Forum Dyskusyjne arhn.eu -- Kiedyś mieliśmy tu recki grema™
Komputer wyłącza się - Wersja do druku

+- Forum Dyskusyjne arhn.eu -- Kiedyś mieliśmy tu recki grema™ (https://forum.arhn.eu)
+-- Dział: Newschool... (https://forum.arhn.eu/forumdisplay.php?fid=6)
+--- Dział: PC (https://forum.arhn.eu/forumdisplay.php?fid=10)
+--- Wątek: Komputer wyłącza się (/showthread.php?tid=8276)

Strony: 1 2

Komputer wyłącza się - Fasuh - 02-08-2014

Nie jestem pewny czy tutaj mogę to napisać ale..
mój komputer wyłącza się z nieznanej mi przyczyny podczas oglądania niektórych filmików na youtube czy gier, co dziwne tylko niektórych gier, przykładowo podczas gry w "Team Fortress 2" i "Kingdom of Amalur" ani razu się nie wyłączył ale po odpaleniu "Really Big Sky" czy "Chess of Gathering" odpada po chwili.
Przy youtubie też odpada tylko przy niektórych filmach, dziś oglądałem dość dużo filmików i nic się nie działo po czym jak uruchomiłem filmiki przy których zazwyczaj mi się restartuje to przy 10 min. gdzieś padł.

RE: Komputer wyłącza się - Joony - 02-08-2014

Nie jestem specjalistą, ale może się po prostu grzeje? Akurat teraz jest upał itd. więc może to jest przyczyną.

RE: Komputer wyłącza się - Fasuh - 02-08-2014

biorę to pod uwagę ale jednak komputer dziś rano działał dobrze, po restarcie próbuję wymacać czy coś nie jest gorące a programy typu SpeedFan nie pokazują nic specjalnego. Dodatkowo ma otwartą obudowę (słyszałem że to przeszkadza w cyrkulacji powietrza ale to raczej nie zaszkodzi bardziej e.e) i stoi dalej od ściany

RE: Komputer wyłącza się - Dekakura - 02-08-2014

Na początek zacznijmy od pełnej specyfikacji czyli wszystko razem z zasilaczem i obudową.
Od razu możesz podać screen z programu HWinfo (zaznacz plusik przy odpalaniu na opcji "sensor only")

RE: Komputer wyłącza się - Joony - 02-08-2014

Może to się wydać dziwna metoda, ale poza macaniem, programami i tymi innymi metodami spróbuj zwykłego termometru. Znajomy który pracuje w serwisie tak mi doradzał (może mnie trollował).

RE: Komputer wyłącza się - Sora - 02-08-2014

Zamknij obudowę. Jeśli twierdzisz, że nic się nie grzeje to na początku sprawdź dysk. Ściągasz to(albo oprogramowanie pokrewne): http://hddguru.com/download/software/mhdd/mhdd32ver4.6iso.zip i wypalasz na płycie, włączasz komputer, ustawiasz bootowanie z płyty i postępujesz według tego: http://forum.komputerswiat.pl/topic/17548-opis-programu-mhdd-i-technologii-smart/ . Jednakowoż radzę uważać bo możesz przypadkiem nawet wyzerować dysk. Niby małe narzędzie, ale dość mocne. Wielu na nie narzeka, ale mnie nigdy nie zawiodło. Możliwe, że będziesz miał bad sectory. Jeśli tak będzie to są dwie opcje - będziesz mógł się ich pozbyć, albo nie będziesz mógł. Jeśli bad sectory są logiczne to tym programem będziesz mógł zrobić remapowanie, ale jeśli będzie większa ich ilość niż kilka to nie polecam gdyż naprawa jednego bad sectora trwa naprawdę długo i prawdopodobnie wtedy będą to bad sectory fizyczne, których już nie naprawisz i wtedy pozostaje kupno nowego dysku. Ewentualnie możesz na początku użyć np. HDD Tune - jest to okienkowy program do diagnozowania dysków, ale najnowsza wersja jest z 2008 r. więc jest niezbyt aktualny.

Oczywiście nie mówię, że to jest to i przyczyny mogą być inne, ale ja na początku sprawdziłbym właśnie dysk.

