Witaj! Logowanie Rejestracja —
Zaloguj się
Login:
Hasło: Nie pamiętam hasła

Forum Dyskusyjne arhn.eu -- Kiedyś mieliśmy tu recki grema™
  • Strona Główna
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Regulamin
  • Pomoc
Forum Dyskusyjne arhn.eu -- Kiedyś mieliśmy tu recki grema™ › Newschool... › PC v
« Wstecz 1 ... 37 38 39 40 41 Dalej »

nauka programowania
Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
nauka programowania
maixior123 Offline
Pong
*
Liczba postów: 23
Liczba wątków: 6
Reputacja: 0
Big Grin  31-01-2013, 17:14
Witam i przepraszam jeśli wstawiłem temat w złym dziale.
Więc zacznijmy od przedstawienia się witam mam na imię Kamil Adamczak mam 14 lat i chodzę do 1 klasy gimnazjum w przyszłości chciałbym zostać programistom i tu moje pytanie czy nauka języka jest ciężka i czy warto mi się uczyć w moim wieku ???
Dodam że do tego czasu korzystałem z programu developerskiego do tworzenia gier multimedia fusion 2 developer ale ma on pewne ograniczenia.
Za odpowiedź dzięki i pozdrawiam Grinning
maixior123
Takie Tam
[Obrazek: userbar.png]
Szukaj
Odpowiedz
Dywan Offline
Pong
*
Liczba postów: 9
Liczba wątków: 3
31-01-2013, 17:42
Poćwiczy sobie na starszych językach programowania jak np C czy Pascal. Później przejdź bardziej w nowoczesne jak np Python. Polecam też się uczyć typowo funkcyjnych języków.
Szukaj
Odpowiedz
Frezer212 Offline
Pong
*
Liczba postów: 2
Liczba wątków: 0
31-01-2013, 18:59
(31-01-2013, 17:42)Dywan napisał(a): Poćwiczy sobie na starszych językach programowania jak np C czy Pascal. Później przejdź bardziej w nowoczesne jak np Python. Polecam też się uczyć typowo funkcyjnych języków.

Ale bzdury opowiadasz. Jak nauczyciele w szkole. Zacznjmy od tego co Ty chcesz programować. Wtedy będę wstanie Ci udzielić rady.
Szukaj
Odpowiedz
Koster Offline
Pong
*
Liczba postów: 5
31-01-2013, 19:44 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 31-01-2013, 20:00 przez Koster.)
Podstawy C warto znać czego byś nie programował. Potem w zależności co chcesz robić :
C++/C#/JAVA - programowanie obiektowe, wszelkiego rodzaju appki itp (osobiście nie lubię javy, działa ona na kazdym urządzeniu (ktore ma maszyne javy), ale np ma słabszy garbage collector, Visual Studio jej nie obsługuje itp, ogólnie kto co lubi. C++ podstawy też warto znać, a głębiej się w niego zagłębiasz tylko jeżeli nie przeszkadza Ci za bardzo bawienie się z wskaźnikami )

C - programowanie bardziej systemowe, strukturalne, przydaje się też przy programowaniu mikroprocesorów
Jeżeli chcesz programować gry to poleca uczyć się programować z użyciem openGL(trudniejsza wersja, ale ma swoje zalety) albo w DirectX("kochany" microsoft)

Jak ognia unikaj pascala, język przestarzały, nikt w tym nie pisze, ma mnóstwo ograniczeń itp, i nie wierz ludziom kiedy mówią że trzeba się najpierw pascala nauczyć żeby zacząć coś innego. Można zacząć od C ale na pewno nie od pascala :]
Szukaj
Odpowiedz
piotrek360 Offline
I'M PIDERMAN
*
31-01-2013, 20:09
(31-01-2013, 19:44)Koster napisał(a): Jak ognia unikaj pascala, język przestarzały, nikt w tym nie pisze, ma mnóstwo ograniczeń itp, i nie wierz ludziom kiedy mówią że trzeba się najpierw pascala nauczyć żeby zacząć coś innego. Można zacząć od C ale na pewno nie od pascala :]

