Forum Dyskusyjne arhn.eu -- Kiedyś mieliśmy tu recki grema™
Konsola RetroN 5 spóźni się - Wersja do druku

+- Forum Dyskusyjne arhn.eu -- Kiedyś mieliśmy tu recki grema™ (https://forum.arhn.eu)
+-- Dział: arhn.eu (https://forum.arhn.eu/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Z Głównej... (https://forum.arhn.eu/forumdisplay.php?fid=80)
+---- Dział: Newsy (https://forum.arhn.eu/forumdisplay.php?fid=206)
+---- Wątek: Konsola RetroN 5 spóźni się (/showthread.php?tid=5123)

Konsola RetroN 5 spóźni się - Dark Archon - 06-08-2013

Premiera urządzenia RetroN 5 firmy Hyperkin, które miało zadebiutować na amerykańskich półkach sklepowych "latem 2013", została przesunięta na nieznaną bliżej datę.

By przeczytać cały artykuł, kliknij tutaj: Konsola RetroN 5 spóźni się

Konsola RetroN 5 spóźni się - KomodoreUnoDuo - 06-08-2013

Szkoda że nie ma Commodory Smiling

Konsola RetroN 5 spóźni się - Chmiel00 - 06-08-2013

Jak to stoi od strony prawnej? Zawsze mnie to zastanawiało jak widzę te konsoloemulatorki na allegro

RE: Konsola RetroN 5 spóźni się - Dark Archon - 06-08-2013

Emulatory są legalne. Patenty na poszczególne rozwiązania sprzętowe wygasają po 25 (?) latach. Dlatego też w takim RetroN 5 może znaleźć się emulator NES-a (sprzęt ma ponad 25 lat), ale nie N64 (bo jeszcze nie minął okres ochrony sprzętu).

W rzeczywistości sprawa jest bardziej skomplikowana, ale sprowadza się to do tego, że sprzęt jest oczywiście całkowicie legalny. Smiling

Edit: Nielegalne są za to oczywiście internetowe ROM-y, których RETRON nie otwiera.

Konsola RetroN 5 spóźni się - Chmiel00 - 06-08-2013

Dzięki wielkie za wyjaśnienieSmiling

Konsola RetroN 5 spóźni się - Wafel - 06-08-2013

Obecny wygląd konsoli jest bardzo fajny taki retro ;_;

Konsola RetroN 5 spóźni się - Xemir - 07-08-2013

Bardzo podoba mi się pomysł z możliwością użycia kontrolerów z poszczególnych konsol, na pewno kupię to cudo Grinning

Konsola RetroN 5 spóźni się - WyPloS - 07-08-2013

nie podano jeszcze ceny prawda ? jak myślicie ile będzie kosztować ?

Konsola RetroN 5 spóźni się - facepalm - 07-08-2013

Będzie kosztować ok. 100 dolarów co w polsce może oznaczać różne ceny (Tak jak OUYA). Ale nie powinno być problemów z zamówieniem z ameryki (ok. 350 zł). Nadal jaram się tym. Prawdopodobnie to będzie pierwsza konsola którą kupię w dniu premiery.

Konsola RetroN 5 spóźni się - SmellySocks - 07-08-2013

Oficjalna cena nie została ogłoszona, z tego co wiem. Twórcy się jedynie deklarowali, że powinna kosztować poniżej $100

Konsola RetroN 5 spóźni się - adamix1010 - 07-08-2013

Świetny pomysł! To będzie wspaniała gratka dla ludzi, którzy chcą pograć w starsze tytuły, a nie mogą/nie chcą zakupić wszystkich konsolek osobno Smiling

Konsola RetroN 5 spóźni się - skarseld - 07-08-2013

@Archon - Patenty wygasają zazwyczaj po 50 latach, więc nie jest to legalne.

RE: Konsola RetroN 5 spóźni się - guy_fawkes - 07-08-2013

UP: Raczej 20. Wszystko zależy od kraju, przy czym Polska, USA i Japonia mają ustalone właśnie 20 lat dla typowych patentów. Potem dany wynalazek przechodzi do tzw. domeny publicznej.
Nie wiem, skąd wytrząsnąłeś aż pół wieku. :P

RE: Konsola RetroN 5 spóźni się - Dark Archon - 07-08-2013

(07-08-2013, 19:34)skarseld napisał(a): @Archon - Patenty wygasają zazwyczaj po 50 latach, więc nie jest to legalne.

Myślisz o domenie publicznej dla UTWORÓW, nie wynalazków. Teksty, piosenki, filmy wygasają po 50-70 latach od śmierci autora lub nawet wcześniej, jeśli za życia nie wniesie się wniosku o przedłużenie praw.

Wynalazki, jak słusznie poprawił mnie guy_fawkes, wygasają po 20 latach. W przypadku emulatorów hardware'owych jest to ważne chociażby po to, by system taki mógł wykorzystywać na przykład slot na kartridże używany w oryginalnym urządzeniu. Oznacza to jednocześnie, że na pierwsze "sprzedajne" kopie Nintendo 64 poczekamy już tylko maksymalnie 3 lata!

Konsola RetroN 5 spóźni się - WhiteX - 07-08-2013

W takim razie obsługa gier z GBA także nie powinna być możliwa, nie minęło jeszcze 25 lat od premiery konsolki.

RE: Konsola RetroN 5 spóźni się - Dark Archon - 08-08-2013

(07-08-2013, 23:53)WhiteX napisał(a): W takim razie obsługa gier z GBA także nie powinna być możliwa, nie minęło jeszcze 25 lat od premiery konsolki.

Dlaczego? Gry z GBA wykorzystają takie samo gniazdo na gry jak gry z GB/GBC.

Konsola RetroN 5 spóźni się - CELL767 - 11-08-2013

Brakuje mi w tym wejścia na gry z SMSa, mogliby wcisnąć.

Konsola RetroN 5 spóźni się - KomodoreUnoDuo - 12-08-2013

Może ją kupie, bo planowałem kupno SNESa a tu jeszcze GB i inne