![]() |
ciekawostka - playstation 1 - Wersja do druku +- Forum Dyskusyjne arhn.eu -- Kiedyś mieliśmy tu recki grema™ (https://forum.arhn.eu) +-- Dział: Oldschool... (https://forum.arhn.eu/forumdisplay.php?fid=21) +--- Dział: Konsole Stacjonarne (https://forum.arhn.eu/forumdisplay.php?fid=24) +--- Wątek: ciekawostka - playstation 1 (/showthread.php?tid=7006) |
ciekawostka - playstation 1 - Adam Kowalski - 06-03-2014 napisałem ten wątek przy okazji nowego filmu o psx. nie wiem czy wiecie, że pirackie gry można było uruchomić bez żadnej przeróbki metodą "na zapałkę" (używałem w wersji slim, nie wiem jak będzie z grubaskiem) potrzebna była dowolna oryginalna płyta, zapałka wetknięta pod blokadę klapki (aby konsola myślała że jest zamknięta) następnie po włączeniu oryginału był moment w którym płyta zwalnia, wtedy szybko ręcznie zmieniamy na piracką płytę, kiedy ów pirat zwolni obroty znowu zmieniamy na oryginał, następnie podczas czarnego ekranu z powrotem na pirata. Moduł "SCEE" zostanie wczytany z oryginału, a gramy w naszą kopię zupełnie innego tytułu. Zaawansowany użytkownik tej metody był w stanie także szybko wyciągnąć zapałkę i zamknąć klapkę bez crashowania gry ;D nie jest to poradnik zachęcający do piratowania gier, tylko luźna ciekawostko do przedyskutowania RE: ciekawostka - playstation 1 - HackBoy - 06-03-2014 Tak wiedzieliśmy, nie jest to żadna nowość. Sposób ten piraci odkryli już bardzo dawno temu ale wymagał on dużej żonglerki płytami więc wmontowanie czipa na dłuższą metę było bardziej "przyjazne". RE: ciekawostka - playstation 1 - Adam Kowalski - 06-03-2014 myślałem że tylko ja znałem tę metodę ale najwidoczniej nie odkryłem ameryki ![]() według mnie taka żonglerka daje większą satysfakcję niż włożenie płyty i granie RE: ciekawostka - playstation 1 - HackBoy - 06-03-2014 Satysfakcję? Z czego? Z piracenia? Zamiast włożyć oryginalną płytkę lepiej "nawywijać" z piratami. RE: ciekawostka - playstation 1 - Gorkinos - 07-03-2014 Przy okazji można uszkodzić oryginalną płytę z grą. Kolega robił tą metodą i w końcu płytka przy tysięcznym wyciąganiu pękła mu w dłoni. RE: ciekawostka - playstation 1 - guy_fawkes - 07-03-2014 Zabawne, w jaki sposób piractwo jest racjonalizowane i urasta do rangi czegoś sentymentalnego. Przypominają mi się czasy, kiedy "szacun" w szkole miał kolega posiadający nagrywarkę CD-R w komputerze i dostęp do Internetu. ![]() O takich cudach, jak mieszanie płytami, by "ogłupić" konsolę nie słyszałem, choć domyślam się, że dało to podwaliny już bardziej dopracowanemu rozwiązaniu w przypadku PS2, gdzie również uruchomienie pirata nie wiązało się z koniecznością ingerencji w elektronikę. RE: ciekawostka - playstation 1 - Listva - 07-03-2014 Cytat:Zabawne, w jaki sposób piractwo jest racjonalizowane i urasta do rangi czegoś sentymentalnego No ale nic dziwnego. Wiekszosc z nas (przynajmniej tak wnioskuje ![]() RE: ciekawostka - playstation 1 - HackBoy - 07-03-2014 @guy w ps2 był jeszcze jeden "bezinwazyjny" sposób...freeMCBoot RE: ciekawostka - playstation 1 - stasiek19 - 09-03-2014 Najlepsze i tak jest zamontowanie modchipa. Nie tylko pozwala na piratowanie (co oczywiście nie jest za dobre), ale przynajmniej zdejmuje te przesadzone blokady regionalne RE: ciekawostka - playstation 1 - atrapa - 09-03-2014 Podobno dalej da się tak robić z PS3 Super Slim, ale po co. Czy gry na PS1 są aż tak drogie? :U RE: ciekawostka - playstation 1 - guy_fawkes - 09-03-2014 (07-03-2014, 19:00)HackBoyPL napisał(a): @guy w ps2 był jeszcze jeden "bezinwazyjny" sposób...freeMCBootWiem, ale moim zdaniem na tak poważnym serwisie w dobrym tonie jest nie przywoływać konkretnych nazw rozwiązań umożliwiających takie praktyki. (09-03-2014, 16:04)stasiek19 napisał(a): Najlepsze i tak jest zamontowanie modchipa. Nie tylko pozwala na piratowanie (co oczywiście nie jest za dobre), ale przynajmniej zdejmuje te przesadzone blokady regionalne"Piractwo nie jest za dobre". Jak dla mnie nie ma tu w ogóle miejsca na takie wartościowanie - piractwo jest złe i tyle. (09-03-2014, 22:28)atrapa napisał(a): Podobno dalej da się tak robić z PS3 Super Slim, ale po co. Czy gry na PS1 są aż tak drogie? :UI tak, i nie. Z PS1 mamy to szczęście, że konsola była u nas dosyć popularna - mimo rzeszy piratów wciąż zachowało się mnóstwo egzemplarzy popularnych produkcji dostępnych niekiedy w naprawdę niskich cenach - już za kilka-kilkanaście zł można nabyć coś ciekawego. Problemy zaczynają się przy tych bardziej unikatowych, choć i tu da się czasem znaleźć super okazję. RE: ciekawostka - playstation 1 - SebastianL92 - 17-03-2014 (09-03-2014, 23:25)guy_fawkes napisał(a): I tak, i nie. Z PS1 mamy to szczęście, że konsola była u nas dosyć popularna - mimo rzeszy piratów wciąż zachowało się mnóstwo egzemplarzy popularnych produkcji dostępnych niekiedy w naprawdę niskich cenach - już za kilka-kilkanaście zł można nabyć coś ciekawego. Problemy zaczynają się przy tych bardziej unikatowych, choć i tu da się czasem znaleźć super okazję. Nie dotyczy to tylko konsol Sony. Co róż przeglądam aukcje gier na konsole Nintendo i sprawa wygląda bardzo analogicznie: kilkanaście złotych za coś popularnego/słabego, kilkadziesiąt i dużo więcej za unikaty (zeldy to już wydatek często grubo ponad stówy). Tyczy to się nawet Wii, które można przerobić w domu pendrivem nie wchodząc w żadną ingerencję z elektroniką. Polska mentalność o piractwie zmienia się, ale powoli. Póki co wolimy ściągać, przerabiać, męczyć się z crackami, aniżeli kupić i instalować jak człowiek. RE: ciekawostka - playstation 1 - slawi86 - 05-04-2014 Motyw "swapa" płyty jest ogólnie rzecz biorąc słaby i jest on dość stary- to chyba nawet redaktorzy gazet go opisywali. Ale na dłuższą metę nie znam kogoś, kto go stosował. Wszyscy znajomi mieli w PSX'ach modchipy. Chociaż nie- jeden kumpel do PSOne miał bootCD, ale w tym przypadku płyta kazała zatrzymać napęd i podmianka była bezproblemowa. No ale, żeby grać na przełomie wieku na szaraku nie było innego sposobu :/ RE: ciekawostka - playstation 1 - Zodjak - 06-04-2014 Jestem ciekaw jak ludzie wpadają na takie rzeczy. Rozumiem kombinowanie z jakimś malowaniem płyt czy coś ale żeby nimi żonglować. Jestem pełen podziwu dla ludzi którzy są na tyle cierpliwi i domyślni by wpadać na takie rzeczy. Nie podziwiam samego piracenia lecz siłę ludzkiego umysłu. Po prostu WOW! RE: ciekawostka - playstation 1 - majestic - 17-04-2014 Metoda inwazyjna, niezbyt dobra dla konsoli i szczególnie trzpienia silniczka ![]() RE: ciekawostka - playstation 1 - lukaswey - 03-10-2014 Tak zauważyłem że masa ludzi krytykuje tu piractwo, chcąc prawie na stosie spalić ludzi którzy z niego korzystali, z drugiej strony chętnie szukając i kupując używanych gier. Prawda jest taka że dla producenta to jedno i to samo, czy kupisz pirata czy używaną grę. Także może nie obrzucajcie tak ludzi kamieniami ![]() |