Uciekajcie póki możecie ale ręka Jego Steamowatości (?) Gaba Newella i tak was dotknie. A gdy to się stanie zapomnijcie o jedzeniu przez kilka kolejnych dni. Wasze portfele powinny już drżeć ze strachu - jesienna promocja na Steamie właśnie się rozpoczęła!
![[Obrazek: steam-summer-sales-lol-meme.jpg]](http://johnheatz.files.wordpress.com/2013/11/steam-summer-sales-lol-meme.jpg)
Postaram się komentować dzień po dniu "oferty dzienne" w oparciu o moje doświadczenie jako gracza, obejrzane let's playe, lekture recenzji i opinie moich grających znajomych. Liczę że poniżej znajdziesz informacje które pomogą podjąć Ci najlepszą decyzję zakupową
![[Obrazek: steam-summer-sales-lol-meme.jpg]](http://johnheatz.files.wordpress.com/2013/11/steam-summer-sales-lol-meme.jpg)
Postaram się komentować dzień po dniu "oferty dzienne" w oparciu o moje doświadczenie jako gracza, obejrzane let's playe, lekture recenzji i opinie moich grających znajomych. Liczę że poniżej znajdziesz informacje które pomogą podjąć Ci najlepszą decyzję zakupową

- Prison Architect -50% do 10,49 Euro. Gra o zarządzaniu więzieniem. Niszowy tytuł w alfie posiadający małą i krzykliwą grupę oddanych fanów. Jeśli chcesz czymś pozarządzać zaczekaj na promocje Civ5. Będą lepsze okazje do kupna tej gry i to już nie wersji "kot w worku". Odradzam.
- Left 4 Dead 2 -66% do 3,49 Euro. Jedna z najlepszych co-opowych strzelanek w historii. Pomimo faktu że strzela się do zombie gra jest zajebista a już gra w cztery osoby to cud, miód. Nadal grywalna dzięki wsparciu Valve oraz poszerzana o nowe mapy i scenariusze dzięki aktywnej scenie moderskiej. Polecam.
- Sleeping Dogs -80% do 4,99 Euro. Seria (pomimo zmienionego tytułu) udających GTA gier. W wypadku tej odsłony fabuła stoi na wysokim poziomie. Jeśli głód z powodu braku GTA 5 jest dla Ciebie nie do zniesienia - bierz. Jednak z racji tego że GTA 5 wyjdzie najprawdopodobniej na początku przyszłego roku na PC'ty i zrobi to wszystko co SD tylko że lepiej - Odradzam.
- Antichamber -75% do 4,74 Euro. Gra? Bliżej do interaktywnego doświadczenia które bawi się z percepcją gracza przyzwyczajonego do schematów z innych gier komputerowych. Jeśli kręcą Cię takie klimaty i stać Cię na wydanie kilkunastu złotych za 8-10 godzin rozrywki - Polecam. Jednak nie jest to tytuł dla większości zwykłych zjadaczy chleba.
- The Walking Dead -75% do 6,24 Euro. Najlepsza przygodówka oraz przez dużą cześć branży również najlepsza gra ubiegłego roku. Mnie przygodówki-zombie odstraszają podobnie jak moich znajomych więc nie mogę o tym tytule zbyt dużo powiedzieć ale inny tytuły firmy Telltale (The Wolf Among Us) bardzo podobny koncepcyjnie - zdobył moje serce. Była dostępna w Humble Indie Bundle więc jeśli poszukacie znajdziecie ją dużo taniej. Jeśli sam koncept Cię nie odstrasza to powinieneś być zadowolony tymi 10-12 godzinami grania. Polecam, ale zdobyć poza Steamem.
- Terraria -75% do 2,49 Euro. Minecraft 2D z trochę lepszą walką. Ogromnie problematyczny tryb multiplayer i totalny grind w trybie singleplayer. Gra jest z '11 i na obecny moment koncept nie jest już aż tak unikalny i interesujący. Największym argumentem na nie dla tej produkcji jest to że twórca porzucił projekt na rzecz czegoś bardziej rozbudowanego. Rozwijając koncepcje Terrarii, następnie powiększając ją do kosmicznej skali i dodając elementy RPG powstał Starbound - który zaczyna betę, według tweeta jednego z designerów, już 4 grudnia bieżącego roku! Oszczędź na Terrarii czekając na pierwsze wrażenia po premierze Starbound. Odradzam.
- Outlast -66% do 6,45 Euro. Gra horror. Sranie po gaciach, piszczenie jak mała dziewczynka gwarantowane. Samo oglądanie gameplayów sprawiło że się bałem. Jedyny problem jaki mam z tym tytułem to to że jest krótki - na przejście go trzeba poświęcić tylko 6 godzin. Jeśli lubisz się bać to jest to nie skłamię twierdząc że jest to najlepsza gra w tym gatunku tego roku. Polecam ale tylko hardcorom i fanom gatunku.
- Rogue Legacy -66% do 4,75 Euro. Wpadasz do lochu, zabijasz stwory, zdobywasz golda, giniesz i tak w kółko wcielając się w jedno z kilku swoich dzieci każde o jednej z kilku cechach i klasach. Dzięki złocie i elementowi losowości możesz rozwijać swoją chatę i zwiększać czas kiedy żyjesz i zabijasz stwory. Jeśli opis Cię kręci ale jesteś w stanie zainwestować kilka Euro więcej sugeruje zaczekać na promocję gry Risk of Rain która jest podobna w koncepcie jednak wg. mnie i chociażby TotalBiscuita kilka rzeczy robi lepiej - jeśli chcesz poświęcić na tą grę więcej niż 10 godzin zdecydowanie zaczekaj na promocje Risk. Jeśli chcesz się tylko pobawić i zobaczyć o co chodzi z gatunkiem rougelike - Polecam.
- The Elder Scrolls V: Skyrim -75% do 7,49 Euro, wersja ze wszystkimi dodatkami Ultimate -66% do 13,59 Euro. Na wszystkie świętości kupuj. Dobra a po tej emocjonalnej wstawce - RPG z otwartym światem uznawany za jedną z najlepszych gier dekady i ostatniej generacji konsol wg. chociażby ostatniego CDA. Główny wątek fabularny jest wcieleniem słowa "epickość" a dodając do tego pogodę którą mamy za oknem możesz zaserwować sobie wspaniałe doświadczenie jakim jest wyprawa w mrozy Skyrim ze śniegiem za oknem. Gra jest ciągle żywa dzięki nadal (!!!) aktywnej scenie moderskiej. Powody by nie kupić to; totalna nienawiść do gier RPG, nie możność zniesienia stosunkowej "płytkości" świata spowodowanej jego rozległością oraz nie bycie graczem. Polecam całym sercem.
- Jeśli coś nie jest w 8 godzinnej bądź dziennej ofercie wstrzymaj się do ostatniego dnia promocji.
- Ustaw sobie listę życzeń - otrzymanie maile z promocjami jest czystą przyjemnością
- Kupuj jako prezenty, dodawaj sobie do ekwipunku i nie przypisuj do konta. W ten sposób jak kupisz coś z czego nie będziesz korzystać będziesz mógł się z kimś wymienić/sprzedać.
- Często dostępne są 4 packi. Pytaj znajomych czy są zainteresowani - pozwoli Ci to zaoszczędzić trochę grosza.
- Jeśli kupujecie pamiętajcie o możliwości zakupienia Euro poprzez serwis typu Cinkciarz czy zwykły kantor. Przeliczniki walut potrafią być w bankach/Paypalu z kosmosu.