że im piracą podczas gry... Bezcenne!!!