![]() |
[ART] Candy Box - Q&A - Wersja do druku +- Forum Dyskusyjne arhn.eu -- Kiedyś mieliśmy tu recki grema™ (https://forum.arhn.eu) +-- Dział: Allschool... (https://forum.arhn.eu/forumdisplay.php?fid=22) +--- Dział: Gracze - Graczom (https://forum.arhn.eu/forumdisplay.php?fid=77) +--- Wątek: [ART] Candy Box - Q&A (/showthread.php?tid=4372) |
Candy Box - Q&A - Insajd - 01-05-2013 Witaj, drogi użyszkodniku, w prawdopodobnie pierwszym polskim zbiorze porad i pomocy do gry Candy Box. Jeśli trafiłeś na ten materiał przypadkiem i nie masz najmniejszego pojęcia o czym mowa, to zachęcam do przeglądnięcia, a nawet przeczytania recenzji tejże gry, którą sam, nie chwaląc się, napisałem. Przede wszystkim jednak gorąco polecam kliknąć w TEN oto link i zwyczajnie zagrać. Naprawdę warto. Prawdopodobnie jednak, jeśli nadal to czytasz, jesteś tu z powodu potrzeby uzyskania jakichś pomocnych informacji na temat Candy Box. Ze względu na ciągłe pytania graczy o różne aspekty tego tytułu, postanowiłem napisać ten oto mały poradnik, czy jak kto woli Q&A, w celu powstrzymania chociaż częściowo zalewu pytań i problemów z grą. Na niektóre z nich być może odpowie ten oto Q&A, napisany przez samego Autora gry, czyli użytkownika internetu o nicku Aniwey, a przetłumaczony na nasz rodzimy język przez arhnowicza HartOre (*KLIK*). Ja sam postaram się udzielić odpowiedzi lub wskazówek na inne, problematyczne tematy. Zaczynajmy więc.
PYTANIA I ODPOWIEDZI Q: Co daje zjadanie cukierków? Próchnica postępuje, a ja nie mam z tego żadnych korzyści! A: Zjadanie cukierków powiększa Twoje maksymalne zdrowie. A mówią, że słodycze są szkodliwe... Q: Jaki jest sens wywalania cukierków na ziemię? A: Ano żaden. Zmienia się jedynie emotikonka widniejąca przy liczbie wyrzuconych słodyczy :< Q: Nie mogę znaleźć przedmiotu X, co robić???/??/ A: Wszystkie przedmioty dostępne w ekwipunku zdobyć możemy przechodząc różne questy bądź korzystając z już posiadanych przedmiotów. Nie możesz czegoś znaleźć? Kombinuj. Liczba opcji nie jest aż tak duża. Może przeoczyłeś coś w którymś z zadań? Q: Czuję, że zbliżam się do końca gry, a w ekwipunku wciąż widnieją dwa puste miejsca. Czy coś pominąłem? A: Dwa miejsca w twoim plecaku pozostaną puste aż do pewnego ważnego momentu. Jakiego? Dowiesz się, gdy nadejdzie. Q: Biją mnie gobliny, to jest za tródne, co mam zrobić?!?!?! A: Zacząć myśleć. Albo skorzystać ze starej dobrej maksymy mówiącej, że jeśli nie da się wbić gwoździa młotkiem, to należy wziąć większy młotek. Q: Nie mogę pokonać bossa Y, zabija mnie zbyt szybko, a mikstury mają za duży cooldown. Co robić? A: W tym wypadku przyda się wiedza na temat działania wszystkich mikstur i zwojów. Stosując ich dobrą kombinację, wyjść można z prawie każdej opresji. Zadaniem dla ciebie jest opracowanie tejże kombinacji. Q: Mam