Sora, to już lepiej żeby sprawdził programem HDtune niż MHDD i innymi bootowalnymi, bo może się to źle skończyć. HDtune nie jest inwazyjny sprawdzi ci tylko czy nie ma wadliwych sektorówPC Has No Game

miesiąc temu robiłem skan mhdd
a specyfikacja trochę pokręcona
Zasilacz 450W AK B1-450 (nie jestem pewny ale to chyba model) AKYGA
Ram 4GB
plyta MSI 760GM-P21(FX)
AMD FX 6100 Six-Core Processor
najwięcej info o zasilaczu ponieważ jest moim podejrzanym

RE: Komputer wyłącza się - Sora - 02-08-2014

(02-08-2014, 14:16)Dekakura napisał(a): Sora, to już lepiej żeby sprawdził programem HDtune niż MHDD i innymi bootowalnymi, bo może się to źle skończyć. HDtune nie jest inwazyjny sprawdzi ci tylko czy nie ma wadliwych sektorówPC Has No Game

HD Tune może inwazyjny nie jest, ale jest słaby(kilkukrotnie nie pokazał mi tego co pokazał mi MHDD). Oczywiście, że może się źle skończyć, ale nadmieniłem by uważał.

A co do skanu sprzed miesiąca to powiem tyle, że miesiąc to bardzo długi okres czasu.

chciał bym sobie poczekać do wieczora i wtedy uruchomić skanowanie ponieważ trwa ono dość długo nie macie może za ten czas innych pomysłów?

RE: Komputer wyłącza się - WolandPL - 02-08-2014

(02-08-2014, 13:19)Fasuh napisał(a): biorę to pod uwagę ale jednak komputer dziś rano działał dobrze, po restarcie próbuję wymacać czy coś nie jest gorące a programy typu SpeedFan nie pokazują nic specjalnego. Dodatkowo ma otwartą obudowę (słyszałem że to przeszkadza w cyrkulacji powietrza ale to raczej nie zaszkodzi bardziej e.e) i stoi dalej od ściany

1. Zamknij obudowę, poprawa cyrkulacji to mit. Otwarta obudowa równie dobrze może się równać jej brakowi, w dodatku znacznie szybciej wentylatory gromadzą kurz przy tak dużym wystawieniu na warunki zewnętrzne.

2. Zasilacz jest na czarnej liście producentów - jeśli komputer sam się resetuje bez wywalania BSOD, to na 90% jego wina. Ostatnio miałem taki problem z resetowaniem / wyłączaniem się komputera, czasem przy graniu, czasem przy niczym, czasem nawet zanim jeszcze BIOS przestał się ładować... a czasem chodził 6 godzin bez zarzutu. Wymiana załatwiła wszystko.

3. Ściągnij program AIDA 64 Extreme (wersja trial), a następnie uruchom testy: Stress CPU, Stress Memory, Stress GPU, Stress hard drives. I zostaw tak na minimum pół godziny. Program ten tak mocno obciąża komputer, że podczas testowania będzie niezdatny do użytku, ale jeśli nie nastąpi reset - test stabilności wychodzi ok, a więc i testowane pozdezpoły działają bez zarzutu (czyli winowajcą jest prawdopodobnie zasilacz dostający czkawki). Przy okazji warto by było obserwować temperatury (podczas testowania wyświetla je w diagramach).

Renomowane marki zasilaczy:
  • Be Quiet
  • Chieftec
  • CoolerMaster
  • Corsair
  • Enermax
  • Enlight
  • Fortron
  • OCZ
  • Seasonic
  • ThermalTake
  • Yesico
  • Zalman

nie wiem czy o to chodziło ale "zestresowałem" wszystko na raz i nie było większych problemów

RE: Komputer wyłącza się - RoniWorlds - 02-08-2014

Odpal Komputer i sprawdź w biosie temperaturę CPU tam będziesz miał temperaturę zgodną z rzeczywistością. Wszystkie programy z pod Windows podają tylko przybliżoną temperaturę.
I ja bym stawiał że to jest tego wina. Kiedy miałeś wymienianą pastę termoprzewodzącą ?

nigdy jej nie wymieniałem a komputer mam gdzieś od listopada 2 lata temu Laughing

RE: Komputer wyłącza się - RoniWorlds - 02-08-2014

No to kup pastę około 5 zł a najlepiej z wiązkami srebra, tylko nie kupuj z wiązkami złota, bo jest niby droższa ale gorsza, zdejmij wentylator i go przeczyść i delikatnie papierem miękkim zdejmij starą pastę z procesora i wentylatora. I nałóż nową tylko nie za dużo. Pamiętaj że radiator robiący docisk rozprowadza pastę po procesorze. A i pamiętaj aby docisk radiatora robić równomiernie, aby pasta się równo rozeszła.

