![]() |
Wasze pomysły ;) - Wersja do druku +- Forum Dyskusyjne arhn.eu -- Kiedyś mieliśmy tu recki grema™ (https://forum.arhn.eu) +-- Dział: Allschool... (https://forum.arhn.eu/forumdisplay.php?fid=22) +--- Dział: Offtop Wszelaki (https://forum.arhn.eu/forumdisplay.php?fid=26) +--- Wątek: Wasze pomysły ;) (/showthread.php?tid=4957) |
Wasze pomysły ;) - Maxiow43 - 13-07-2013 Masz pomysł na grę, konsolę czy inny gadżet ? Podziel się z nami.To zacznę od siebie. Jest to konsola oparta o standardowy PC (tak jak pierwszy xbox). W zestawie znajdowałyby się konsola, pad, siedmiocalowy ekranik dotykowy wyglądem przypominający tableta, oraz kamerka działająca podobnie jak kinect. Konsola posiadałaby (tak jak każda konsola) własny system pozwalający na : zainstalowanie i odpalenie gier, pobieranie gier z dystrybucji cyfrowej, możliwość zagrania w gry ze starszych konsol, możliwość pobierania gier z google play takie gry działałyby za pomocą emulatora, emulator pozwalałby przekręcać obraz o 90 stopni aby móc zagrać w gry obsługujące ekrany pionowe, właśnie do takich gier byłby ten ekranik w zestawie. Ten pseudo tablet miałby również akcelerator. Narazie tyle, pomysł rozbuduje potem ![]() RE: Wasze pomysły ;) - pojler - 13-07-2013 Maxiow Nie każda konsola miała system operacyjny, np. dreamcast ![]() RE: Wasze pomysły ;) - Gurgie - 13-07-2013 akcelerator? a nie akcelerometr ![]() RE: Wasze pomysły ;) - Fazza - 14-07-2013 Może będę mało oryginalny i wizjonerski ale na poniższe ficzery czekam jak dziecko. ![]() odtwarzacz zapachów - czyli niewielki i lekkie akcesorium zakładane na nos, którym zadaniem jest wprowadzenie do rozgrywki kolejnego zmysłu, jakim jest węch. Korekcja natężenia zapachu jest chyba tak oczywista jak w przypadku regulacji dźwięku czy obrazu. Dzięki takiej zabawce, dodatkowo twórcy będą mogli nas wodzić za nos. Po za zmianami w samej rozgrywce, taki odtwarzacz zapachowy pełniłby funkcje informacyjno-poznawcze. rozszerzona rzeczywistość (Oculus Rift) - urządzenie przedstawiające świat wirtualny jako środowisko naturalne i prawdzie. Dzięki niemu jesteśmy wstanie m.in poczuć strach (znany z życia codziennego lub ze snu), dotyk (ból, wiatr, deszcz...). Chociaż jest to kontrowersyjna sprawa, może być niebezpieczna dla zdrowia to jednak głęboko wierzę, że w pewien sposób nauczy nas i przyzwyczai, do radzenia sobie np. w sytuacjach kryzysowych i nadzwyczajnych. Dajmy na to pożar, jak to teraz wygląda? Ludzi ogarnia wielka panika, wyskakują z okien... A co jakby przyzwyczaić się, do takich sytuacji dzięki symulatorowi? Po za większym spokojem i pewnym instrukcjom przetestowanym w programie, dałoby nam kontrolę nad strachem. Później fachowa pierwsza pomoc i człowiek uratowany. ![]() kamerka ala Kinect - Oczekuję skanera 3D z prawdziwego zdarzenia. Aby można było zeskanować twarz, kota, sofę, kanapę... po prostu każdy obiekt i wprowadzić go jako model trójwymiarowy. Kto by nie chciał zagrać sobą w The Sims? Skanujesz swoją familię, a gra może wygenerować postacie na potrzeby gry. Tak aby cała świat był spójny. W dodatku mamy zaawansowany edytor, gdzie możemy poeksperymentować nad nowym image itp. Czas na nowe szkiełka? W 10min byłbyś w stanie przymierzyć sobie każdą oprawkę w ofercie, dopasować, zakupić i to wszystko bez wychodzenia z domu. Wystarczy zaimportować model twarzy na stronkę i tam dobrać sobie szkiełka. Oczywiście całość w 3D z możliwością zoomowania, obracania itd. To jest przyszłość, mówię Wam. ![]() A co Wy o tym myślicie? (13-07-2013, 22:49)pojler napisał(a): Maxiow Nie każda konsola miała system operacyjny, np. dreamcastKażda konsola miała, ma i będzie wyposażona w OS. Jest to swego rodzaju pośrednik między maszyną, oprogramowaniem a użytkownikiem. ![]() ![]() RE: Wasze pomysły ;) - Maxiow43 - 15-07-2013 @up nie do końca każda konsola miała OS, gdzieś czytałem, że pongowe konsole były oparte o diody (?) RE: Wasze pomysły ;) - Azu - 15-07-2013 (15-07-2013, 14:27)Maxiow43 napisał(a): @up nie do końca każda konsola miała OS, gdzieś czytałem, że pongowe konsole były oparte o diody (?) Nie jestem może ekspertem od software ani hardware, ale zaciekawił mnie ten post dotyczący Pong'a(1975) i mi się wydaje, że te konsole to po prostu same w sobie były tylko jedną grą wraz z różnymi jej modyfikacjami, jak np. Hockey (podobnie robił to Magnavox ze swoją Odyssey). Więc w zasadzie to był Chip z zaprogramowaną na sobie grą. Nie wiem czy warto doszukiwać się OS w Konsoli Pong. Pierwszy OS od Atari to chyba : Atari VCS (Video Computer System) z 1977 roku, na którym odpalało się więcej gier. http://www.pong-story.com/atpong2.htm - tutaj można obejrzeć jak wyglądała konsola od wewnątrz. to tylko moje luźne przemyślenia na ten temat, nie jestem programistą, żeby dotrzeć głębiej. A co do pomysłów Fazza to sam czekam na odtwarzacz zapachów, ale wolałbym taki w postaci stojącego obok urządzenia, które mogłoby wytworzyć zapach. Pomysł z zakładaniem czegoś na nos mnie trochę odpycha :P. RE: Wasze pomysły ;) - Maxiow43 - 17-07-2013 To ja mam super nowy pomysł (bardziej to żart) Mówiący penis - dla pań samotnych, idealna alternatywa. Penis sprawdzi się zarówno jako wibrator i jako osoba do rozmowy. Dzięki czemu żadna kobieta nie poczuje się sama. ![]() |