![]() |
Konsolki z rodziny Nintendo - Wersja do druku +- Forum Dyskusyjne arhn.eu -- Kiedyś mieliśmy tu recki grema™ (https://forum.arhn.eu) +-- Dział: Oldschool... (https://forum.arhn.eu/forumdisplay.php?fid=21) +--- Dział: Konsole Stacjonarne (https://forum.arhn.eu/forumdisplay.php?fid=24) +--- Wątek: Konsolki z rodziny Nintendo (/showthread.php?tid=8771) |
Konsolki z rodziny Nintendo - zielu84 - 13-10-2014 Cześć. Kiedyś wpadł mi taki cytat w uszy, że Wii to najlepszy emulator konsol Nintendo. Ponieważ z łezką w oku wspominam moje giercowanie na Pegazłomie (nie miałem NESa ![]() W skrócie - chodzi o to żeby sobie pograć sobie na legalnych zasadach bez emulatorów na PC i przeróbek. Orientujecie się w temacie? Pozdrawiam RE: Konsolki z rodziny Nintendo - Gramofon - 14-10-2014 Na Wii i Wii U w eShopie masz dostępne gierki z NESa i SNESa (z N64 chyba też, ale nie jestem pewien, bo nie przeglądałem jakoś intensywnie). Możesz normalnie, legalnie kupić, ściągnąć na konsolę i grać. Cena nie jest nawet jakaś tragiczna, bo produkcje na SNESa kosztują około 30 złotych (na NESa trochę mniej). RE: Konsolki z rodziny Nintendo - zielu84 - 14-10-2014 bardziej mnie Gamecube i N64 interesują ale przeglądnę eShop, chociaż na pierwszy rzut oka trochę on ubogi, myślałem że wszystko co jest na kartridży/płycie jest do kupienia w eShopie RE: Konsolki z rodziny Nintendo - GobiPLX - 14-10-2014 Z tego co wiem to Wii obsługuje gry z Gamecuba. Wystarczy płytka i możesz grać. RE: Konsolki z rodziny Nintendo - StormS - 14-10-2014 (14-10-2014, 09:33)zielu84 napisał(a): bardziej mnie Gamecube i N64 interesują ale przeglądnę eShop, chociaż na pierwszy rzut oka trochę on ubogi, myślałem że wszystko co jest na kartridży/płycie jest do kupienia w eShopieGry z N64 są na chwilę obecną tylko w eshopie na Wii i jest to faktycznie zaledwie kilka pozycji, ale w tym kilka konkretów jak Sin & Punishment który za czasów N64 Japonii nie opuścił. (14-10-2014, 11:46)GobiPLX napisał(a): Z tego co wiem to Wii obsługuje gry z Gamecuba. Wystarczy płytka i możesz grać.Wystarczy płytka i....konsola z kompatybilnością wsteczną. Do tego pad do Gamecuba i karta pamięci. Jak ktoś planuje mieć gry z różnych regionów to lepiej zaopatrzyć się w więcej niż jedną karte pamięci bo savy z innych regionów formatują kartę. Nie sprawdzałem co prawda, trochę o tym słyszałem i czytałem, ale na wszelki wypadek mam jedną karte do Wii i drugą do Q. RE: Konsolki z rodziny Nintendo - zielu84 - 14-10-2014 @StormS No tak, z N64 bieda, a co do tej kompatybilności wstecznej to jak jest? Bo nigdy nie miałem Wii i nie wiem o co kaman, to się jakoś aktywuje czy "ulepsza" konsolę? RE: Konsolki z rodziny Nintendo - StormS - 14-10-2014 Jeżeli chodzi o kompatybilność wsteczną z grami z eShopa to po prostu kupujesz i pobierasz. Jeżeli chodzi o NGC to musisz szukać pierwszych modeli Wii które GC obsługują, ponieważ Nintendo później wydało wersje ujmijmy to "slim" bez obsługi GC oraz na samym końcu wersje Wii Mini która poza obsługa gier z Wii nic innego