![]() |
Przegląd gier Atari 2600 #1 - Wersja do druku +- Forum Dyskusyjne arhn.eu -- Kiedyś mieliśmy tu recki grema™ (https://forum.arhn.eu) +-- Dział: arhn.eu (https://forum.arhn.eu/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Z Głównej... (https://forum.arhn.eu/forumdisplay.php?fid=80) +--- Wątek: Przegląd gier Atari 2600 #1 (/showthread.php?tid=8057) |
Przegląd gier Atari 2600 #1 - Dark Archon - 06-07-2014 ![]() Atari VCS (znanemu później jako Atari 2600) zawdzięczamy jako gracze... w zasadzie wszystko. Gdyby nie agresywny podbój rynku być może nigdy gry komputerowe nie trafiłyby do domów, a konsola oznaczałaby tylko stolik albo didżejowski pulpit. W tym materiale oddajemy hołd tylko kilku z setek gier, które rozpoczęły manię na gry wideo. By przeczytać cały artykuł, kliknij tutaj: Przegląd gier Atari 2600 #1 Przegląd gier Atari 2600 #1 - MatiZz - 06-07-2014 Zajebiste ![]() Przegląd gier Atari 2600 #1 - ZłotyPstryk - 06-07-2014 Keystone Kapers - moja ulubiona gra z podróby Atari u moich dziadków ![]() Przegląd gier Atari 2600 #1 - karakan - 06-07-2014 Oj grało się na Rambo ![]() No ale dodam jeszcze jedną grę do zestawienia. Sneak 'n Peek czyli gra w chowanego na Atari. Pamiętam jak zawsze jedna osoba musiała wyjść z pokoju, druga się chowała i wołała szukającego. Chowanie się za domem, za kanapą czy w innych miejscach, bardzo fajna zabawa ![]() RE: Przegląd gier Atari 2600 #1 - ZłotyPstryk - 06-07-2014 To z grą w chowanego też pamiętam, ale nie wiedziałem jak się to nazywało. Dzięki karakan ![]() Przegląd gier Atari 2600 #1 - Kondor - 06-07-2014 Świetny materiał, czekam na więcej retro a Atari. "szok jaki przeżyłem, dowiadując się że można sterować obrazkami na ekranie"- chodzi o to, że ekran przesuwał się razem z graczem, a nie tak jak np. w Pitfallu? RE: Przegląd gier Atari 2600 #1 - Dark Archon - 06-07-2014 (06-07-2014, 17:49)wasczarek napisał(a): "szok jaki przeżyłem, dowiadując się że można sterować obrazkami na ekranie"- chodzi o to, że ekran przesuwał się razem z graczem, a nie tak jak np. w Pitfallu? Chodziło o to, że telewizję można było nie tylko oglądać, ale również w niej uczestniczyć. To była pierwsza gra wideo jaką mi pokazano. Przegląd gier Atari 2600 #1 - szezjo - 06-07-2014 Atari 2600 niestety nigdy nie widziałem nawet na żywo, ale za to w River Raida się grało - a przynajmniej w jego port na DOSa zrobiony przez Polaka, który dostałem na nabazgranej długopisem dyskietce. To były nostalgiczne czasy, o których zresztą przypomniałem sobie dzięki C64 na Pyrkonie i dzięki temu materiałowi.. I teraz, gdzie tylko dorwać tego River Raida? :/ Przegląd gier Atari 2600 #1 - mirkar99 - 06-07-2014 Dobry Materiał Dobry Materiał Przegląd gier Atari 2600 #1 - LukegaX - 06-07-2014 świetna recenzja - uwielbiam oglądać takie retro materiały ze starszych konsol ![]() ja osobiście zacząłem przygodę z grami najpierw na Commodore C64, a później na Pegazusie ![]() RE: Przegląd gier Atari 2600 #1 - Wallas - 06-07-2014 Fajny materiał, w tę grę z żabami i pościgiem