Wymiana pasty dużo mu nie da, bo choć AMD rzeczywiście mocno się grzeją, to po obciążeniu AIDA mu się nie wyłączył - to nie o temperaturach tutaj mowa. Jestem tego pewien, bo programik ten z mojego Haswella na 160mm radiatorze wycisnął 75 stopni, więc obciąża go po całości.

Możesz napisać, ile wynosi najwyższa zarejestrowana przez czujniki temperatura, zobaczymy tylko jak blisko jest TJ Max. Dla porównania możesz też pobrać program RealTemp - to malusieńki programik nie wymagający nawet instalacji do działania, z którego korzystam osobiście - pokazuje temperaturę CPU aktualną oraz najwyższą zarejestrowaną na każdym rdzeniu. Będziemy mieli porównanie, czy bardzo się od siebie wyniki różnią.

Ja proponuję wziąć od znajomego dowolny zasilacz mający 450-500W, podłączyć na próbę i sprawdzić, czy nadal coś się dzieje. Jeśli tak, mamy problem. Jeśli nie, wykładamy stówkę na zasilacz i powinniśmy mieć spokój za przeproszeniem do usranej śmierci Smiling

RealTemp uznał że mój procesor jest nieobsługiwany

AIDA ma chyba jakies problemy ponieważ uznał że mój procesor ma temperaturę wahającą się od 150 do 255 Huh
co ciekawe płyta główna ma stale 75

No to rzeczywiście dziwne Laughing Raczej wątpię aby strzeliły czujniki, więc pewnie tutaj problemem jest nieobsługiwany rodzaj procka. Pozostaje sprawdzić temperatury w BIOS.

EDIT: Płyta - w sensie, że sama płyta główna czy procesor? Bo 75 stopni na płycie oznaczałoby, że coś jest nie tak z chłodzeniem sekcji zasilania i to już może być problem.

75Stopni na sekcji zasilania płyt głównej to złą oznaka, ale tak jak mówi woland też bym wymieniła zasilacz (dla świętego spokoju) bo ten który posiadasz, jak padnie to spali ci całą maszynę.

wróć, wprowadziłem mały błąd chyba.. to było podczas "Stresowania" procesora bez tego jest
CPU 35-45
Motherboard 45

RE: Komputer wyłącza się - HackBoy - 02-08-2014

Tak jak koledzy wyżej polecam sprawdzić dokładnie Aidą. Sprawdzanie temperatury w biosie nie ma większego sensu bo komputer nie jest pod obciążeniem. Warto też wyposażyć się w termometr z czujnikiem który możesz wsadzić pod radiator. Jeśli faktycznie się grzeje zainwestuj w pastę (lepiej kupić droższą pastę ale taką która faktycznie dobrze się rozprowadzi i będzie dobrze przewodzić)
Przed tym jednak przedmuchaj dobrze cały komputer sprężonym powietrzem.

RE: Komputer wyłącza się - Fasuh - 03-08-2014

możliwe jest że w zasilaczu się zebrał kurz i są problemy? zaznaczę że od niedawna mam ten problem

RE: Komputer wyłącza się - Dekakura - 03-08-2014

Nadal twierdzę że musisz wymienić zasilacz bo ten który posiadasz jest bardzo niepewny. Nie wspominając o tym co się stanie jak całkiem padnie.

RE: Komputer wyłącza się - Fasuh - 03-08-2014

miałem zamiar go wymienić tak czy inaczej ponieważ go nie lubię co nie zmienia faktu że nie odpowiedziałeś na moje pytanie i mogę uznać to za nabijanie postów e.e
Irytuje mnie kiedy ktoś ciągle tłucze mi to samo

RE: Komputer wyłącza się - WolandPL - 03-08-2014

Jeżeli masz podejrzenia co do kurzu to wyłącz komputer, odłącz z prądu i przedmuchaj zasilacz sprężonym powietrzem. Możesz to zrobisz samemu dmuchając (choć nie polecam, wdychanie tumanów kurzu jest średnio przyjemne i zdrowe, poza tym nie wytworzysz płucami takie ciśnienia Laughing), zakupić w sklepie pojemnik ze sprężonym powietrzem bądź użyć kompresora/mocnej pompki - tutaj jednak zadbaj o jakąś końcówkę z tworzywa. W żadnym wypadku nie używaj odkurzacza czy czegoś metalowego / namagnesowanego; elektryczność statyczna wysłała już niejeden sprzęt do magicznego królestwa.

Kurzu musi być naprawdę dużo, aby utworzył się kożuch zwiększający temperaturę i w efekcie uruchamiał zabezpieczenie przeciwko przegrzaniu, ale nie i tak nie zaszkodzi przeczyścić.