Forum Dyskusyjne arhn.eu -- Kiedyś mieliśmy tu recki grema™
Wakacyjny PC i uniwersalny monitor - Wersja do druku

+- Forum Dyskusyjne arhn.eu -- Kiedyś mieliśmy tu recki grema™ (https://forum.arhn.eu)
+-- Dział: Newschool... (https://forum.arhn.eu/forumdisplay.php?fid=6)
+--- Dział: PC (https://forum.arhn.eu/forumdisplay.php?fid=10)
+--- Wątek: Wakacyjny PC i uniwersalny monitor (/showthread.php?tid=7900)

Wakacyjny PC i uniwersalny monitor - Drakkainen - 20-06-2014

Witam! Przymierzam się powoli do kupna nowego komputera, bo na obecnym praktycznie nie da się grać przyzwoicie w nowsze gry (pominę, że w GTA IV ciężko jest grać, a w Empire: Total War się nie da). Chciałbym wiedzieć już na czym stoję i co jest najbardziej opłacalne. Drugą sprawą jest monitor do tegoż komputera i jednocześnie do Xboxa 360, który zostałby wtedy umieszczony na moim biurku.

Zacznę od monitora, mile widziany byłby u mnie jakiś większy model, lecz taki sobie odpuszczę na rzecz trochę mniejszego. Dlaczego? Chciałbym grać w 1366x766, ew. trochę większa rozdzielczość. Taka mała, gdyż chciałbym grać na maksymalnych detalach w najnowsze tytuły, a przy rozdzielczości 1920x1080 nie byłoby to możliwe ze względu na duży budżet. No chyba, że warto kupić telewizor 32" w mniejszej rozdzielczości (duży ekran, a powinno być płynnie, chociaż boję się o jakość obrazu). No i też warto pamiętać o odpowiednich wejściach do Xboxa, ewentualnie trzeba byłoby kupić przejściówkę odpowiednią.

Przejdźmy do samej jednostki centralnej. Składając ten komputer opierałem się przede wszystkim o konfigurator z CD-Action, więc nie jestem pewien czy dobrze dobrałem wszystkie części, i ktora z nich bardziej się opłaca (ew. czy coś pominąłem).
Procesor: Intel Core i5-4440 - 690zł
Karta graficzna: Gigabyte GeForce GTX 660 OC - 675zł, ewentualnie coś mocniejszego (GTX 760, R9 270x)
Płyta główna: Gigabyte GA-B85-HD3 - 289zł, ewentualnie ASRock Fatal1ty H87 Perfomance
Pamięć RAM: Kingston DDR3 (2 x 4GB, 1600 MHz CL9) - 300zł
Dysk HDD: Seagate 1TB (3,5", 7200obr./min, ST1000DM003) - 210zł
Napęd optyczny: LiteON IHAS122-04 - 65zł lub inny
Zasilacz: Thermaltake Litepower Black 600W - 190zł
Obudowa: Cooler Master N300 - 162zł, ewentualnie tańszy odpowiednik z dobrym chłodzeniem
Dysk SSD: mile widziany dla szybszego działania (wytłumaczy ktoś w jaki sposób one przyspieszają komputer?)

Do wydania na sam komputer mam mniej więcej około 2800zł. Jednak przy obranej przeze mnie rozdzielczości myślę, że złoży się komputer wystarczająco wydajny, lecz tańszy. W monitorach się nie orientuję, lecz myślę, że 700-800zł chyba wystarczy. Inaczej z telewizorem.
Pozdrawiam i liczę na pomocne rady Smiling

RE: Wakacyjny PC i uniwersalny monitor - Fenton - 21-06-2014

Co do dysków SSD to nie przyśpieszają one komputera tylko pracę systemu który jest na nich zainstalowany. Mają one także inne zalety np. cichsza praca (w porównaniu do dysków HDD) i brak wibracji.

Na obudowie nie ma co oszczędzać. Dobrze zaprojektowana obudowa zapewnia dobre odprowadzenie ciepłego powietrza. Z własnego doświadczenia polecam obudowy szczelne i posiadające filtry przeciwkurzowe.