W technikum informatycznym zaczynaliśmy od pascala
na studiach informatycznych zaczynaliśmy od pascala
albo system nauczania jest do bani, albo czegoś ten pascal uczy
wg. mnie może cie jedynie nauczyć "myślenia programowania", ale tego to cie może każdy inny język nauczyć, pascal jest już stary i do niczego nie przydatny
Szukaj
Odpowiedz
Matix Offline
Pong
*
Liczba postów: 1
31-01-2013, 20:11
też z tymm zaczynam
Szukaj
Odpowiedz
keracz Offline
Pong
*
Liczba postów: 2
Reputacja: -1
31-01-2013, 20:43
W wieku 14 lat dużo nie zdziałasz.. zacznij od HTML... a potem idź na na programistę... W "domu" nic się nie nauczysz bo gdyby dało się uczyć w domu to szkoła nie była by potrzebna Smiling
Szukaj
Odpowiedz
QJcina Offline
Maniana od rana
*
Liczba postów: 26
Liczba wątków: 1
Reputacja: 2
31-01-2013, 20:47
@up Powiem dokładnie odwrotnie - to ty powinieneś w domu sobie pracować, uczyć się, a szkoła pokaże tylko podstawy i ewentualnie nakieruje. Powiedz mi, po co się uczy w szkole Pascala?

Polecam ci zacząć jak kolega wyżej wspomniał od HTML, ale dołącz sobie CSS - przyjemne języki, ewentualnie możesz też się nauczyć dzięki temu podstaw w grafice (np. w GIMP sobie przygotowujesz szablon a potem kodujesz w HTML i CSS). Potem C++ lub PHP, zależy w jakim kierunku chciałbyś iść.
Szukaj
Odpowiedz
maixior123 Offline
Pong
*
31-01-2013, 22:15
a więc może napiszę tak chciałbym programować gry ewentualnie zostać grafikiem a kumpel by programował Grinning
Takie Tam
Szukaj
Odpowiedz
Zzagrobnik Offline
Shinigami
**
Liczba postów: 67
Liczba wątków: 17
Reputacja: 10
01-02-2013, 00:22
Szczerze - gier 3D raczej samemu się nie programuje. W tym wypadku lepiej kupić gotowy silnik graficzny, albo pokazać się robiąc modyfikacje do gier. Gry 2D dużo łatwiej ogarnąć.

Sam jestem zwolennikiem języka Java - wg mnie jest przyjemny i ma bardzo dobrze zrobioną dokumentację. Poza tym jeżeli interesuje ciebie pisanie gier na Androida to musisz znać ten właśnie język oraz XML.

Dobrym pomysłem jest zacząć od języka C, a nawet C++ - dzięki temu poznasz podstawy i ogarniesz się w temacie. I nie słuchaj ludzi powyżej - HTML to nie jest język programowania, lecz jedynie język opisowy :P

Jak chcesz iść w tym kierunku to wybierz dobre technikum, a po zdanej maturze składaj papiery na studia (chyba, że do tego czasu staniesz się nie tylko świetnym programistą, ale również ogarniętym informatykiem).

Jakbyś miał jakieś pytania to wal na PW - aktualnie kończę studia informatyczne i mogę co nieco więcej na ten temat napisać, ale muszę wiedzieć co konkretnie chcesz wiedzieć Winking
[Obrazek: 5067.png]
Mój blog
Szukaj
Odpowiedz
Straszakq Offline
Pong
*
Liczba postów: 7
01-02-2013, 02:15 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-02-2013, 02:15 przez Straszakq.)
(31-01-2013, 22:15)Kamil Adamczak napisał(a): a więc może napiszę tak chciałbym programować gry ewentualnie zostać grafikiem a kumpel by programował Grinning

[Obrazek: 24559926.jpg]
[url=http://raptr.com/Straszakq?src=em_lp][Obrazek: fs_lastplayed.png][/url
Szukaj
Odpowiedz
Mlethys Offline
Pong
*
Liczba postów: 11
Liczba wątków: 1
01-02-2013, 18:56
Najlepszym wyborem na start będzie C++. Masa tutoriali, kursów etc. Poza tym poznając C łatwiej później nauczysz się javy czy C#.
Jedna ze stron z całkiem niezłym zapleczem kursów, sam zaczynałem: http://cpp0x.pl/
Szukaj
Odpowiedz
Koster Offline
Pong
*
01-02-2013, 19:24
Straszakq why so rude? Masa indie gier tak właśnie się zaczynała, od dwóch kumpli mających pomysł.
Szukaj
Odpowiedz
maixior123 Offline
Pong
*
01-02-2013, 20:07
dzięki za stronę sprawdzę
Takie Tam
Szukaj
Odpowiedz
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
  • Kontakt
  • arhn.eu
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 14-05-2025, 18:22 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group. Created by DSlakaitis.