29-03-2017, 14:24
Cześć gejmingowe świry! Wrzuciłem kolejny film na swój własny kanał (powyżej) a dla tych, którzy lubią czytać udostępniam wersję tekstową. Myślałem żeby zapytać Johnnego czy mogę to wrzucić na główną, ale nie byłem pewien na ile pokrywa się to z linią redakcyjną serwisu i chciałem zaoszczędzić Shaydar przebijania się przez kolejną tonę tekstu

Po wrzuceniu już widzę rozmaite ubytki w moim materiale - przycięcia, zająknięcia etc. Do tego czasem za bardzo się napinam w niektórych momentach chcąc, żeby mój głos brzmiał lepiej (jak przy Nanoborg - 1:19) przez co brzmi sztucznie. Ponadto mam wrażenie, że na gorszym mikrofonie mój głos brzmiał lepiej. Nie mniej - Mówi się, że nie od razu Rzym zbudowano. Chętnie pod waszym okiem będę tworzył dla was.
Poniżej treść dla tych, którzy lubią czytać długie, chaotyczne, nieskorygowane teksty

Błądząc wesoło po odmętach internetu zawędrowałem w końcu na popularny serwis gejmingowych świrów czyli G2A, a moim oczom ukazała się ona, niczym święty graal pecetowego plebsu… paczka losowych 10 gier w cenie napakowanego ostrą baraniną kebaba na grubym, sosem mieszanym i apetycznym zestawem surówek. Od chwili w której ją ujrzałem wiedziałem, że muszę stworzyć o niej materiał. Co też może się w niej kryć? Jakie chowa w sobie skarby? Tego się zaraz dowiemy. Jednak zanim przejdziemy do rozpakowywania postanowiłem przyjrzeć się temu zjawisku nieco bardziej profesjonalnym okiem i dla wnikliwych badaczy przygotowałem zestawienie obejmujące rok produkcji, oceny na steam, oceny na metacritic - ale tylko recenzenckie -, cenę na steam oraz G2A oraz to czy tytuł posiada osiągnięcia i karty kolekcjonerskie bo niektórym to wystarcza, żeby wyhaczyć dany tytuł. Tutaj jeszcze należy się słowo wyjaśnienia dotyczące tego jak określałem cenę na G2A, bowiem nie brałem najniższej dostępnej, bo takie zazwyczaj oferowały randomowe nołnejmy, a skupiłem się na takich, które wystawiali sprzedawcy z dużą liczbą transakcji i pozytywnych opinii. Dobrze zatem: jako, że wyjaśniliśmy sobie już tę metodologię przejdźmy do mięska.
Nanooborg
- Rok wydania: 2016
- Oceny na Steam: 40%
- Oceny na Metacritic: Brak
- Cena na Steam: £3.99
- Cena na G2A: £0.17
- Osiągnięcia Steam: Tak
- Karty kolekcjonerskie Steam: Tak
Raczej prosta gra logiczna w której poruszamy się robotem unikając zagrożeń i rozwiązując nieskomplikowane zagadki, a naszym celem jest przedostanie się do wyjścia. To co ma wyróżniać ją na tle innych tytułów to odwrócone sterowanie, które utrudnia poruszanie się. To jednak wciąż tani indykowy średniak.
Battleplan American Civil War
- Rok wydania: 2014
- Oceny na Steam: 62%
- Oceny na Metacritic: 66%
- Cena na Steam: £6.99
- Cena na G2A: £0.52
Gra strategiczna bazująca na Wojnie Secesyjnej w Stanach Zjednoczonych. Cechuje się minimalistyczną oprawą graficzną i bardzo przyjemnym udźwiękowieniem. Mi osobiście bardzo się podoba i możliwe, że przy okazji poświęcę jej osobny materiał. Pierwsza gra z której naprawdę się cieszę w tej paczce.
Wasteland Angel
- Rok wydania: 2011
- Oceny na Steam: 59%
- Cena na G2A: £0.47
- Karty kolekcjonerskie Steam: Nie
Gra Postapo w której poruszamy się po planszy w rzucie izometrycznym samochodem rodem z Mad Maxa, a naszym zadaniem jest pozbycie się innych pojazdów w okolicy. Nic powalającego, ale może dostarczyć trochę rozrywki.
Chains
- Rok wydania: 2008
- Oceny na Steam: 75%
- Cena na Steam: £3.99
- Cena na G2A: £0.87
- Osiągnięcia Steam: Nie
- Karty kolekcjonerskie Steam: Nie
Gra łącząca ze sobą łamigłówki i matematykę, a nierzadko wymagająca również refleksu i działania pod presją czasu co ostatecznie może prowadzić do frustracji u mniej cierpliwych graczy. Na plus natomiast należy wymienić muzykę, która swoimi hipnotycznymi brzmieniami wprowadza w odpowiedni nastrój. Grę miałem już wcześniej na swoim koncie dlatego kod zostanie prawdopodobnie puszczony przy okazji jakiegoś givewaya.
Gold Rush
- Rok wydania: 1988
- Oceny na Steam: 100%
- Cena na Steam: £4.99
- Cena na G2A: £0.20
Prehistoryczna z dzisiejszej perspektywy, bo blisko 30 letnia przygodówka. Cieszy się bardzo dobrymi ocenami na Steamie i zakładam, że fan tytułów retro się w niej odnajdzie, jednak już wiem, że sam po nią nie sięgnę, bo zupełnie nie leży w moim targecie.
Slipstream 5000
- Rok wydania: 1995
- Oceny na Steam: 81%
- Cena na Steam: £4.79
- Cena na G2A: £0.65
Kolejny starszy tytuł, ponownie cieszący się dobrymi opiniami na Steamie. Tym razem nieco młodszy ode mnie, bo jedynie 22-letnia. <Jestem taki stary> Slipstream 5000 to gra wyścigowa pojazdów wyglądających jak statki kosmiczne. Oglądając gameplay nie mogłem się pozbyć wrażenia, że była wzorowana na wyścigach Pod Racerów na Tatooine, jednak gwiezdne wojny Mroczne Widmo, wyszło do kin dopiero 4 lata później.
Shot Shot Tactic
- Oceny na Steam: N/A
- Oceny na Metacritic: N/A
- Cena na Steam: £2.79
- Cena na G2A: £0.39
Ubogi klon Counter Strike’a zbierający obecnie niskie noty za pustki na serwerach. Graficznie stoi na poziomie pierwszego Maxa Payna czyli gry, która święciła triumfy ponad 15 lat temu. Wątpię, żeby miała jakikolwiek potencjał sprzedażowy poza bundlami i givewayami.
Commando Jack
- Rok wydania: 2014
- Oceny na Steam: 72%
- Cena na G2A: £0.51
Całkiem udany port mobilnego Tower Defence’a na pecety. Niestety gra odpala się w dość niskiej rozdzielczości i nie ma możliwości zmienienia tego. Gameplay wygląda naprawdę fajnie, a sam Tytuł otrzymał sporo pozytywnych recenzji. Jako, że straciłem niezliczone godziny na przeglądarkowych defensiakach w Commando Jack’a również zagram i możliwe, że stworzę z tego krótki materiał. To jak na razie druga gra z której jestem zadowolony. Jest to też druga gra którą miałem już w swojej bibliotece więc przy okazji również poleci na jakiś giveaway.
A grande baguna espacial - The big space mess
- Oceny na Steam: 85%* (część ocen wygląda na wygenerowane przez boty)
- Cena na Steam: £0.79
- Cena na G2A: £0.44
Tooo… to jest dokumentny badziew a jego twórcy powinni zapierdalać na galerze smagani biczami za każdym razem gdy jakiś biedny, nieświadomy niczego człowiek kupuje ich… dzieło. Ja domyślam się, że ten twór miał być swego typu paszkwilem, typowym viralowym potworkiem pokroju The Goat Simulator, I am bread czy Happy Wheels, ale to jest czysta abominacja. Większość z tytułów do których aspirowali twórcy jest tak zła, że aż dobra, a ten jest zwyczajnie żenujący. Autorom powinno się sądownie odebrać prawo do korzystania z internetu.
Why So Evil + Why So Evil 2: Dystopia + Brilliant Bob
- Cena na Steam: £0.90
- Cena na G2A: £0.45
I tutaj krótka dygresja bowiem w ramach jednego kodu udało mi się się uzyskać 3 gry. Fajny bonus, którego tak naprawdę się nie spodziewałem. Jednak z tego co zauważyłem na steamie istnieje możliwość kupienia tych gier tylko w paczce. Stąd mamy