RE: Wakacyjny PC i uniwersalny monitor - Drakkainen - 21-06-2014

Czy więc do obecnego budżetu warto doliczyć koszty SSD? System takiego komputera powinien działać szybko i bez problemów, duża będzie różnica z takowym dyskiem?
Co do obudowy, to wiem, że jest istotnym elementem, może polecicie mi jakąś lepszą od wybranej przeze mnie?

RE: Wakacyjny PC i uniwersalny monitor - Ame - 21-06-2014

W tym budżecie nie kupowałbym SSD, lepiej zainwestować w inne części. Dysk SSD nie przyśpieszy działania gier.

RE: Wakacyjny PC i uniwersalny monitor - WolandPL - 22-06-2014

Dokładnie. Dysk SSD przyspieszyłby tylko ładowanie się poziomów gier, lecz nawet to nie jest regułą, gdyż fatalnie zoptymalizowana gra zabije nawet dyski podłączane na PCI-Express - a poza tym nadal posiadają one zbyt małą pojemność, aby pomieścić kilka tytułów. Natomiast jeśli chodzi o system operacyjny - dysk SSD nawet budżetowy przyspieszy uruchamianie się całego kompa. Windows wstaje błyskawicznie (nie trzeba usypiać sprzętu) i nie ma tutaj syndromu "mielenia"; komputer jest gotowy do odpalenia czegokolwiek natychmiastowo po pokazaniu pulpitu.

A jeśli chcesz wiedzieć, dlaczego są szybsze od HDD? Ogólnikowo i łopatologicznie rzecz ujmując - tradycyjny dysk operuje na talerzach. Szybkość jego działania zależy głównie od tego, jakiej jakości jest głowica i jak szybko te talerze się obracają. Natomiast SSD jest beztalerzowy - działa mniej więcej jak pendrive na bardzo silnych sterydach. Dostęp do danych jest niemal natychmiastowy, zapis również. I tylko pojemność jest mała, a cena wysoka. Dysków takich również się nie defragmentuje - nie tylko nic to nie da na tego typu sprzęcie, lecz nawet czasem pogarsza sytuację (one tego nie lubią).

Polecam zestawy komputerowe na tej stronce - co miesiąc świeżaki, a sami kolesie składają sprzęty od kilku lat i rzadko się mylą (choć wziąłbym mocniejszy zasilacz, te wybrane przez nich zawsze trafiają w sweet spot): http://www.purepc.pl/zestawy_komputerowe/jaki_komputer_kupic_polecane_zestawy_komputerowe_na_czerwiec_2014?page=0,10

RE: Wakacyjny PC i uniwersalny monitor - Emilu - 24-06-2014

Myślę, że takim monitorem będzie Samsung TC570.
Zawiera dwa porty HDMI dzięki czemu podłączysz do komputera i do konsoli (ewentualnie dekodera)

Wakacyjny PC i uniwersalny monitor - Krzaku - 24-06-2014

Jeżeli komputera chcesz używać do czynności poza graniem to jak najbardziej polecam dysk ssd. Nie musisz instalować na nim gier. Jeżeli postawisz na nim system + programy których używasz najcześciej to poczujesz różnice w czasie uruchamiania i gotowości oraz w czasach dostepowych do plików. Z ssd jestem na tak.

W ostatnich testach wypadał dobrze topowy monitor benq ( 23" full hd, najcześciej biały). Na dobre opcje "dla graczy" i w porządku marametry. Xboxa podłączysz przez hdmi a glosniki do niego przez wbudowane gniazdo jack w monitorze ( lub przez przejściówkę bezp z x-a jeżeli potrzebujesz złącza optycznego).

RE: Wakacyjny PC i uniwersalny monitor - Drakkainen - 24-06-2014

http://www.morele.net/inventory/info/JT2eZC/ A co uważacie na temat takiej specyfikacji?

RE: Wakacyjny PC i uniwersalny monitor - HackBoy - 24-06-2014

Według mnie w ogóle lepiej byłoby zainwestować w 2 dyski 500gb niż w pojedynczy terabajtowy. Wtedy jeden z dysków masz przeznaczony np. na system i programy a drugi na gry.