Forum Dyskusyjne arhn.eu -- Kiedyś mieliśmy tu recki grema™
Problem z routerem - Wersja do druku

+- Forum Dyskusyjne arhn.eu -- Kiedyś mieliśmy tu recki grema™ (https://forum.arhn.eu)
+-- Dział: Newschool... (https://forum.arhn.eu/forumdisplay.php?fid=6)
+--- Dział: PC (https://forum.arhn.eu/forumdisplay.php?fid=10)
+--- Wątek: Problem z routerem (/showthread.php?tid=7309)

Problem z routerem - kamkom - 12-04-2014

Witajcie mam pewnien problem z moim routerem ( d-link go dir 501) otóż sprawa wygląda tak ostatnio zdarza się że.coraz.częściej zrywa mi połączenie z internetem, ale co najdziwniejsze tak że cały czas mam komunikat ze nie mam połączenia z internetem tylko w losowym momencie wraca połączenie na pare sekund. Tutaj moje pytanie co może być tego przyczyną?

RE: Problem z routerem - Emilu - 12-04-2014

Od kogo jest łącze internetowe?
Być może jest to problem z DNS, a sprawdź ten problem TUTAJ
Instalowałeś coś ostatnio?

Odp: Problem z routerem - kamkom - 12-04-2014

Łącze od vectry dns to same zera (tak od początku było)
Systemy to tak
2 urządzenia na android jeden na custom rom miui v4 a drugie na systemie prosto od google ( nexus 7 2013) obydwa maja nfs mw modern combat 4 i raymana oraz apke od shinden anime ( wszytko.z.google play więc to nie mają szans że.to akurat to)
3 pcty
1 win 7 64 bit system niedawno po formacie aplikacje to jakiś 5 gier z origin i ghost recon online i antywirus avg i pinnacle studio
2 edubuntu 13.10 nic nie instalowane bo wszytko co potrzebne jest już od razu w systemie
Także jest win 7 32 bit ( który jest.bo jest (oem) ale nie korzytam z niego bo jakos mi wygodniej w tym wypadku z ubuntu korzystac)
3 win 7 32 bit ( komputer mojego rodzica który jakieś pojęcie ma i nie instaluje niewiadomo czego niewiadomo z kad więc też.jest.czysty i także korzyta z avg)

Właśnie masz problem z DNS, skoro masz same zera.
Zresetuj modem, powinno pomóc w 80%.
Jeśli nie pomoże, skorzystaj z niestandardowych DNS'ów.

Odp: Problem z routerem - kamkom - 12-04-2014

Tylko właśnie te dns były domyśne i były od początku i działalo

Albo właśnie twój modem padł ofiarą takiego "ataku", albo jest coś z oprogramowaniem (może aktualizacja jeżeli taka jest pomoże). Skoro te DNS były domyślne (Wcześniej przed problemem też były same zera? W Livebox domyślnie to 192.168.1.1). Od kiedy trwa problem, bo czasem modernizują linie i takie smaczki wychodzą.

Dlaczego tylko te dwa powody "nieużyteczności" modemu? Jeżeli to wina tego, co znajduje się w środku modemu zawiodła i źle odczytuje różne pierdoły, to będziesz musiał zmienić modem.

(Żeby nie było, to tylko sugestie)

Odp: Problem z routerem - kamkom - 13-04-2014

Tak od samego początku były zera problem mam od jakiś 2 dni modernizacja odpada bo sąsiad ma tego samego dostawce i nic sie nie dzieje u niego
Aktualizacja odpada bo producent nie wydał żadnej ( pomimo tego że dał opcje aktualizacji do software) ew mogę wgrac jakiegoś custom roma ( czy jak to sie tam nazywa na routerach) tylko po tym moze cos nie działac
Ew pozostaje mi oddać na gwarancje sprzęt ale będzie to dosyć problematyczne bo wszytko w domu pod wifi jest połączone i ciagniecie kabla na nowo będzie dosyć ciężkie

RE: Problem z routerem - Jedrek - 13-04-2014

1. Na 99% to nie problem z DNSami, jak sugeruje Emilu.
2. Czy problem występuje również przy podłączeniu kablem do routera?
3. Czy problem występuje przy bezpośrednim wpięciu się do modemu Vectry?

