Forum Dyskusyjne arhn.eu -- Kiedyś mieliśmy tu recki grema™
Najlepsze DOS-ówki! - Wersja do druku

+- Forum Dyskusyjne arhn.eu -- Kiedyś mieliśmy tu recki grema™ (https://forum.arhn.eu)
+-- Dział: Newschool... (https://forum.arhn.eu/forumdisplay.php?fid=6)
+--- Dział: PC (https://forum.arhn.eu/forumdisplay.php?fid=10)
+--- Wątek: Najlepsze DOS-ówki! (/showthread.php?tid=6890)

Najlepsze DOS-ówki! - Dark Archon - 22-02-2014

Ostatnio przypomniało mi się, że mam na iPadzie iDOS - emulator DOS-a. I nagle naszła mnie ochota na ogrywanie staroci. Kto pamięta jakieś fajne gry pod DOS? Najlepiej takie, które nie wymagają zbyt dużej interakcji myszą (ekran dotykowy średnio się sprawdza).

Może jakieś tekstówki albo turówki?

Na razie bawię się z poniższymi:
- Otchłań - pierwszy polski SUD - tekstowa gra RPG
- Warcraft - działa zaskakująco dobrze
- Heroes 2
- The Incredible Machine

Udało mi się nawet zainstalować Windowsa 3.1 Grinning

RE: Najlepsze DOS-ówki! - KDMentos - 22-02-2014

Moi faworyci z pierwszego komputera z Norton Commanderem:
- Prehistoryk
- Stunts
- Dizzy

RE: Najlepsze DOS-ówki! - SzamanPL - 22-02-2014

Sam grywałem kiedyś w kilka tytułów na DOSie. Te które najbardziej utkwiły mi w pamięci to między innymi Supaplex i Prehistorik Smiling

RE: Najlepsze DOS-ówki! - CROSS - 22-02-2014

Master Of Orion ja sam grałem tam praktycznie tylko myszą ale mój znajomy który ma już 40 na karku praktycznie gra tam tylko klawiaturą. Może powinieneś spróbować. No i Cywilizację oraz może 2 pierwsze części TES.

RE: Najlepsze DOS-ówki! - HackBoy - 22-02-2014

Ja pamiętam, że za dzieciaka grałem w Prince of Persia Smiling ,no i oczywiście takie klasyki jak choćby Duke Nukem czy Bomberman

RE: Najlepsze DOS-ówki! - Czarkoman - 22-02-2014

Moim faworytem jak kilku osób wyżej jest Prehistorik 2 Grinning. Sympatyczna platformówka, w którą mogłem grać bez końca. Grywałem w więcej DOS-ówek, ale tę zdecydowanie najlepiej wspominam.

RE: Najlepsze DOS-ówki! - kotdrifter - 23-02-2014

pamiętam DOOM DOOM 2 Test Drive 1985 Test drive 2 the duel test drive 3 the pasion (Prosze nie róbcie z tego spamu!) i pierwszy need for speed

RE: Najlepsze DOS-ówki! - romekb - 24-02-2014

Lista moich ulubionych:
- Jazz Jackrabbit
- Spear of Destiny
- Civilization
- Ski or Die
- Mario (tzw. trojan Torll)
- Winter Olympics
- Secret of Monkey Island
- Lew Leon
- Settlers
- Prince of Persia

Jak sobie przypomnę, to jeszcze dopiszę Winking To tylko bardzo mała część tego, w co grałem na DOSie.

RE: Najlepsze DOS-ówki! - ZłotyPstryk - 24-02-2014

Zapomniałeś jeszcze o Scorchu, Archonie Grinning

RE: Najlepsze DOS-ówki! - kotdrifter - 25-02-2014

A! Polecę jeszcze wolfestin 3D

RE: Najlepsze DOS-ówki! - szezjo - 25-02-2014

A ja ze swojej strony polecę Star Wars: Dark Forces jeśli lubisz grać w strzelanki na iOSie..
A jak nie? No to paczę na moją płytkę z DOSowymi "szerłerami" i widzę Wolfenstein 3D oraz Jazz Jackrabbit, które zresztą były już wpisane, ale także Project-X (całkiem zacny shmup), czy Super Angelo (klon wiadomo kogo, a raczej czego).

Ewentualnie możesz sobie przecie pograć w Tyriana Grinning, lub pobrać ScummVM (o ile to jest za darmo na iOSie, bo akurat tego nie wiem) i ograć parę przygodówek.. ja zresztą gram teraz na swoim telefonie dzięki temu emulatorowi w Sam & Max: Hit The Road i gra się zacnie, pomimo tego, że czasami ekran dotykowy potrafi zdenerwować człowieka Winking

RE: Najlepsze DOS-ówki! - LukegaX - 25-02-2014

Co do najlepszych DoSówek to polecam:

- Jazz Jackrabbit 1 - połączenie Sonica z strzelanką ^^

- Prehistoric 2 - klasyk Grinning

- UGH - ciekawa gra o kierowcy taksówki w czasach prehistorycznych

- Screamer 1 - jedna z najlepszych gier wyścigowych na DOS i PC Grinning

- Liero - co by było gdyby Wormsy były w czasie rzeczywistym

- Rick Dangerous - coś w klimatach Indiana Jones tylko strasznie trudne :P (tą grę też można pograć we flashu na necie Grinning )

no i oczywiście TYRIAN 2000 - najlepsza muza w grach Grinning