![]() |
|
Program VPN na Linuksa do grania. - Wersja do druku +- Forum Dyskusyjne arhn.eu -- Kiedyś mieliśmy tu recki grema™ (https://forum.arhn.eu) +-- Dział: Newschool... (https://forum.arhn.eu/forumdisplay.php?fid=6) +--- Dział: PC (https://forum.arhn.eu/forumdisplay.php?fid=10) +--- Wątek: Program VPN na Linuksa do grania. (/showthread.php?tid=6372) |
Program VPN na Linuksa do grania. - szezjo - 29-12-2013 Witam forumowiczów ![]() Niedługo przesiadam się z powodu mojego widzimisię z Windowsa na Linuxa. Gram w parę gierek, które wspierają tylko LAN/prywatne serwery przez różne programy VPN (niedawno grałem przez Tunngla, jednak ostatnio coś musieli spieprzyć, bo mi przestał działać. Ewentualnie tylko u mnie strzelił focha). Aktualnie gram przez Evolve, jednak nie ma on wersji na Linuksa. Moje pytanie brzmi. Czy Linux ma jakiś dobry program VPN do grania. Wiem o Hamachi, ale niestety tylko ja jestem tak zdesperowany, żeby go używać (choć zły nie był, gdy go używałem. Wkurzać mogły jedynie te ograniczenia na koncie Free). Ewentualnie zarzucę jeszcze pytaniem z innej beczki - jak mogę sprawdzić, czy mój adres IP jest publiczny i czy od tego zależy, że mogę stworzyć serwer, który wszyscy będą widzieli. Próbowałem z przekierowaniem portów, ale wszelkie próby na NETIA SPOCIE skończyły się fiaskiem. Proszę też, aby moderatorzy nie usuwali tego tematu z powodu tego, że istnieją linuksowe fora, ponieważ pisałem na kilku i na żadnych nikt nie odpowiedział (również na angielskojęzycznych). Mam nadzieję, że są tutaj użytkownicy Linuksa lub Netia Spota (postawianie serwera bez VPN byłoby nawet wygodniejsze) i że ktoś odpowie. Z góry dziękuję i pozdrawiam, szezjo. RE: Program VPN na Linuksa do grania. - adamj57 - 29-12-2013 Hej, Aktuanie też jestem zmuszony grać na linuxie (Debian), bo mój dysk (staruszek, 2 lata w laptopie przetrwał, a miesiąc po zakończeniu gwarancji się zepsuł ) chwilowo nie działa, muszę załatwić sobie nowy. Jakieś problemy z pojedyńczymi sektorami, ale na windowsie ciągle dokuczały mi bluescreeny, więc przeżuciłem się chwilowo na Debiana.A wracając do sedna sprawy, to linux to dość otwarty system, posiada on również dużo możliwości do tworzenia sieci (nie tylko VPN) sam w sobie. Możesz więc utworzyć taką sieć, będąc w terminalu tekstowym linuxa. W tym wypadku posłużymy się najpopularniejszym programem do tego celu, czyli OpenVPN. A oto jak to zrobić:
No, i to już wszystko, twoje ip VPN jest tym pierwszym w twoim configu w linijce ifconfig, a jego ip, pierwszym w jego configu także w linijce ifconfig. Uffff, już mnie palce bolą, tak się rozpisałem... Ale mam nadzieje że pomogłem, jeżeli będziesz miał jakieś wątpliwości (a pewnie będziesz miał ), to pisz w tym wątku, postaram się odpowiedzieć jak najszybciej będę mógł.
RE: Program VPN na Linuksa do grania. - luklew - 29-12-2013 To co kolega wyżej napisał to rozwiązanie uniwersalne i działające na wszystkich "debianopochodnych" dystrybucjach. Sam nie wiem do końca jak działają sieci VPN typu Hamachi, jednak jeśli sposób działania jest identyczny jak w przypadku zwykłych sieci VPN, to oczywiście powyższe rozwiązanie jest jak najbardziej prawidłowe. Jednak pragnę dodać, że jeśli masz dystrybucję Ubuntu (w sumie w każdej innej też możesz tego poszukać), to nie musisz bawić się w fajne "czary-mary" w konsoli Przy opcjach sieci (ikonka wifi albo połączenia eth0 w trayu na górze) będziesz miał opcje "Konfiguracja VPN". Więcej detali znajdziesz tutaj: http://www.vpnonline.pl/konfiguracja/ubuntu-tutorial-pptp-2 Nie jestem pewien, ale chyba to wbudowana funkcjonalność w GNOME ![]() PS.: adamj57: serio masz 13 lat? wow... o_O RE: Program VPN na Linuksa do grania. - adamj57 - 29-12-2013 Tak, serio mam 13 lat, ale nie chcąc się specjalnie przechwalać, mam ojca, który pracuje w wojsku jako informatyk Praktycznie od małego uczył mnie wszystkiego co umiał. A że to lubiłem, i lubię to nadal, więc... RE: Program VPN na Linuksa do grania. - szezjo - 30-12-2013 Wow.. stukrotne dzięki. Przetestuję sobie tę funkcjonalność jutro, więc wtedy najwyżej powiem, czy fajne rozwiązanie. Mam tylko pytanie - czy OpenVPN oferuje grę z 3 osobami (lub większą ilością). Myślę, że jak wszyscy mieć będą w konfiguracji moje IP jako IP hosta, to powinno się połączyć, ale się pytam ![]() O samym OpenVPN słyszałem - znam jeszcze FreeVPN, P2pvpn oraz Hamachi (z interfejsem Haguichi), z których przetestuję chyba ten ostatni. Najlepiej bowiem gdy jest mało kombinowania, bowiem jedynie ja lubię kombinować przy kompach (interesuję się tym trochę), natomiast inni wolą gotowe rozwiązania i żeby wszystko działało jak naleźy. ![]() Tak czy inaczej, świetnie napisałeś ten poradnik i wielkie dzięki jeszcze raz. Jak już wspomniałem, przetestuję i w razie wątpliwości zgłoszę się. Szkoda tylko, że Wine nie obsługuje Tunngla i Evolva, albo że osoby tworzące te programy nie zabrały się za ich wersje linuksowe, bowiem dla graczy multiplayerowych jest to chyba najprzydatniejszy programik, zwłaszcza przy graniu w gry retro, które korzystały tylko z LANa lub jeszcze z IPXa. PS: Sorry, żeś się musiał tak rozpisać ![]() PS2: Mam Ubuntu, zapomniałem o tym wspomnieć.. |