Forum Dyskusyjne arhn.eu -- Kiedyś mieliśmy tu recki grema™
Wasze pomysły ;) - Wersja do druku

+- Forum Dyskusyjne arhn.eu -- Kiedyś mieliśmy tu recki grema™ (https://forum.arhn.eu)
+-- Dział: Allschool... (https://forum.arhn.eu/forumdisplay.php?fid=22)
+--- Dział: Offtop Wszelaki (https://forum.arhn.eu/forumdisplay.php?fid=26)
+--- Wątek: Wasze pomysły ;) (/showthread.php?tid=4957)

Wasze pomysły ;) - Maxiow43 - 13-07-2013

Masz pomysł na grę, konsolę czy inny gadżet ? Podziel się z nami.To zacznę od siebie.

Jest to konsola oparta o standardowy PC (tak jak pierwszy xbox). W zestawie znajdowałyby się konsola, pad,
siedmiocalowy ekranik dotykowy wyglądem przypominający tableta, oraz kamerka działająca podobnie jak kinect. Konsola posiadałaby (tak jak każda konsola) własny system pozwalający na : zainstalowanie i odpalenie gier, pobieranie gier z dystrybucji cyfrowej, możliwość zagrania w gry ze starszych konsol, możliwość pobierania gier z google play takie gry działałyby za pomocą emulatora, emulator pozwalałby przekręcać obraz o 90 stopni aby móc zagrać w gry obsługujące ekrany pionowe, właśnie do takich gier byłby ten ekranik w zestawie. Ten pseudo tablet miałby również akcelerator. Narazie tyle, pomysł rozbuduje potem Smiling

RE: Wasze pomysły ;) - pojler - 13-07-2013

Maxiow Nie każda konsola miała system operacyjny, np. dreamcast Grinning

RE: Wasze pomysły ;) - Gurgie - 13-07-2013

akcelerator? a nie akcelerometr Winking?

RE: Wasze pomysły ;) - Fazza - 14-07-2013

Może będę mało oryginalny i wizjonerski ale na poniższe ficzery czekam jak dziecko. Smiling

odtwarzacz zapachów - czyli niewielki i lekkie akcesorium zakładane na nos, którym zadaniem jest wprowadzenie do rozgrywki kolejnego zmysłu, jakim jest węch. Korekcja natężenia zapachu jest chyba tak oczywista jak w przypadku regulacji dźwięku czy obrazu. Dzięki takiej zabawce, dodatkowo twórcy będą mogli nas wodzić za nos. Po za zmianami w samej rozgrywce, taki odtwarzacz zapachowy pełniłby funkcje informacyjno-poznawcze.

rozszerzona rzeczywistość (Oculus Rift) - urządzenie przedstawiające świat wirtualny jako środowisko naturalne i prawdzie. Dzięki niemu jesteśmy wstanie m.in poczuć strach (znany z życia codziennego lub ze snu), dotyk (ból, wiatr, deszcz...). Chociaż jest to kontrowersyjna sprawa, może być niebezpieczna dla zdrowia to jednak głęboko wierzę, że w pewien sposób nauczy nas i przyzwyczai, do radzenia sobie np. w sytuacjach kryzysowych i nadzwyczajnych. Dajmy na to pożar, jak to teraz wygląda? Ludzi ogarnia wielka panika, wyskakują z okien... A co jakby przyzwyczaić się, do takich sytuacji dzięki symulatorowi? Po za większym spokojem i pewnym instrukcjom przetestowanym w programie, dałoby nam kontrolę nad strachem. Później fachowa pierwsza pomoc i człowiek uratowany. Smiling

kamerka ala Kinect - Oczekuję skanera 3D z prawdziwego zdarzenia. Aby można było zeskanować twarz, kota, sofę, kanapę... po prostu każdy obiekt i wprowadzić go jako model trójwymiarowy. Kto by nie chciał zagrać sobą w The Sims? Skanujesz swoją familię, a gra może wygenerować postacie na potrzeby gry. Tak aby cała świat był spójny. W dodatku mamy zaawansowany edytor, gdzie możemy poeksperymentować nad nowym image itp. Czas na nowe szkiełka? W 10min byłbyś w stanie przymierzyć sobie każdą oprawkę w ofercie, dopasować, zakupić i to wszystko bez wychodzenia z domu. Wystarczy zaimportować model twarzy na stronkę i tam dobrać sobie szkiełka. Oczywiście całość w 3D z możliwością zoomowania, obracania itd. To jest przyszłość, mówię Wam. Smiling

A co Wy o tym myślicie?

(13-07-2013, 22:49)pojler napisał(a): Maxiow Nie każda konsola miała system operacyjny, np. dreamcast Grinning
Każda konsola miała, ma i będzie wyposażona w OS. Jest to swego rodzaju pośrednik między maszyną, oprogramowaniem a użytkownikiem. Winking Jeśli coś mi się pokićkało to proszę o sprostowanie, ale nie wydaje mi się. Co do podania Dreamcasta jako przykład, to hmm powiedzmy że jest mocno nietrafiony. Jest to chyba jedyna konsola, która ma "wyryte" logo systemu na froncie obudowy. Winking Nie wiem czy to była jakaś modyfikacja Windowsa CE, ale bez wątpienia miała OS.

RE: Wasze pomysły ;) - Maxiow43 - 15-07-2013

@up nie do końca każda konsola miała OS, gdzieś czytałem, że pongowe konsole były oparte o diody (?)

RE: Wasze pomysły ;) - Azu - 15-07-2013

(15-07-2013, 14:27)Maxiow43 napisał(a): @up nie do końca każda konsola miała OS, gdzieś czytałem, że pongowe konsole były oparte o diody (?)

Nie jestem może ekspertem od software ani hardware, ale zaciekawił mnie ten post dotyczący Pong'a(1975) i mi się wydaje, że te konsole to po prostu same w sobie były tylko jedną grą wraz z różnymi jej modyfikacjami, jak np. Hockey (podobnie robił to Magnavox ze swoją Odyssey).
Więc w zasadzie to był Chip z zaprogramowaną na sobie grą.
Nie wiem czy warto doszukiwać się OS w Konsoli Pong.
Pierwszy OS od Atari to chyba : Atari VCS (Video Computer System) z 1977 roku, na którym odpalało się więcej gier.

http://www.pong-story.com/atpong2.htm - tutaj można obejrzeć jak wyglądała konsola od wewnątrz.

to tylko moje luźne przemyślenia na ten temat, nie jestem programistą, żeby dotrzeć głębiej.

A co do pomysłów Fazza to sam czekam na odtwarzacz zapachów, ale wolałbym taki w postaci stojącego obok urządzenia, które mogłoby wytworzyć zapach. Pomysł z zakładaniem czegoś na nos mnie trochę odpycha :P.

RE: Wasze pomysły ;) - Maxiow43 - 17-07-2013

To ja mam super nowy pomysł (bardziej to żart)
Mówiący penis - dla pań samotnych, idealna alternatywa. Penis sprawdzi się zarówno jako wibrator i jako osoba do rozmowy. Dzięki czemu żadna kobieta nie poczuje się sama.
Chyba Polygamia!