![]() |
System Error - #011: OMG, Watsonie! - Wersja do druku +- Forum Dyskusyjne arhn.eu -- Kiedyś mieliśmy tu recki grema™ (https://forum.arhn.eu) +-- Dział: arhn.eu (https://forum.arhn.eu/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Z Głównej... (https://forum.arhn.eu/forumdisplay.php?fid=80) +--- Wątek: System Error - #011: OMG, Watsonie! (/showthread.php?tid=5453) Strony:
1
2
|
System Error - #011: OMG, Watsonie! - Dark Archon - 14-09-2013 ![]() Po wakacyjnej przerwie System Error powraca i ma dla was świeżą porcję błędów i wielkanocnych jajec z tytułów najświeższych, ale również i tych starszych! Od DuckTales Remastered, przez Mario Paint, aż po GTA, czeka was 10 minut świetnej zabawy. By przeczytać cały artykuł, kliknij tutaj: System Error - #011: OMG, Watsonie! System Error - #011: OMG, Watsonie! - Listva - 14-09-2013 Argh. Entropia jest miarą, nie może nic do niej dążyć. Tak samo jak byś powiedział "świat dąży do centymetra". Wybacz, jestem wyczulony na takie sprawy bo notoroczynie słyszę takie coś. System Error - #011: OMG, Watsonie! - Jasiek Karb - 14-09-2013 6.08 dom grema i qiuzaka ![]() RE: System Error - #011: OMG, Watsonie! - Dark Archon - 14-09-2013 Um. Ośmielę się nie zgodzić. Centymetr nie jest miarą, tylko jednostką miary. Można więc dążyć do wzrostu (który wyraża się w centymetrach). Entropia jednostką nie jest. Coś może dążyć do (wzrostu) entropii, tak jak dąży do nieskończoności, spokoju, czy doskonałości. System Error - #011: OMG, Watsonie! - Viatoro - 14-09-2013 Ja tylko dodam, że entropia ma kilka znaczeń i akurat znaczenie potoczne, to synonim chaosu. ![]() System Error - #011: OMG, Watsonie! - Luk1989 - 14-09-2013 Super, można podsumować odcinek tylko jednym zdaniem " Brawo Nintendo ! " ![]() System Error - #011: OMG, Watsonie! - Listva - 14-09-2013 Ok, złe wyrażenie. Centymetr jest jednostką miary długości. A entropia jest miarą nieuporządkowania. Zatem coś może zwiększać swą entropię (bądź zmniejszać) dążąc do większego (lub mniejszego) chaosu. Ale do samej entropii dążyć nie można. Rozumiesz o co mi chodzi? Entropia nie posiada, jak długość czy np. ciężar, ustalonej jednostki gdyż wyraża się w ilorazie temperatury w K oraz ciepła w J. Nauka!! ![]() RE: System Error - #011: OMG, Watsonie! - Viatoro - 14-09-2013 Jeszcze raz. Entropia ma kilka znaczeń, Ty opisujesz fizyczną definicję, a ten wyraz ma też znaczenie potoczne i można go używać jako synonim słowa "chaos". Żeby było ciekawiej entropia informacyjna ma jeszcze trochę inne znaczenie. Tak bywa, że zwykły język ma trochę inne konteksty niż specjalistyczny język i nie ma tu żadnego błędu. ![]() System Error - #011: OMG, Watsonie! - Sendera - 14-09-2013 I ten moment gdy kończysz oglądać odcinek i musisz czekać na kolejny ![]() RE: System Error - #011: OMG, Watsonie! - Grodek - 14-09-2013 Brawo Nintendo! Czekałem na 11 odcinek i nie czuję się zawiedziony. Dużo ciekawego kontentu i ciekawostek zawsze mnie zadowala. Przy okazji dowiedzieliśmy się, że Niko doleciał. Podsumowując: super odcinek ![]() System Error - #011: OMG, Watsonie! - Listva - 14-09-2013 "Ty opisujesz fizyczną definicję, a ten wyraz ma też znaczenie potoczne i można go używać jako synonim