Why So Evil
- [font=Arial]Rok wydania: 2014
Uboga wizualnie gra zręcznościowo logiczna. Moim zdaniem nie ma co poświęcać jej więcej czasu.
Why So Evil 2: Dystopia
- Rok wydania: 2015
- Oceny na Steam: 52%
Nieco bardziej zaawansowana kontynuacja poprzedniczki. W dalszym ciągu uważam, że niczym nie zachęca do poświęcenia jej choćby 5 minut życia ale jeżeli ogląda to jakiś wielki fan serii Why So Evil, to niech naprostuje moje spojrzenie w komentarzach.
Brilliant Bob
- Rok wydania: 2015
- Oceny na Steam: 56%
Ostatnia gra z potrójnej paczki i w sumie najbardziej sensowna,
choć nadal ciężko mi sobie wyobrazić kogoś kupującego jakąkolwiek z tych pozycji bezpośrednio ze sklepu steam, bo żadna nie jest warta podanej tam ceny. Brilliant Bob to platformówka 3D w której poruszamy się fioletowym sześcianem o zawadiackim uśmiechu.
Podsumowanie

[font=Arial]Koszt: £2.02 = ok. 9.94 zł
Wartość nominalna (Steam): £43.21 = 212.69 zł
Wartość rynkowa (G2A): £4.67 = 22.99
Podsumowując - należy pamiętać, że każda paczka się dość mocno od siebie różni i dostaniemy bardzo rozmaite tytuły. Nie można się jednak spodziewać, że kupując paczkę za dychę trafi nam się Wiedźmin, Counter Strike czy inna topowa pozycja - to się nie stanie. W większości wypadków dostaniemy odrzut rozdawany gdzieś w przeszłości w bundlach lub za darmo, który ktoś zebrał i usiłuje sprzedać w formie 10 losowych gier, bo dobrze wie, że z własnej nieprzymuszonej woli nikt by ich nie kupił. W moim wypadku udało mi się trafić 2, może 3 gry którym poświęcę więcej czasu - szczególnie interesuje mnie Battleplan. Musimy jednak mieć świadomość, że za tyle ile kosztuje standardowy kebab w Kebab Palace w Grudziądzu nie poszalejemy. Moja rada? Jeżeli masz 10 złotych zamiast wydawać je na paczkę 10 randomowych gier lepiej poszukaj na promocji jednej ale takiej przy której będziesz się dobrze bawić. To tyle na dzisiaj. Trzymajcie się. Hej.