2 tak
3 rzadziej ale jednak też ew moze to być problem u dostawcy

Wychodzi na to, że to problem z modemem, albo u dostawcy. Czy jakieś diody na modemie zapalają się lub gasną podczas występowania problemu?

Modem ma 5 lampek 3 ostatnie zawsze sie świeca 1 zawsze miga gdy jest jakiś przepływ danych (2 świeci gdy jest brak sygnału) i tak jak było tak jest ( nie widac żadnej zmiany w pracy modemu)

RE: Problem z routerem - Emilu - 13-04-2014

Może też takie bezsensowne pytania ale:
- Jaki jest stan kabli?
- Jest to sieć telefoniczna (w sensie potrzebny telefon) czy od razu, bez żadnych "dodatków"?
- Jak długo masz ten modem?

Ja spróbowałbym podłączyć komputer bezpośrednio do modemu kablem i potestował przez jeden dzień. Jeśli problem będzie występował, to nie pozostaje nic innego, niż zadzwonić do Vectry i zgłosić awarię.

Kable są w dobrym stanie je jako pierwsze sprawdzilem
Internet mam z kablówka idzie jednen gruby kabel nst później jest jakieś ustrojstwo rozdzielajace kablówke i internet
Modem mam jakieś 3 lata
................
Jedrek właśnie wczoraj tak robiłem nic później podlaczylem znowu router skonfigurowalem od nowa pochodziło to troche no nic zadzwonie w poniedziałek do vectry zobacze co powiedza

Chodzi mi o to, żeby wyeliminować możliwość, że to problem z twoim sprzętem. Jeśli w komputerach podłączonych bezpośrednio do modemu też rwie się połączenie, to znaczy, że problem leży gdzieś u operatora - w końcu modem to (najczęściej) też jego własność.

W takim razie ostatnie pytanie.
Modem otrzymałeś od operatora czy został dokupiony osobno?
Wtedy 100% pewności która strona zawiniła.

Jednak to chyba wina modemu lub dostawcy stwierdziłem wszystko i jest odpowiednio podlaczone a router sprawdzilem robiąc stream wideo w 720 p po lan ( bez połączonego kabla z pcta do tv używajac apki mediacenter stockowo wgranej na tv) i wszystko działało bez rwania
Cóż w modemie nic nie zmienię bo żadnego interface nie ma wiec pozostaje mi czekać do poniedziałku i dzwonić do nich
............
Modem od vectry jest router sam dokupilem

emm...ok?
Chodzi mi o to, czy router (w tym jest modem na 99%) jest od Vectry czy musiałeś go dokupić.

Emm... Emilu, trafiłeś w 1%! Proszę, wypowiadaj się tylko na tematy, o których temat masz jakieś pojęcie. Facepalm
kamkom wyraźnie pisze, że modem jest oddzielnym urządzeniem (własność operatora), a router sam dokupił.

Modem i router dwa różne urządzenia w moim przypadku modem mialem wraz z internetem zaś router kupowałem sam

Ok, o to mi chodziło (Jedrek, tutaj też się nie popisałeś, bo niektóre modemy mają w sobie wbudowane modemy, najczęściej ADSL więc nie jestem aż takim nieukiem).
W takim razie zapewne problem leży u operatora.

Emilu, może na modemach ADSL się znasz, ale nie popisałeś się zdolnością czytania ze zrozumieniem. Polecam dokształcić się w tej kwestii.

Czy kilka słów tak trudno jest zrozumieć?
(13-04-2014, 00:46)kamkom napisał(a): Modem od vectry jest router sam dokupilem

Bez znaków interpunkcyjnych trudniej, bo może to być:

Modem od Vectry jest router, sam dokupiłem.
Więc z tego wychodzi że kupił modem od Vectry i sam dokupił. Ach, nie ma to jak język polski, tak bardzo skomplikowany

Jeśli o to ci chodzi to większość o osób by się domyslila o co chodzi l.
Nie napisałem przecież że modem jest routerem...
(Jeśli o to ci chodzi fakt interpunkcja niestety wyjątkowo u mnie zawodzi gdyż testuje projekt klawiatury która niedługo trafi do google play i niestety na bugi i jednym z nich jest to że nie dziala przecinek)

Odp: Problem z routerem - kamkom - 14-04-2014

Problem rozwiązany zadzwoniłem do vectry okazało się że coś tam im padło problem został rozwiązany dzięki wszystkim za pomoc