nie obsługuje. Jak już dorwiesz odpowiedni model to sprawa jest prosta, wkładasz płytkę z grą GC i po prostu odpalasz tytuł. Karta pamięci jest ci potrzebna do zapamiętania stanów gry z NGC, wiec też musisz ją wkalkulować w ceny zakupów, a do tego jeszcze pad bo gacek nie miał "kompatybilności przyszłej" i nie obsługuje Wiilotów :P RE: Konsolki z rodziny Nintendo - Szymon - 20-12-2014 (14-10-2014, 12:23)StormS napisał(a): Jeżeli chodzi o NGC to musisz szukać pierwszych modeli Wii które GC obsługują, ponieważ Nintendo później wydało wersje ujmijmy to "slim" bez obsługi GC oraz na samym końcu wersje Wii Mini która poza obsługa gier z Wii nic innego nie obsługuje. Ta, na pewno. Tutaj masz jakąś tam przejściówkę do WiiU jeśli chcesz grać w gierki z gacka ze sklepu. ![]() Na każdym Wii odpalisz grę z Gamecube. Jeżeli masz nowsze Wii pozbawione portów to musisz sobie zorganizować po prostu przejściówkę do kontrolera: http://www.raphnet-tech.com/products/gc_to_wiimote/gc_to_wiimote6.jpg RE: Konsolki z rodziny Nintendo - szezjo - 20-12-2014 Jeszcze ja szybko się wtrącę do dyskusji. Kompatybilność wsteczna jest jedynie w starszych modelach Wii - teoretycznie. Praktycznie jest jednak inaczej - podzespoły Gamecube'a są także w nowszych modelach, a nawet w WiiU. By ich użyć potrzeba jednak homebrew Nintendont, który odpala gry Gamecube'owe z USB, przy okazji wspierając kilka ciekawych funkcji, takich jak emulacja karty pamięci, widescreen czy granie za pomocą Classic Controllera - nie wymaga to nawet piracenia, bo mając przerobioną konsolę, można bez problemu zdumpować płytkę z Gacka. Nintendont wspiera także oficjalny adapter z WiiU, dzięki czemu bez portów można grać na Gackowym padzie. Idąc jednak oficjalną drogą - post poprzednika jest całkowicie błędny. Podłączenie adaptera nie przywróci ot tak kompatybilności wstecznej - funkcja ta jest po prostu usunięta. Zresztą nowsze modele nie wspierają adaptera - Nintendont omija jedynie brak tej funkcjonalności, korzystając z niego jak z kontrolerów USB. (Gry z Wii zresztą też nie wykryją kontrolerów podłączonych do urządzenia). WiiU także nie uruchomi płytek Gackowych - jedyną nadzieją jest wtedy również Nintendont lub poczekanie, aż gry z Gamecube'a pojawią się na eShopie, choć niestety i z tym jest różnie, bo nawet jeśli się pojawią, będzie ich na początku mało, a i nie wiadomo jak bardzo wzrośnie ta liczba po pewnym czasie. By wspomnieć jeszcze raz i zaprzeczyć informacji podanej przez poprzednika: ŻADEN ADAPTER NIE PRZYWRÓCI OFICJALNEJ KOMPATYBILNOŚCI WSTECZNEJ - potrzebny jest homebrew, tak czy siak. A - i nie jestem pewien, czy napęd nowych Wii lub WiiU jest dopasowany do gier Gackowych... jeśli nie jest, niemożliwe będzie ich zdumpowanie na tych konsolach. Zawsze można spróbować zdumpować grę u np. znajomego posiadającego starszy model Wii. Mam nadzieję, że jakoś pomogłem i pozdrawiam ![]() EDIT: Dopiero teraz zauważyłem, że ten wątek był po prostu odkopany.. nic tylko przybić facepalma - ale może komuś się ten post przyda. |