![]() |
Brak obrazu. - Wersja do druku +- Forum Dyskusyjne arhn.eu -- Kiedyś mieliśmy tu recki grema™ (https://forum.arhn.eu) +-- Dział: Newschool... (https://forum.arhn.eu/forumdisplay.php?fid=6) +--- Dział: PC (https://forum.arhn.eu/forumdisplay.php?fid=10) +--- Wątek: Brak obrazu. (/showthread.php?tid=8347) |
Brak obrazu. - Aks00nPl4yer - 12-08-2014 Witam! Więc problem wygląda tak. Na 2 karta graficznych HD 5850 i GTX 460,brak obrazu po włączeniu komputera. Nie ma charakterystycznego piknięcia biosu. Dodam jeszcze że zawsze gdy włączałem komputer zaczynała świecić się myszka a teraz nic. Reszta podzespołów: AMD Phenom II x4 965 BE 4 GB ram DDR3 1333mhz CL9 Gigabyte GA-MA770T-UD3 Silentium PC Deus M1 550W WD Caviar Black 2TB RE: Brak obrazu. - Oscikus - 12-08-2014 Skoro brak pyknięcia BIOSu to znaczy, że nie bootuje się BIOS - nie będzie obrazu bo nie będzie niczego. Rozkładałeś komputer ostatnio? Sprawdź czy piny od włącznika i diod z obudowy są poprawnie podpięte. Jak rozumiem wciskanie przycisku Power nie daje żadnego efektu, więc zacznijmy od podstaw. Mechaniczny wyłącznik zasilacza może być przestawiony, nie podpięty kabel zasilający do płyty głównej itp. Możesz się śmiać, ale często takie pierdoły zostają niezauważone. Jeśli wszystkie kable są poprawnie podpięte, to czas na sprawdzenie zasilacza, brak reakcji komputera powinien być spowodowany jedną z tych dwóch rzeczy. Brak reakcji komputera może również oznaczać padnięta płytę główną lub procesor, ale tego byśmy nie chcieli ![]() RE: Brak obrazu. - Aks00nPl4yer - 12-08-2014 To znaczy komputer sie włącza w sensie wszystkich wentlatorow itp,ale zauwazylem ze jak go wlacze to juz nie moge wylaczyc go przyciskiem na obudowie jedynie off na zasilaczu.Wlaczyc moge normalnie ale wylaczyc juz nie. RE: Brak obrazu. - RoniWorlds - 12-08-2014 Upewnij się że wszystkie kable zasilania podłączyłeś. I do karty graficznej i do płyty głównej. Wyjmij i wsadź na nowo kości pamięci. Jak reset pamięci CMOS nie pomoże to stawiał bym na zasilacz. RE: Brak obrazu. - Roklenek - 12-08-2014 Roni może mieć rację co do zasilacza, sam mam Deusa i wysiadł mi po miesiącu. Radzę Ci sprawdzić napięcia multimetrem, u mnie napięcie "pływało" więc oddałem go do wymiany. RE: Brak obrazu. - Jedrek - 12-08-2014 Wyjmij kartę graficzną i zobacz, czy będzie jakaś reakcja ze strony BIOSu. RE: Brak obrazu. - Aks00nPl4yer - 12-08-2014 Ile czekales na powrot zasilacza z gwarancji?? RE: Brak obrazu. - Roklenek - 12-08-2014 Nie trwało to długo, gwarancja była door-to-door, więc jakieś 3-4 dni. RE: Brak obrazu. - Aks00nPl4yer - 12-08-2014 Ogarnolem jeszcze jedna rzecz. Kiedy zasilacz chlodzi sie kiedy wylaczone sa inne podzespoly. Zasilacz wydaje lekki pisk jak przyloze ucho. RE: Brak obrazu. - WolandPL - 12-08-2014 Hmm... z tego co kiedyś słyszałem (ale głowy nie dam, szczerze to nigdy nie zagłębiałem się aż tak bardzo w ten temat - ten post może być albo w 90% prawdą, albo w 90% bullshitem), piszczeć mogą albo cewki, albo kondensator. W pierwszym przypadku to zależy od rodzaju podzespołu (np. karty graficzne piszczą przy obciążeniu i to jest całkowicie normalne) - w przypadku zasilaczy zdarza się to zarówno w tanich podróbach, jak i w drogich bunkrach. Zasada zazwyczaj jest taka, że jeżeli nie piszczał nigdy wcześniej - warto oddać na gwarancję i zobaczyć, co odpowiedzą. W przypadku kondensatorów to w 90% przypadkach oznacza, że kończą swój żywot i należy je wymienić zanim zdechną, bo lubią to robić niestety w dość spektakularny sposób. Tak czy inaczej ja bym wysłał na gwarancję. Czy oprócz piszczenia słychać też może syczenie? To by oznaczało, że w transformatorze pojawiają się łuki elektryczne, w taki przypadku też wysyła się na gwarancję. RE: Brak obrazu. - Aks00nPl4yer - 12-08-2014 Wydaje mi sie ze lekkie syczenie rowniez slychac. RE: Brak obrazu. - Aks00nPl4yer - 25-08-2014 Nie tworzac nastepnego tematu napisze tu. Winowajca byl procesor ale mam opcje odkupic od kumpla i5 4440 + GA-H81M-S1 za 570zl. Pytanie czy warto? RE: Brak obrazu. - Ame - 25-08-2014 i5 4440 sam w sobie nowy kosztuje 670zł + płyta 160 zł. Warto, ale musisz wiedzieć, że ta płyta ma tylko 2 gniazda na RAM i jedno PCI dla grafiki. Jest to płyta na najniższym chipsecie. Procesor jest dobry, płyta główna budżetówka, ale w swojej cenie sensownej jakości. Razem na morele.net 830 zł. Worth it. Procesor jest dużo szybszy od tego, który miałeś. Wiem to także z doświadczenia bo sam miałem 955 BE, a teraz mam 4570. Nie pożałujesz kupna Haswella. W przyszłości dokup sobie lepszą grafikę pokroju R9 270X lub R9 280X. RE: Brak obrazu. - Aks00nPl4yer - 25-08-2014 Jedno gniazdo PCI mi nie przeszkadza bo dla mni sli czy crossfire nie ma racji bytu. Na razie mam 2x2gb wiec nie bedzie problemu bo w przyszlosci kupie 2x4gb. Plyte i tak w przyszlosci zmieniam ta tylko na przetrwanie. |