Forum Dyskusyjne arhn.eu -- Kiedyś mieliśmy tu recki grema™
Connect4 - gra na telefon z Androidem - Wersja do druku

+- Forum Dyskusyjne arhn.eu -- Kiedyś mieliśmy tu recki grema™ (https://forum.arhn.eu)
+-- Dział: Allschool... (https://forum.arhn.eu/forumdisplay.php?fid=22)
+--- Dział: Offtop Wszelaki (https://forum.arhn.eu/forumdisplay.php?fid=26)
+--- Wątek: Connect4 - gra na telefon z Androidem (/showthread.php?tid=7436)

Connect4 - gra na telefon z Androidem - Skalaw - 26-04-2014

Witam, zastanawiałem się, który dział będzie odpowiedni dla mojego tematu, zdecydowałem się tutaj, bo myślę że nie każdy użytkownik, który posiada telefon z Androidem nie wchodzi w tematy związane z Androidem, a tutaj odnajdę większy rozgłos.

Napisałem grę Connect4 na telefony z Androidem w ramach pracy inżynierskiej.
Jest to 2-osobowa, w której gracze na zmianę wykonują naprzemiennie ruchy(czyli turówka).
Gra polega na tym kto pierwszy ułoży 4 żetonów w pionie, poziomie lub po skosie. Gra posiada regułę grawitacji, czyli po upuszczeniu żetonu w danej kolumnie, ląduje on na najniższej pozycji.
Głównym moim tematem jest zaimplementowanie w grze algorytmu przycinanie alfa-beta, który imituje ruchy komputera.

To co bym od was prosił i brakuje mi do skończenia pracy, są to testy w postaci zagrania w grę (czyli to co lubimySmiling ). To co mogę wam zaoferować to po prostu gręWinking. Zdaje sobie sprawę że gra może trochę pomyśleć, ale gra nie polega na metodzie brute force, tylko myśli nad jego najlepszym ruchem(czyli taka mała sztuczna inteligencja).

Niestety gra jest tylko na Androida, dlatego telefon z Androidem jest wymagany ( na tablecie też powinno zadziałać, lecz nie testowałem).

To czego bym oczekiwał od indywidualnej osoby to rozegrania 10 gier i zdanie raportu ile było wygranych, remisów oraz przegranych rozgrywek
Ustawienia gry:
- obojętnie kto rozpoczyna
- bez reguły sufitu
- plansza X:7 Y:6
- difficult: 6
i oczywiście Single Player.

Tutaj link do gry: http://www.brokenworld.hostzi.com/files/Connect4.apk

I jakiś screen:
[Obrazek: ff1aff7198235e27085a54d41abc4cf9.png]

Proszę w postach zdania raportu z rozgrywek, ewentualnie uwagi też posłucham, możliwe że je poprawię, ale dopiero po obronie, bo oczywiście termin składania prac jest do końca kwietnia Smiling.

Miłego grania Winking

RE: Connect4 - gra na telefon z Androidem - Wojtex28 - 26-04-2014

Sprawdzę dzisiaj z siostrą, akurat nie mam nic ciekawego do roboty, pod wieczór powiem co i jak Smiling

RE: Connect4 - gra na telefon z Androidem - Skalaw - 27-04-2014

Dzięki za post.
Są jeszcze jacyś chętni do testowania ?

Za każdą pomoc dam punkt za reputacje, bo należy się Smiling.

Odp: Connect4 - gra na telefon z Androidem - kamkom - 27-04-2014

Ja bym też chciał potestowac tylko czy apka ma wymagania dot wersji ( obecnie mam własny rom oparty na android 4.0.4 ics)

RE: Connect4 - gra na telefon z Androidem - Mkali - 27-04-2014

Odpaliłem trochę popykałem, i gra przypomina oryginalny odpowiednik, tylko jest problem z singlem. Komputer nie odpowiada nawet po 20 minutach gry :/

U mnie podobnie komputer zero reakcji

Poważnie? Gra jest dostępna od wersji Androida 2.2. Przy poziomie trudności 6 na moim Nexusie 4 mniej więcej w 6 sekund komputer wykonuje ruch. Dla pierwszej kolumny(tej po lewej), wykonuje już nawet po 1 sekundzie.
W tej wersji co teraz wrzuciłem zwiększyłem ilość RAM dla aplikacji, może pomoże.
Ten sam link: http://www.brokenworld.hostzi.com/files/Connect4.apk

Tylko nie testować poziomu trudności 7 i 8 bo to naprawdę już czasochłonne działania ...
Testowaliście może na mniejszym poziomie trudności? Bo jeśli reaguje na niższym, to prawdopodobnie chodzi o pamięć.

Z ramem u mnie to nie był problem obserwowałem.i wciąż 250 mb mialem wolnego

Wolna ilość RAM w telefonie, a ilość RAM przeznaczona na aplikacje jest to co innego Winking.

Oczywiście, jeśli się nie ma wolnego miejsca RAM, to wtedy apka może nie zadziałać poprawnie, to prawda, ale jeśli przykładowo, twój telefon przyjmował na apke 16 MB RAMu, to mogłoby być za mało. Mam nadzieję że wyjaśniłem.

A próbowałeś na niższym poziomie trudności ?
Jeśli dalej nie działa to wypuszczę następną wersję, mam nadzieję że wtedy już pójdzie.