problem z zagad... A: Rusz głową, hehehehehe Q: Serio, to ostatnie pytanie mnie powala! Jaka jest odpowiedź na nie? A: Odpowiedzią jest odpowiedź. Lub rozwiązanie. A teraz przeczytaj tę zagadkę jeszcze raz. Wystarczy wpisać to, co potrzeba. Łapiesz już? Q: Wejście do zamku, tak bardzo trudne. Przepaść też trudna. I inne rzeczy trudne. Jakieś podpowiedzi? A: Ten magiczny kociołek nie robi tu za ozdobę. Niektóre mikstury, choć wydają się dziwne i nieprzydatne, nie raz zaskoczą cię swoim zastosowaniem i to w zupełnie niespodziewanych momentach. Q: Nie mogę ulepszyć/kupić miecza, ta głupia starucha chyba robi sobie ze mnie jaja! A: Owa starucha nie jest handlarzem, ani tym bardziej kowalem. Żeby więc zrobiła coś z bronią, którą posiadasz, musisz wcześniej zadbać, by ta była odpowiednio przygotowana. Te wszystkie magiczne pomioty szatana są w tym aspekcie bardzo wybredne. Ciekawe też, do czego może się przydać czekolada... Q: Sadzę te lizaki, zbieram plony, ogólnie ciężka praca, tylko po co mi one? A: Dojdziesz to takiego momentu w grze, kiedy zrobisz z nich użytek. To tylko kwestia czasu, wierz mi. Q: Mikstury Berserkera, bardzo by mi się przydały, ale wypiłem już wszystkie otrzymane w zamian za używanie głowy. Co robić? A: Jeśli naprawdę tego pragniesz, to jedno życzenie w odpowiednim momencie i zapewne dostaniesz kilka kolejnych buteleczek. Pytanie tylko, czy jest to warte swojej ceny. Jeśli jednak nie chcesz korzystać z tej opcji, to wiedz, że można przejść grę nie wypijając ani jednej. Q: Ludzie piszą coś o jakichś żabach, czarownicach, a ja nic z tego nie wiem! O co w tym chodzi? A: Oprócz twojego cukierkowego królestwa, w grze istnieje też kilka innych „lokacji”. Dostać się do nich można poprzez korzystanie z map, które zdobywamy wykonując questy. Jeśli natomiast czujesz, że już dawno powinieneś daną mapę posiadać, to może trzeba spróbować jakiegoś zadania ponownie? Niektóre plansze kryją dodatkowe niespodzianki. Q: Oemgie, nie pamiętam nazwy zapisu stanu gry, a chciałbym go wczytać, co począć?! A: Kliknąć w napis "zapisane gry", który znajduje się zaraz pod bannerem ARHN.EU na ekranie głównym twojego cukierkowego biznesu. Q: Mam już 100 lizaków na sekundę, a chciałbym więcej, tyle że sadząc je nic się nie zmienia. Osochodzi? A: Taka ilość lz/s jest maksymalna, jaką możesz uzyskać poprzez uprawę lizakowej roli. Większą ilość uzyskasz dzięki specjalnemu przedmiotowi. Q: Który miecz najlepszy??? A: Ten, który wybierzesz. Jeśli nie jesteś pewny, skorzystaj z możliwości zapisu i wczytywania gry. Metoda prób i błędów ftw. Q: Nie mogę poruszać się w piekle! To jakiś błąd? A: W takim wypadku należy kliknąć myszą na teren poziomu. To powinno umożliwić poruszanie się. MIKSTURY I ZWOJE W tej sekcji znajdziesz krótki opis działania niektórych mikstur oraz zwojów.
