![]() |
Program VPN na Linuksa do grania. - Wersja do druku +- Forum Dyskusyjne arhn.eu -- Kiedyś mieliśmy tu recki grema™ (https://forum.arhn.eu) +-- Dział: Newschool... (https://forum.arhn.eu/forumdisplay.php?fid=6) +--- Dział: PC (https://forum.arhn.eu/forumdisplay.php?fid=10) +--- Wątek: Program VPN na Linuksa do grania. (/showthread.php?tid=6372) |
Program VPN na Linuksa do grania. - szezjo - 29-12-2013 Witam forumowiczów ![]() Niedługo przesiadam się z powodu mojego widzimisię z Windowsa na Linuxa. Gram w parę gierek, które wspierają tylko LAN/prywatne serwery przez różne programy VPN (niedawno grałem przez Tunngla, jednak ostatnio coś musieli spieprzyć, bo mi przestał działać. Ewentualnie tylko u mnie strzelił focha). Aktualnie gram przez Evolve, jednak nie ma on wersji na Linuksa. Moje pytanie brzmi. Czy Linux ma jakiś dobry program VPN do grania. Wiem o Hamachi, ale niestety tylko ja jestem tak zdesperowany, żeby go używać (choć zły nie był, gdy go używałem. Wkurzać mogły jedynie te ograniczenia na koncie Free). Ewentualnie zarzucę jeszcze pytaniem z innej beczki - jak mogę sprawdzić, czy mój adres IP jest publiczny i czy od tego zależy, że mogę stworzyć serwer, który wszyscy będą widzieli. Próbowałem z przekierowaniem portów, ale wszelkie próby na NETIA SPOCIE skończyły się fiaskiem. Proszę też, aby moderatorzy nie usuwali tego tematu z powodu tego, że istnieją linuksowe fora, ponieważ pisałem na kilku i na żadnych nikt nie odpowiedział (również na angielskojęzycznych). Mam nadzieję, że są tutaj użytkownicy Linuksa lub Netia Spota (postawianie serwera bez VPN byłoby nawet wygodniejsze) i że ktoś odpowie. Z góry dziękuję i pozdrawiam, szezjo. RE: Program VPN na Linuksa do grania. - adamj57 - 29-12-2013 Hej, Aktuanie też jestem zmuszony grać na linuxie (Debian), bo mój dysk (staruszek, 2 lata w laptopie przetrwał, a miesiąc po zakończeniu gwarancji się zepsuł ![]() A wracając do sedna sprawy, to linux to dość otwarty system, posiada on również dużo możliwości do tworzenia sieci (nie tylko VPN) sam w sobie. Możesz więc utworzyć taką sieć, będąc w terminalu tekstowym linuxa. W tym wypadku posłużymy się najpopularniejszym programem do tego celu, czyli OpenVPN. A oto jak to zrobić:
No, i to już wszystko, twoje ip VPN jest tym pierwszym w twoim configu w linijce ifconfig, a jego ip, pierwszym w jego configu także w linijce ifconfig. Uffff, już mnie palce bolą, tak się rozpisałem... Ale mam nadzieje że pomogłem, jeżeli będziesz miał jakieś wątpliwości (a pewnie będziesz miał ![]() RE: Program VPN na Linuksa do grania. - luklew - 29-12-2013 To co kolega wyżej napisał to rozwiązanie uniwersalne i działające na wszystkich "debianopochodnych" dystrybucjach. Sam nie wiem do końca jak działają sieci VPN typu Hamachi, jednak jeśli sposób działania jest identyczny jak w przypadku zwykłych sieci VPN, to oczywiście powyższe rozwiązanie jest jak najbardziej prawidłowe. Jednak pragnę dodać, że jeśli masz dystrybucję Ubuntu (w sumie w każdej innej też możesz tego poszukać), to nie musisz bawić się w fajne "czary-mary" w konsoli ![]() Przy opcjach sieci (ikonka wifi albo połączenia eth0 w trayu na górze) będziesz miał opcje "Konfiguracja VPN". Więcej detali znajdziesz tutaj: http://www.vpnonline.pl/konfiguracja/ubuntu-tutorial-pptp-2 Nie jestem pewien, ale chyba to wbudowana funkcjonalność w GNOME ![]() PS.: adamj57: serio masz 13 lat? wow... o_O RE: Program VPN na Linuksa do grania. - adamj57 - 29-12-2013 Tak, serio mam 13 lat, ale nie chcąc się specjalnie przechwalać, mam ojca, który pracuje w wojsku jako informatyk ![]() ![]() RE: Program VPN na Linuksa do grania. - szezjo - 30-12-2013 Wow.. stukrotne dzięki. Przetestuję sobie tę funkcjonalność jutro, więc wtedy najwyżej powiem, czy fajne rozwiązanie. Mam tylko pytanie - czy OpenVPN oferuje grę z 3 osobami (lub większą ilością). Myślę, że jak wszyscy mieć będą w konfiguracji moje IP jako IP hosta, to powinno się połączyć, ale się pytam ![]() O samym OpenVPN słyszałem - znam jeszcze FreeVPN, P2pvpn oraz Hamachi (z interfejsem Haguichi), z których przetestuję chyba ten ostatni. Najlepiej bowiem gdy jest mało kombinowania, bowiem jedynie ja lubię kombinować przy kompach (interesuję się tym trochę), natomiast inni wolą gotowe rozwiązania i żeby wszystko działało jak naleźy. ![]() Tak czy inaczej, świetnie napisałeś ten poradnik i wielkie dzięki jeszcze raz. Jak już wspomniałem, przetestuję i w razie wątpliwości zgłoszę się. Szkoda tylko, że Wine nie obsługuje Tunngla i Evolva, albo że osoby tworzące te programy nie zabrały się za ich wersje linuksowe, bowiem dla graczy multiplayerowych jest to chyba najprzydatniejszy programik, zwłaszcza przy graniu w gry retro, które korzystały tylko z LANa lub jeszcze z IPXa. PS: Sorry, żeś się musiał tak rozpisać ![]() PS2: Mam Ubuntu, zapomniałem o tym wspomnieć.. |