słowa "chaos"" Jeśli to co mówisz jest prawdą to proszę o poświadczenie w słowniku. Inaczej nie uwierzę ![]() Co to entropii informacyjnej to jest to już inny termin niż sama entropia wywodzący się z innych nauk w ogóle. RE: System Error - #011: OMG, Watsonie! - ichabod - 14-09-2013 ![]() System Error - #011: OMG, Watsonie! - Listva - 14-09-2013 http://sjp.pl/entropia <-- i co teraz?:P Komu zaufać mocniej? ![]() (nie umiem wstawiać obrazków, sory :<) RE: System Error - #011: OMG, Watsonie! - kęsik - 14-09-2013 Fajny ten tak zwany System Error. Ale z tą okładką GTA to pojechaliście tak jakby nikt wcześniej o tym nie wiedział i nie zauważył ![]() RE: System Error - #011: OMG, Watsonie! - ichabod - 14-09-2013 Z jednej strony masz słownik PWN, z drugiej jakiś projekt, gdzie "Redakcją słownika zajmują się hobbyści pod okiem internautów." Nauka!! RE: System Error - #011: OMG, Watsonie! - Viatoro - 14-09-2013 Słownikowi PWN pisanemu przez językowców, bo cytując ze strony sjp.pl: "Redakcją słownika zajmują się hobbyści pod okiem internautów". Sjp.pl ma minimalną wiarygodność, nie podaje autorów, nie odsyła do źródeł. Innymi słowy, mogą pisać co chcą i nikt tego nie sprawdzi. System Error - #011: OMG, Watsonie! - Listva - 14-09-2013 Nie wiem, nie wgłębiałem się kto redaguje. Dobrze, masz rację. Ale ja nadal jednak będę się kierował definicją fizyczną, gdyż podobnie jak w przypadku "poszłem" i "przyszłem" (które także są już dopuszczalne, przynajmniej prof. Miodek tak mówił) zrównanie entropii z chaosem brzmi dla mnie dziwnie i nienaturalnie. Pewnie dlatego, że nigdy się z nim nie spotkałem. RE: System Error - #011: OMG, Watsonie! - ichabod - 14-09-2013 A używaj sobie takich synonimów, jakie Ci się podobają, od tego są ![]() System Error - #011: OMG, Watsonie! - Akkarin - 14-09-2013 Archonie, znów pokazałeś mistrzostwo, brawo ![]() Masz u mnie piwo ![]() Może uda Ci się je odebrać na PGA ![]() System Error - #011: OMG, Watsonie! - skwara96 - 14-09-2013 Watson to płaczący anioł ![]() System Error - #011: OMG, Watsonie! - Listva - 14-09-2013 Cóż. Odniósł się do wszechświata, do jego właściwości. Nie opisywał np. pokoju po imprezie. Językiem do opisywania wszechświata jest język fizyki (także innych pokrewnych nauk, ale stosuje pewne uogólnienie). Stąd też uznałem, za stosowne zareagować. Nadal uważam, że w kontekście wypowiedzi o właściwościach wszechświata lepiej trzymać się definicji naukowych. Gdyż moim zdaniem lepiej się to komponuje. Swoją drogą, odcinek był fajny ![]() RE: System Error - #011: OMG, Watsonie! - Dark Archon - 14-09-2013 Wcale nie. Napisałem, że nie da się osiągnąć perfekcyjnego stanu, bo wszystko dąży do entropii, czyli stanu nieuporządkowanego. Wciąż uważam, że robisz z igły widły i prosiłbym o zmianę tematu, bo widzę, że do porozumienia i tak nie dojdziemy. System Error - #011: OMG, Watsonie! - Listva - 14-09-2013 No nie dojdziemy. Ale czyż nie fajnie sobie podyskutować czasami? ![]() System Error - #011: OMG, Watsonie! - ca1ek - 14-09-2013 Mnie akurat częśc zanudziła, bo kiedyś obejrzałem jednogodzinny filmik o Totaka's song. System Error - #011: OMG, Watsonie! - grzesio165 - 14-09-2013 Jak zwykle odcinek genialny. Dobra robota ![]() |