A może masz inny problem i nie wiesz gdzie o niego zapytać? Wykorzystaj ten oto temat ![]() Hala sław Cukierkowych Czempionów: Insajd Chmurowaty HartOre RE: Candy Box - Q&A - Wielkimati - 01-05-2013 No, nawet ładne to FAQ. Tylko takie pytanie: Jak dostać się do Hali Sław Cukierkowych Czempionów? RE: Candy Box - Q&A - Insajd - 01-05-2013 Pomagając w rozwoju Q&A. Myślałem, że wyraziłem się jasno. Piszesz PM do mnie z pomysłem/pytaniem-i-odpowiedzią, ja to dodaję do całości, a ty stajesz się dumnym przedstawicielem elitarnego kręgu. Prościej mówiąc, współautorem ![]() RE: Candy Box - Q&A - Wielkimati - 01-05-2013 A, rzeczywiście. Ominąłem tę część, w której to piszesz, przepraszam. RE: Candy Box - Q&A - kedzior - 01-05-2013 Jaka jest maksymalna produkcja lizaków ?? RE: Candy Box - Q&A - Kropcia - 01-05-2013 Czy ze studni życzeń korzysta się raz dziennie czy raz w grze? Wydaje mi się, że raz w grze, ale naprostujcie moje myśli jeżeli się mylę ![]() RE: Candy Box - Q&A - yamny - 01-05-2013 Tylko raz na dany zapis. RE: Candy Box - Q&A - Millenium - 01-05-2013 Czy planowane jest dodawanie nowych pytań do bagnistego bagna? RE: Candy Box - Q&A - pitrek - 01-05-2013 Czy tylko ja nie mogę się ruszać w Piekle? RE: Candy Box - Q&A - yamny - 01-05-2013 pitrek - też mam ten problem ![]() RE: Candy Box - Q&A - fafikozoom - 01-05-2013 (01-05-2013, 18:54)Birodther napisał(a): Studnia życzeń mnoży moje lizaki posiadane czy posadzone ? Posiadane, radzę zostawić sobie kompa na noc i pomnożyć, wykoksisz sobie miecz RE: Candy Box - Q&A - Cornel - 01-05-2013 Pisałem już w innym temacie, ale tutaj też napiszę, bo nie widziałem zainteresowania ;D W kociołku Mikstura Pomocy, Mikstura Supermana, Nasionko i Galaretka oraz zakończenie są nieprzetłumaczone ![]() RE: Candy Box - Q&A - Adeq - 01-05-2013 jakie jest kolejne ulepszenie czoko-miecza? bo chyba jeszcze nie u czarownicy ![]() RE: Candy Box - Q&A - Millenium - 01-05-2013 @Adeq, po czekoladowym mieczu jest o ile pamiętam zaostrzony czekoladowy miecz Co przedstawia ten znak "\o/"? Mam słabą wyobraźnię. RE: Candy Box - Q&A - Chmurowaty - 01-05-2013 @Millenium - chłopaczka z rękami w górze RE: Candy Box - Q&A - Millenium - 01-05-2013 Szkoda, że Archon nie dodał Konami Code do tej gry, mogło by wyjść całkiem śmiesznie ![]() RE: Candy Box - Q&A - hubek916 - 01-05-2013 Polecam cofać się do poprzednich lokacji po cukierki na lizaki, które zasadzimy na farmie i pójdziemy do wiedźmy po miecz. A po zaostrzonym czoko mieczy jest miecz życia o ile się nie mylę. RE: Candy Box - Q&A - Jack D. - 01-05-2013 Co bardziej się opłaca, ulepszyć miecz miksturą zdrowia czy zwojem ognia? RE: Candy Box - Q&A - hubek916 - 01-05-2013 Jak weźmiesz zdrowia to odbiera życie z przeciwników i daje tobie. Jak ognia to zadaje ogniste obrażenia. Co do ognia nie mam pewności bo nie mam zwoju ognia :P RE: Candy Box - Q&A - grzesio165 - 01-05-2013 Co to za waluta klz w chatce czarownicy? RE: Candy Box - Q&A - pojler - 01-05-2013 @UP 1000 lizaków RE: Candy Box - Q&A - fafikozoom - 01-05-2013 (01-05-2013, 22:46)grzesio165 napisał(a): Co to za waluta klz w chatce czarownicy? lizaki. W tysiącach. RE: Candy Box - Q&A - hubek916 - 01-05-2013 1klz = 1000 lizaków RE: Candy Box - Q&A - Szoguncio - 01-05-2013 Da się zmienić z miecza gorejącego na ten dający życie? RE: Candy Box - Q&A - szostek1 - 01-05-2013 @UP Nie ma możliwości zmiany miecza. Pytanie, czy znalazł ktoś już rozwiązanie na ten bug z piekłem? |