![]() |
Problem z BF4 na dobrym komputerze - Wersja do druku +- Forum Dyskusyjne arhn.eu -- Kiedyś mieliśmy tu recki grema™ (https://forum.arhn.eu) +-- Dział: Newschool... (https://forum.arhn.eu/forumdisplay.php?fid=6) +--- Dział: PC (https://forum.arhn.eu/forumdisplay.php?fid=10) +--- Wątek: Problem z BF4 na dobrym komputerze (/showthread.php?tid=7528) |
Problem z BF4 na dobrym komputerze - bigpoppa - 08-05-2014 Witam, mój kolega to fanatyk serii Battlefield i ostatnio ma problem z BF4. Chodzi o to, że komputer zamula się mu po skończonej rundzie (po wyjściu z gry), tym bardziej po paru godzinach spędzonych w grze. Po wyjściu w systemie nie da się nic zrobić przez około pół minuty. Czasami też zdarzają mu się zauważalne spadki FPSów w trakcie gry mimo ustawień promujących płynność gry, nie grafikę. Co gorsze, zdarza się też że ekran "zamarza" na parę sekund podczas gry. Wydaje się to dziwne, bo parę dni temu w komputerze kolegi był robiony format... Co może powodować takie spowalnianie systemu? Sprzęt: - i7-2600 3,4GHz - RAM 4GB DDR3-1333 - grafika GTX580 - system Win7 Professional 64bit - dysk twardy HDD, nie SSD Nie wiem jaki ma zasilacz ale gdy się dowiem to na pewno dopisze! RE: Problem z BF4 na dobrym komputerze - SloZbon - 08-05-2014 Koniecznie podaj zasilacz, bo jak się okaże, że to no-name to może mamy winowajcę. Póki co - zakładając, że jednak to nie wina zasilacza - może warto zajrzeć do środka komputera, jeżeli to piec? Brud i kurz potrafią robić swoje, a grzejący się za mocno sprzęt potrafi odstawiać podobne "sceny" RE: Problem z BF4 na dobrym komputerze - SmellySocks - 08-05-2014 Do tego, co podał kolega powyżej, warto też dodać, czy problem pojawia się w innych podobnie wymagających produkcjach. No i ilość pamięci RAM jedynie spełnia minimalne wymaganie. RE: Problem z BF4 na dobrym komputerze - bigpoppa - 09-05-2014 (08-05-2014, 21:51)SloZbon napisał(a): Koniecznie podaj zasilacz, bo jak się okaże, że to no-name to może mamy winowajcę. (08-05-2014, 21:56)SmellySocks napisał(a): Do tego, co podał kolega powyżej, warto też dodać, czy problem pojawia się w innych podobnie wymagających produkcjach. No i ilość pamięci RAM jedynie spełnia minimalne wymaganie. Zasilacz firmy Xilence, niestety nie wiem ile watów. Co do środka komputera to jest czysto, ale Twój pomysł z grzejącym się sprzętem na pewno sprawdzimy w jakimś programie np. AIDA ![]() Co do innych wymagających produkcji kolega może dodać tylko BF3- podobny problem jak ten wyżej opisany lecz ścięcia trwają krócej. Z pamięcią RAM to już podjęliśmy decyzje o dokupieniu kości 4GB ![]() RE: Problem z BF4 na dobrym komputerze - JarkowskyPL - 09-05-2014 Teoretycznie może, ale wtedy mogą się pojawić różne inne problemy. Lepiej nie kombinować i brać kości z takim samym taktowaniem. A poza tym gdy mamy platforme Intela to zmiana np. na 1600mhz niewiele nam doda wydajności ![]() RE: Problem z BF4 na dobrym komputerze - Ame - 09-05-2014 Odpalcie testy w OCCT i zobaczcie jakie będą temperatury w ich trakcie. Druga kość może być nawet 2133 MHZ i nic się nie stanie. Dopasuje się do słabszej, ale najlepiej kupić taką samą. Proponuję wymienić zasilacz jak tylko będą wolne środki. Btw. Ja na 4GB ramu nie miałem żadnych problemów z BF3, ani nawet z Metrem 2033. |