Witaj! Logowanie Rejestracja —
Zaloguj się
Login:
Hasło: Nie pamiętam hasła

Forum Dyskusyjne arhn.eu -- Kiedyś mieliśmy tu recki grema™
  • Strona Główna
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Regulamin
  • Pomoc
Forum Dyskusyjne arhn.eu -- Kiedyś mieliśmy tu recki grema™ › Newschool... › PC v
« Wstecz 1 ... 34 35 36 37 38 ... 41 Dalej »

Uszkodzony dysk??
Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Uszkodzony dysk??
Bagiet Offline
Atari 2600
*
Liczba postów: 35
Liczba wątków: 8
Reputacja: 0
02-04-2013, 13:23
Mam problem z komputerem. Postanowiłem dołożyć drugi dysk. Kupiłem dysk od kolegi. Dysk był teorytycznie pusty, był tam jednak Windows. Włączyłem komputer i Bios zaczął piszczeć. Odłączyłem drugi dysk wszystko działało bez problemu. Potem odłaczyłem mój dysk i podłączyłem drugi . Windows uruchomił sie bez problemu ale nie działały ani myszka ani klawiatura. Potem z powrotem podłaczyłem mój i znowu piszcał Bios. Teraz na żadnym dysku nie włącza sie komputer tylko Bios cały czas piszczy. Co to moze być??
Szukaj
Odpowiedz
multikamilp Offline
Pong
*
Liczba postów: 10
Liczba wątków: 3
Reputacja: 1
02-04-2013, 18:44
(02-04-2013, 13:23)Bagiet napisał(a): Mam problem z komputerem. Postanowiłem dołożyć drugi dysk. Kupiłem dysk od kolegi. Dysk był teorytycznie pusty, był tam jednak Windows. Włączyłem komputer i Bios zaczął piszczeć. Odłączyłem drugi dysk wszystko działało bez problemu. Potem odłaczyłem mój dysk i podłączyłem drugi . Windows uruchomił sie bez problemu ale nie działały ani myszka ani klawiatura. Potem z powrotem podłaczyłem mój i znowu piszcał Bios. Teraz na żadnym dysku nie włącza sie komputer tylko Bios cały czas piszczy. Co to moze być??

Człowieku co ty robisz. Ja bym zrobił tak:
-Podłączył dysk na USB do innego kompa i go wyczyścił
-Podłączył oba dyski i postawił na nowo system
"A niechaj narodowie wżdy postronni znają,
Iż Polacy nie gęsi, iż swój język mają!"
Mikołaj Rej
Szukaj
Odpowiedz
Cyborg Offline
Deal with it!
*
Liczba postów: 21
Liczba wątków: 2
02-04-2013, 18:54
Matko Boska Archonowska....
Po pierwsze nie odłącza się dysku podczas pracy, zanim głowica zaparkuje.
Z tego co napisałeś na obu dyskach był Windows. Mogłeś je podłączyć do kompa i wybrać dysk z ktorego chcesz bootować system(w tym wypadku twój).
Odpalasz diskpart`a, wybierasz drugi dysk i go czyścisz. Potem formatujesz do NTFS i po robocie.
Polecenia do konsoli:
http://support.microsoft.com/kb/300415/pl
Jeśli będziesz miał problemy, to pisz.

Szukaj
Odpowiedz
Dekakura Offline
Lokalny animefag
Liczba postów: 294
Reputacja: 120
02-04-2013, 18:57
No i sprawdź w Biosie jak ci te dyski wykrywa bo możliwe że zworki będziesz musiał przekładać
Szukaj
Odpowiedz
Cyborg Offline
Deal with it!
*
Liczba postów: 21
Liczba wątków: 2
02-04-2013, 19:03
Dekakura, zapomniałem całkowicie o tym Winking
Jeśli masz stare dyski IDE, i wszystko podpięte pod jedna taśmę, to musisz odpowiednio ustawić zworki.
Taśmy IDE mają zazwyczaj dwa końce do podłączenia. Do dysku na samym końcu taśmy ustawiasz zworkę na MASTER, a drugi dysk podłączony na środek taśmy na SLAVE.
Szukaj
Odpowiedz
Bagiet Offline
Atari 2600
*
02-04-2013, 19:06
Tylko że Bios na dwóch dyskach sie nie chce nawet włączyć.
Szukaj
Odpowiedz
yamny Offline
Banned 4 Life
Liczba postów: 311
Liczba wątków: 12
Reputacja: 117
02-04-2013, 19:07
(02-04-2013, 13:23)Bagiet napisał(a): Dysk był teorytycznie pusty, był tam jednak Windows.
Czyli w praktyce i teorii nie był pusty.

Zgaduję rozwiązanie:
  • Podłącz stary dysk, tak jak to było przed problemem
  • Sprawdź ustawienia w biosie (mashuj F2 przy starcie komputera) dotyczące bootowania - czy wykrywa dysk i czy znajduje się w kolejce do bootowania
  • Sprawdź czy system uruchamia się z tego dysku, jeśli nie - to masz problem*, jeśli się uruchamia przejdź dalej
  • Po uruchomieniu systemu podłącz drugi dysk, a następnie go sformatuj (uważając, na którym dysku wykonujesz operację)

*jeśli zostanie wypisany jakiś błąd, to napisz tutaj jego treść;

Sprawdź na innym sprzęcie, czy pierwotny dysk nie został uszkodzony. Gdy pojawia się ikona dysku, ale nie można się do niego dostać, to w jakiś sposób została spierdolona tablica systemu plików - dane da się odzyskać domowym sposobem. Gdy jednak nic się nie dzieje, to dysk został spieprzony mechanicznie i bez fachowej roboty danych nie odzyskasz.
Szukaj
Odpowiedz
Bagiet Offline
Atari 2600
*
02-04-2013, 19:21
Działa wszystko. Dzieki wszystkim a w szczególności Yamny.
Szukaj
Odpowiedz
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości
  • Kontakt
  • arhn.eu
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 02-07-2025, 08:25 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group. Created by DSlakaitis.