Forum Dyskusyjne arhn.eu -- Kiedyś mieliśmy tu recki grema™
Fifa 15 - słaba wydajność - Wersja do druku

+- Forum Dyskusyjne arhn.eu -- Kiedyś mieliśmy tu recki grema™ (https://forum.arhn.eu)
+-- Dział: Newschool... (https://forum.arhn.eu/forumdisplay.php?fid=6)
+--- Dział: PC (https://forum.arhn.eu/forumdisplay.php?fid=10)
+--- Wątek: Fifa 15 - słaba wydajność (/showthread.php?tid=8739)

Fifa 15 - słaba wydajność - Catter - 07-10-2014

Witam,

Zakupiłem grę Fifa 15 na PC - wersja cyfrowa. Niestety okazuje się, że na moim laptopie, gra działa bardzo słabo, nawet po zmniejszeniu detali i rozdzielczości. Nie spodziewałem się, że będzie działać aż tak słabo.

Co byście mi doradzili drodzy forumowicze? Pogodzić się ze stratą 153 zł ?

Co byście zrobili na moim miejscu? Zapomnieli o tym i starali się żyć dalej?:P

RE: Fifa 15 - słaba wydajność - Drakkainen - 07-10-2014

Podasz może parametry swojego laptopa? Jakie masz zainstalowane sterowniki do karty graficznej?

RE: Fifa 15 - słaba wydajność - Kicaken - 07-10-2014

Hej, a czy zmieniałeś w pliku fifasetup.ini (znajduję się w Moje dokumenty - Fifa 15) linijkę RENDERINGQUALITY = na 1? U mnie to pomogło. Wyłączają się wtedy raczej wszystkie efekty związane z nowym silnikiem. Miałem przyrost parunastu fpsów Smiling (Lecz gorzej gra wygląda, coś za coś)

RE: Fifa 15 - słaba wydajność - Catter - 07-10-2014

(07-10-2014, 20:43)Dziab_Dziab napisał(a): Podasz może parametry swojego laptopa? Jakie masz zainstalowane sterowniki do karty graficznej?
Parametry laptopa
Rodzina produktów - Inspiron 17R SE 7720
Procesor - Intel Core i5-3210M (2 rdzenie, od 2.50 GHz do 3.10 GHz, 3 MB cache)
Chipset- Intel HM77 Express Chipset
Zainstalowana ilość pamięci RAM - 16384 MB (SO-DIMM DDR3, 1600 MHz)
Dysk twardy:
750 GB SATA 5400 obr.
128 GB SSD Samsung Series 830 SATA III

Typ ekranu - Matowy, LED
Przekątna ekranu - 17,3"
Nominalna rozdzielczość - 1920 x 1080 (FullHD)
Karta graficzna - NVIDIA GeForce GT 650M
+ Intel HD Graphics 4000

Wielkość pamięci karty graficznej - 2048 MB GDDR5 (pamięć własna)

Sterownik karty graficznej - 331.65

RE: Fifa 15 - słaba wydajność - Trabs - 07-10-2014

Moim zdaniem gra nie obsługuje twojej karty graficznej. Z resztą masa gier nie lubi się z integrowanymi kartami.

RE: Fifa 15 - słaba wydajność - Catter - 07-10-2014

Gra jest uruchamiana z wykorzystaniem NVIDIA GeForce GT 650M

RE: Fifa 15 - słaba wydajność - favecki - 07-10-2014

układ graficzny jest słaby, nic z tym nie zrobisz Smiling spróbuj ustawić najmniejszą rozdziałkę i jak najmniejsze ustawienia graficzne, może to da rezultat

aczkolwiek może też gra uruchamiać się przy użyciu układu graficznego od intela, sprawdź ustawienia nvidii czy masz ustawione na wysoką wydajność Smiling

RE: Fifa 15 - słaba wydajność - Catter - 08-10-2014

Uruchamia się na pewno na Nvidii, gdy uruchomiłem na Intelu miałem 12 fpsów ; )

No cóż.. Mądry Polak po szkodzie. Następnym razem dobrze przemyślę zakup nowej gry, a raczej nie kupię żadnej nowej gry na mojego laptopa. Sprzedaż konta Origin okazuje się nielegalna, samej Fify mimo że jest moją własnością również nie mogę odsprzedać więc po prostu straciłem pieniądze.

Zapewne nie ja pierwszy i nie ostatni.

RE: Fifa 15 - słaba wydajność - Stallion - 08-10-2014

@Trabs
Cytat:masa gier nie lubi się z integrowanymi kartami
GeForce GT 650M to nie jest typowy moduł zintegrowany z procesorem lub płytą główną. Radzę poczytać zanim się będzie wypowiadać na jakiś temat.

@Catter
Próbowałeś wyłączyć "Origin w grze" w opcjach aplikacji Origin?

RE: Fifa 15 - słaba wydajność - Catter - 09-10-2014

(07-10-2014, 20:44)Kicaken napisał(a): Hej, a czy zmieniałeś w pliku fifasetup.ini (znajduję się w Moje dokumenty - Fifa 15) linijkę RENDERINGQUALITY = na 1? U mnie to pomogło. Wyłączają się wtedy raczej wszystkie efekty związane z nowym silnikiem. Miałem przyrost parunastu fpsów Smiling (Lecz gorzej gra wygląda, coś za coś)

Wielkie wielkie dzięki! Teraz gra wygląda oczywiście gorzej, ale w ferworze gry to wcale nie przeszkadza a mam stałe 60 FPS! (rozdzielczość HD READY, low detale i zero wygładzania).

Bardzo Ci dziękuje za pomoc Kicaken