Tel automatycznie przydziela ilość ram teraz gra dziala dobrze ( ta nowa wersja) bycmoze winny był zram w moim tel.że.nie.chciało ruszyć

Tak automatycznie przydziela, tylko nie przydzieli Ci tyle ile masz wolnego RAM Winking, nieważne, swoją wiedzę przekazałem. Cieszę się że teraz gra działa.

RE: Connect4 - gra na telefon z Androidem - kaczmar456 - 27-04-2014

Już jestem po testach. Na wstępie muszę powiedzieć, że gra strasznie wciąga, a komputer, w zależności od sytuacji na planszy i warunków zastanawia się nad ruchem od 5 do ok. 40 sekund, co można zaliczyć na zdecydowany wg. mnie plus, ponieważ powoduje to, że czujesz się, jakbyś grał z żywym graczem i tak jak on, zastanawiał się nad decyzją. Przechodząc do tego, czego oczekujesz, to było:
3 wygrane, 6 przegranych i 1 remis.
Ja chyba jestem za tępy na gry logiczne, ale było mi bardzo miło wziąć udział w beta testach Smiling. Mam nadzieję, że ta wiedza będzie przydatna Winking

RE: Connect4 - gra na telefon z Androidem - Skalaw - 28-04-2014

Dzięki za testy Smiling
To i tak lepiej ode mnie bo miałem 2-1-7 ;p .
Akurat że tyle czasu się zastanawia komputer, to nie jest zależne ode mnie ;p może w przyszłości przyśpieszę, ale co najwyżej przyśpieszę o 20%, raczej nie więcej.

Punkt przyznany Winking

RE: Connect4 - gra na telefon z Androidem - Mkali - 28-04-2014

Pobawiłem się 3 razy wygrałem i 7 razy dostałem w pupe :/ ale wciągające Laughing

RE: Connect4 - gra na telefon z Androidem - Skalaw - 30-04-2014

Dzięki za pomoc, punkt przyznany.

Uaktualniłem wersję, dodałem obsługę wyjątku z OutOfMemory - teraz po prostu wyskakuje tekst że pamięć się skończyła i wyszukuje od nowa ruch z mniejszym poziomem trudności o 1. Smiling

Ktoś chce jeszcze wziąć udział ?

RE: Connect4 - gra na telefon z Androidem - Sora - 03-05-2014

Rozegrałem z ok. 15-17 gier i chyba 2 razy miałem remis i reszta w dupę dostałem. Dlaczego chyba remis? A no dlatego, że nie wyskoczył żaden komunikat, a "komputer" nie wykonywał żadnego ruchu przez kilkadziesiąt minut. Jak sobie przeanalizowałem możliwe wtedy ruchy to wyszło, że nikt by nie wygrał jeśli "komputer" by się nie podłożył.

Mała uwaga: widać, że gra jest dostosowana akurat pod Twój telefon gdyż na moim WT19i oprócz kratek nie widać nic(tylko jakieś napisy na dole, które wyświetlają się tylko szczątkowo), a na Twoim screenie widzę "Player 1 turn" i to coś na dole(tak w ogóle to co to jest?).

Przyznać jednak muszę, że pomysł z symulacją myślenia "komputera" jest bardzo fajny.

Odp: Connect4 - gra na telefon z Androidem - kamkom - 03-05-2014

20 rozgrywek
6 zwycięst
8 przegranych
6 remisów

RE: Connect4 - gra na telefon z Androidem - Skalaw - 05-05-2014

(03-05-2014, 12:11)Sora napisał(a): Rozegrałem z ok. 15-17 gier i chyba 2 razy miałem remis i reszta w dupę dostałem. Dlaczego chyba remis? A no dlatego, że nie wyskoczył żaden komunikat, a "komputer" nie wykonywał żadnego ruchu przez kilkadziesiąt minut. Jak sobie przeanalizowałem możliwe wtedy ruchy to wyszło, że nikt by nie wygrał jeśli "komputer" by się nie podłożył.

Mała uwaga: widać, że gra jest dostosowana akurat pod Twój telefon gdyż na moim WT19i oprócz kratek nie widać nic(tylko jakieś napisy na dole, które wyświetlają się tylko szczątkowo), a na Twoim screenie widzę "Player 1 turn" i to coś na dole(tak w ogóle to co to jest?).

Przyznać jednak muszę, że pomysł z symulacją myślenia "komputera" jest bardzo fajny.

Punkty przyznałem. Komputer generalnie musi wykonać ruch, no chyba że algorytm wysypał się na pamięci RAM. Tylko że problem w tym, że teraz jak się wysypie to powinien jeszcze raz ruch i wyświetlić komunikat.
Jeśli w WT19i masz Androida 2.x to na 99% zabrakło mu pamięci. A z rozdzielczością ekranu, możliwe że tak jest, testowałem tylko na 2 telefonach (Nexus 4 i Samsung Galaxy S1) i tam było wszystko w miarę ok.

kamkom, dzięki również Winking

RE: Connect4 - gra na telefon z Androidem - Sora - 05-05-2014

Mam androida 4.0.4

RE: Connect4 - gra na telefon z Androidem - Skalaw - 10-05-2014

Praca druknięta, dzięki wszystkim za wzięcie udziału.

Odp: Connect4 - gra na telefon z Androidem - kamkom - 10-05-2014

Jakbyś znał kogoś z kontem deva w google play wrzuc gre ma szansę stać się popularna

RE: Connect4 - gra na telefon z Androidem - Skalaw - 10-05-2014

Raczej wątpię, ta gra nie jest nowością, a ja nie mogę wrzucać apek na google playa, taka umowa z firmą w której pracuje.