Forum Dyskusyjne arhn.eu -- Kiedyś mieliśmy tu recki grema™
Optymalizacja komputera - Wersja do druku

+- Forum Dyskusyjne arhn.eu -- Kiedyś mieliśmy tu recki grema™ (https://forum.arhn.eu)
+-- Dział: Newschool... (https://forum.arhn.eu/forumdisplay.php?fid=6)
+--- Dział: PC (https://forum.arhn.eu/forumdisplay.php?fid=10)
+--- Wątek: Optymalizacja komputera (/showthread.php?tid=5895)

Optymalizacja komputera - Maciej Jańczak - 10-11-2013

Witam.
Od jakiegoś czasu (około 1 miesiąc) mój komputer zaczął dziwnie zwalniać tempa , malały FPS w grach i zacinały się filmy na youtube,Kino pecetowiec.
Próbowałem kupy programów,chyba z 20 "Optymalizatorów" w tym Advanced system care 7 i ciągle to samo.
Zaczyna mnie to denerwować ponieważ gry w które 2 miesiące temu grałem na "FULL" detalach teraz sie zacinają na "LOW". Dodam że to są gry w stylu Garry's Mod 13 , Half Life 2 Episode 2.

Specyfikacja mojego komputera to:
Karta:Nvidia ge force FX5600XT 256mb
Ram:2GB
Procesor:3,2 GHZ

Prosiłbym o pomoc jak usprawić działanie komputera z góry dziekuje.

RE: Optymalizacja komputera - Dymek - 10-11-2013

Najłatwiejszym sposobem będzie całkowita reinstalacja systemu operacyjnego, zainstalowanie najnowszych sterowników oraz przeskanowanie komputera w poszukiwaniu wirusów.

RE: Optymalizacja komputera - HackBoy - 10-11-2013

Jeżeli w takim tempie spadła wydajność twojego komputera to istnieje duże prawdopodobieństwo, że masz na nim jakiś syf tj. trojany czy robaki. Tak jak mówi Dymek zrób skan.
Do tego możesz sprawdzić, czy coś nie obciąża ci procesora czy ramu.

RE: Optymalizacja komputera - iber - 10-11-2013

Sprawdź zapełnienie dysku twardego - Win powinny mieć z 10% wolnego miejsca.
Sprawdź temperatury komputera. Kiedy skaczą i od czego skaczą. Może jakaś dziwna nazwa procesu zajmuje 20+% CPU?
Zawsze możesz też otwórzyc blaszaka i zobacz czy nie ma przez przypadek za dużo kurzu na sobie.

Ale tak jak mówią przedmówcy brzmi to jak jakiś syf. Zakładam najgrosze, czyli że nie kupowałeś tych wszystkich programów optymalizacyjnych, tylko ściągałeś z różnych "innych" źródeł. Tym mogłeś dobić swojego PC w trakcie ściągając kolejne trojany, virusy czy co tam jeszcze...

Co możesz teraz zrobić?

Jak masz dużo czasu to starać się wyczyścić OS z syfu. Dużo czasu Ci to zje.

Jak nie masz dużo czasu - reinstalować system.

By nie powtórzyć takich sytuacji sugeruje wydatek na Kasperskiego. RTo koszt kilkudziesięciu złotych per rok a wraz z Malwarebytes Anti-Malware (z wersja free) stanowi bardzo solidne połączenie pozwalające nie dość że nie łapać to i pozbywać się wirusów.

Przynajmniej na taką kombinację ja tak zdecydowałem rozważając wszelkie benchmarki na samym początku działania swojego składaka i do tej pory pomimo wchodzenia na różne syfy jeszcze mi PC nie muli a Kaspersky przynajmniej kilka razy dziennie informuje o zrywaniu połączenia z jakimś malware Grinning

Powodzenia

RE: Optymalizacja komputera - Maciej Jańczak - 10-11-2013

To tak na dysku C mam dostepne 5 Gb z 12 a na D 38 GB z 53.
System skanowałem nic nie wykryło.
Syf usuwalem dzisiaj a komputer czyscilem z miesiac temu.
Zauważyłem że kiedyś grając w Last Chaos (na tych samych "wnetrznosciach" kompa grałem na "FULL" detalach bez lagów a dzisiaj na Małych detalach tnie jak cholera.
Nie mam już pomysłów.. Childish

RE: Optymalizacja komputera - Dymek - 10-11-2013

Najłatwiejszym wyjściem w takim wypadku jest ponowna instalacja systemu operacyjnego.

RE: Optymalizacja komputera - Maciej Jańczak - 10-11-2013

Dzieki za pomoc.

RE: Optymalizacja komputera - Aditor - 11-11-2013

Pobierz program GPU-Z oraz core temp oraz sprawdź temperatury pracy kompa gdy w grach masz lagi. Przeczyść go w środku oraz najlepiej by było również zmienić paste termo.

RE: Optymalizacja komputera - Kuba Stachurski - 19-11-2013

Jest droga , długa i trudna, nie będę pisać na marne bo trochę to obszerne, ale ma prawie 100% szanse że zadziała.jak chcesz to napisz. Albo pobierz Razer gamebooster, jak miałem słabego kompa (Minecraft mi się ścinał), to po odpaleniu gry z poziomu boostera to prawie wszystko pięknie śmigało. Teraz mam lepszego, ale wciąż używam boostera, bo ogranicza zużycie energii (mam zasilać 500Kw i czasem się lekko nie wyrabia).

RE: Optymalizacja komputera - Aditor - 19-11-2013

500kW? Masz zasilacz o mocy 500000W?
Zasilacz o mocy 500w starcza na bardzo dobre komputery, oczywiście jeśli jest markowy. Taki booster działa na zasadzie wyłączania niepotrzebnych programów w tle, zwiększania priorytetu dla gry, oraz zmieniania configu w tym ustawień graficznych. Samemu można również wgrać słabsze tekstury oraz zmniejszyć ich rozdzielczość.
Czasem może pomóc, aczkolwiek tylko wtedy gdy problemem jest soft.