za złodziejem sam kiedyś grałem. Chętnie będę oglądał kolejne takie filmiki. Przegląd gier Atari 2600 #1 - Newfolder - 07-07-2014 A już prawie miałem pretensje bo w River Raid oczywiście są czołgi, które wjeżdżają na most... ale widocznie nie w wersji na atari 2600. Ja mam jeszcze w domu Atari 65XE i tam te gry wyglądają ładniej i są bardziej ubogacone... w Pitfallu powinny być jeszcze potężne podziemia i plansze nie są takie "jedno ekranowe" ![]() ![]() Przegląd gier Atari 2600 #1 - hubaaa - 07-07-2014 Dzięki temu materiałowi dowiedzialem się że gra w mojej kolekcji "pitfall 3d" na Ps1 mial swojego przodka ![]() Świetny przegladd Przegląd gier Atari 2600 #1 - Jasiek - ten prawdziwy - 07-07-2014 RIVER RAID ![]() Bogowie, grałem w to na kompie na którym śmigał MS-DOS. Tyle godzin... Więcej niż mam teraz w Diablo 3 ![]() Aż poszukam i ustawię, pewnie trochę zabawy będzie, ale... czuje, że będzie fajnie ![]() Przegląd gier Atari 2600 #1 - Srubek - 07-07-2014 Z całej czwórki doskonale pamiętam pozycje od Activision. 'Pitfall' , 'Keystone Kapers' oraz 'River Raid' męczyłem namiętnie przy radosnych komentarzach młodszego bracika - to były piękne czasy ![]() Nie mniej jednak jestem Ci Archon wdzięczny za tą retro podróż. Miło było sobie powspominać. Już nie mogę się doczekać kolejnego przeglądu gier z Atari (jak i innych pradawnych sprzętów ![]() ![]() Ps. Taka ciekawostka odnośnie 'River Raid' (dla tych co nie wiedzą/nie pamiętają). Gra umieszczona została na liście zakazanych w Niemczech w latach 80 ubiegłego wieku i dopiero w 2002 roku z tej listy została usunięta. Niemcy są jednak dziwni, co nie? ![]() Przegląd gier Atari 2600 #1 - Dark Archon - 07-07-2014 Cała przyjemność po mojej stronie! ![]() RE: Przegląd gier Atari 2600 #1 - Link - 07-07-2014 Jestem w szoku, żałuję, że dopiero dziś znalazłem chwilę by obejrzeć ten materiał. Moja przygoda z grami zaczęła się właśnie od Atari 2600 jakoś w roku 1993-1994 kiedy to miałem 4-5 lat, mój tata zamienił się z wujkiem za motorynkę na maszynkę Atari ![]() ![]() Ograłem 3 gry z tego filmu (mam braki w turbo-skarpetach) i o ile takie perełki jak Pitfall czy River Raid oczywiście pamiętałem tak już przy "Keystone Kapers" zaliczyłem opad szczeny, bo zagrywałem się nieziemsko przy tym tytule, a zapomniałem o nim na dobre 20 lat, Archon, właśnie wylałeś ogromne wiadro z olbrzymią dawką nostalgii! Czekam na część drugą i kolejne filmu ![]() Muszę pobiegać po YT i poszukać gier w które zagrywałem się lata temu, zapewne takich perełek jak wspomniani wyżej "Policjanci i złodzieje" jest o wiele więcej. Dzięki za świetny materiał. Przegląd gier Atari 2600 #1 - agito - 12-07-2014 Piękne retro, dzięki niemu mam okazję poznać niektóre tytuły w które grałem kiedyś, nawet nie pamiętam czy na mojej podróbce były jakieś tytuły wypisane. Za to pamiętam swoją pierwszą grę,było to River Raid i ilekroć ją widzę podobnie jak Archon wracam pamięciom( na tyle ile można ![]() Tylko jedno pytanie, kiedy można się spodziewać ciągu dalszego? ![]() |