Forum Dyskusyjne arhn.eu -- Kiedyś mieliśmy tu recki grema™
Mobilnie- Farming Symulator - Wersja do druku

+- Forum Dyskusyjne arhn.eu -- Kiedyś mieliśmy tu recki grema™ (https://forum.arhn.eu)
+-- Dział: Allschool... (https://forum.arhn.eu/forumdisplay.php?fid=22)
+--- Dział: Gracze - Graczom (https://forum.arhn.eu/forumdisplay.php?fid=77)
+--- Wątek: Mobilnie- Farming Symulator (/showthread.php?tid=5088)

Mobilnie- Farming Symulator - Megaproize - 02-08-2013

[Obrazek: 8debaa9a78.jpg]

Każdy z nas zna słynny Symulator Farmy z PC prawda? Gra ta, osiągnęła ogromną popularność, która otworzyła oczy wielu graczom na cały rynek gier symulacyjnych.
Developerzy z GIANTS Software nie mogli przepuścić takiej okazji i bardzo szybko do naszych kieszeni trafił Farming Symulator (FS). FS sam w sobie jest uproszczoną wersją z poczciwego piecyka. Nie oznacza to, że stracił na grywalności! Wręcz przeciwnie: jasne zasady i najzwyklejsza prostota jest esencją tej gry.

[Obrazek: 5303c049cf.jpg]

Jak zwykle zacznę od gameplay'u. Wszyscy wiemy, że farma to nie przelewki. Rozwijanie gospodarstwa rolnego, opiera się tutaj w większości na uprawie. Rośliny takie jak rzepak, zboże czy kukurydza są tutaj głównym środkami dochodów. Za pomocą narzędzi i maszyn rolniczych dostępnych w sklepie, będziemy je siać, nawozić, i w końcu ścinać . By zwiększyć zarobki możemy kupować kolejne pola, których zasoby sprzedamy w jednym z 4 punktów sprzedaży. Tutaj wchodzi kolejny aspekt gry: handel. Sam podczas gry często sprawdzałem ceny kolejnych roślin by sprzedać je jak najdrożej. Jeżeli taka okazja się nadarzy, radzę nie zwlekać ponieważ ceny zmieniają się diametralnie szybko! Wcześniej wspominany sklep z maszynami jest dobrze rozbudowany. Zawiera on prawdziwe maszyny, jednak większość sprzętu z wyższej półki kosztuje nas już całkiem realne pieniądze. Od czasu do czasu, dostaniemy misje poboczne, które zawsze polegają na znalezieniu "zagubionego" przedmiotu. Dlaczego wziąłem to w cudzysłów? Bo szukanie okazuje się szybkim jechaniem w kierunku który pokazuje strzałka. Mapa na której przyjdzie nam grać jest bardzo duża i rozbudowana. Od miasta po stacje kolejową i dużą aglomeracje rolniczą. Dodatkowy plus dla programistów za stworzenie ruchu ulicznego który dodaje realizmu.

[Obrazek: 91dcc8f21c.jpg]

Grafika tytułu nie zasługuje na specjalne traktowanie. Jak na możliwości telefonów z ARMv7. prezentuje się tylko "dobrze". Mimo pełnej grafiki 3D, cieniowanie jest znikome tak samo jak oświetlenie. Pomimo cyklu dnia i nocy brakuje mi świateł ulicznych w mieście czy smaczka w postaci okazyjnych świetlików nad zbiornikami wodnymi.
Dźwięk również nie jest jakiś niesamowity. Miliona kawałków w stylu country tu nie znajdziecie. Dwa nagrania na całą grę i dźwięki maszyn rolniczych. Więc nie dziwcie się, że żadnych fajerwerków nie ma.
Następne jest sterowanie. Tu muszę jednak pochwalić twórców, ponieważ jest proste i intuicyjne. Od czasu do czasu może denerwować niesamowicie czuła skrętność wozów (Których nie imają się żadne ustawienia), ale przyzwyczajenie się nie jest trudne.

[Obrazek: 451823697f.jpg]

Kolejna rzecz to stabilność gry. U mnie dostawała lagów przy zmianie utworu. Jednak nie zauważyłem innych problemów. Brak crash'ów, niespodziewanych wyskoków do pulpitu. Po prostu miodzioooo!
Wydawało by się, że FS jest grą przeciętną. Ale nie prawda. Wszelkie niedoróbki są rekompensowane świetnym Gameplay'em który wciąga jak odkurzacz. Polecam, gdy mamy dużo wolnego czasu. Dla fanów symulatorów: jeszcze bardziej. Jest to kolejny tytuł, który jest wiekowo uniwersalny. Nawet w największym mieszczuchu znajdzie się dusza prawdziwego rolnika!

Moja ocena: 7,5/10!

PS Jestem w stanie i mam chęci zrobić pełny poradnik do tej gry! Co wy na to? Grinning

RE: Mobilnie- Farming Symulator - Jajo2500 - 05-08-2013

Skopiowałeś recenzje bo nikt nie odpowiedział?

RE: Mobilnie- Farming Symulator - Megaproize - 05-08-2013

Nie rozumiem. Moje recenzje zamieszczam na 3 forach. Rodzimym s5660.pl gdzie jest ich najwięcej, tablety.mhj.pl i właśnie tym forum. Wszystkie te trzy osoby to ja Megaproize! Smiling

RE: Mobilnie- Farming Symulator - szarp11 - 06-08-2013

Grafika szczerze mówiąc nie powala... Smiling