Witaj! Logowanie Rejestracja —
Zaloguj się
Login:
Hasło: Nie pamiętam hasła

Forum Dyskusyjne arhn.eu -- Kiedyś mieliśmy tu recki grema™
  • Strona Główna
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Regulamin
  • Pomoc
Forum Dyskusyjne arhn.eu -- Kiedyś mieliśmy tu recki grema™ › Newschool... › Nintendo v
« Wstecz 1 2 3

GBA I podświetlenie ekranu!
Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 4
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
GBA I podświetlenie ekranu!
Bezio22 Offline
Pong
*
Liczba postów: 20
Liczba wątków: 7
Reputacja: 1
03-02-2014, 16:53
Hej Wszystkim!
Dzisiaj stałem się posiadzaczem GBA oraz GBA Micro.
Z GBA mam jeden problem, brak podświetlenia ekranu, a chętnie pograłbym wieczorem itp.
Jest jakaś opcja oświetlenia ekranu inaczej niż latarka? Bo zauwazyłem że diody pod ekranem nie będą działać Childish
Szukaj
Odpowiedz
jeti Offline
beep bep
**
Liczba postów: 73
Liczba wątków: 2
Reputacja: 9
03-02-2014, 17:37
Jest kilka możliwości.

1. Znalezienie jakimś cudem kita Afterburner:
http://en.wikipedia.org/wiki/Afterburner...ion_kit%29
Ciężko go obecnie spotkać i jest to podświetlenie typu frontlight - takie jak w GBA SP AGS-001. Niezbyt dobra opcja.

2. Przełożenie ekranu z GBA SP AGS-101 (backlight). Wymaga to zmiany taśmy łączącej ekran z płytką główną, dolutowania kabelka do płyty głównej i zdaje się, że również wycięcia kilku fragmentów plastikowej obudowy, żeby ekranik się zmieścił.

3. Kupno gotowego kita tutaj:
http://www.rosecoloredgaming.com/kits.html
To chyba najprostsza droga, zwłaszcza, że otrzymujemy już wszystkie niezbędne części do wykonania moda. Podobnie jak przy opcji nr 2 trzeba będzie się trochę pobawić z podłączeniem wszystkiego. Ja planuje w tym roku właśnie skorzystać z tego kita.
Szukaj
Odpowiedz
Bahdan Brazhnik Offline
Pong
*
Liczba postów: 12
Liczba wątków: 1
Reputacja: 0
04-02-2014, 11:02
(03-02-2014, 17:37)jeti napisał(a): Ciężko go obecnie spotkać i jest to podświetlenie typu frontlight - takie jak w GBA SP AGS-001. Niezbyt dobra opcja.

A dlaczego w GBA SP to niezbyt dobra opcja?
[Obrazek: 76561198021203870.png]
[Obrazek: SellerOfMiracles.png]
Szukaj
Odpowiedz
jeti Offline
beep bep
**
Liczba postów: 73
Liczba wątków: 2
Reputacja: 9
04-02-2014, 16:28
(04-02-2014, 11:02)Bahdan Brazhnik napisał(a): A dlaczego w GBA SP to niezbyt dobra opcja?

Raczej chodzi mi o sam Afterburner. Z racji na jego słabą dostępność. Mam GBA SP AGS-001 z frontlightem i nie jest to za dobre podświetlenie, sprawdza się ale kolory są nieco wyblakłe. Zaletą jest za to możliwość całkowitego wyłączenia co przy mocnym świetle słonecznym daje lepszą czytelność niż w przypadku cały czas działającego, jasnego backlighta. Tak czy inaczej wolę grać w gry z GBA na GB Micro/DSie ze względu na jakość obrazu Winking.
Szukaj
Odpowiedz
Bezio22 Offline
Pong
*
Liczba postów: 20
Liczba wątków: 7
Reputacja: 1
05-02-2014, 23:06
Cóż cena tego Kitu trochę mnie odstrasza Winking Dlatego wole grać na sprawnym i prawie nowym (Zero rysek itp, jedno wgniecenie z tyłu prawie nie widoczne) A tamtego poprostu będe uzywać np do Tradowania pokemonów z innych wersji Winking Dzięki za pomoc
Szukaj
Odpowiedz
Listva Offline
Pr0gamer lepszy niż wy wszyscy
*
Liczba postów: 12
Liczba wątków: 1
Reputacja: 2
06-02-2014, 02:45
Ja kiedyś kupiłem za 40 zł pakiet różnych pierdółek do GBA, w nim była m.in lampka wpinana w port do góry. Świeciła co prawda na wrednie pomarańczowy kolor, ale ze spokojem dało się grać w półmroku. Może i półśrodek, ale działa! Grinning
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
kamil.z7 Offline
Bazyl
**
Liczba postów: 89
Liczba wątków: 17
Reputacja: 11
18-03-2014, 14:17
Nie wiem czy jesteś jeszcze zainteresowany tym tematem i czy tylko zbędnie nie odkopuję tematu sprzed miesiąca, ale od siebie mogę polecić szukanie uszkodzonych GBA SP AGS-001, na różnych serwisach z ogłoszeniami można wyrwać takiego nawet za 20zł (wiem z własnego doświadczenia). O ile może być zerwana taśma od ekranu i inne uszkodzenia, to część odpowiedzialna za podświetlenie na ogół jest cała. Na youtubie jest mnóstwo filmików jak dokonać tej przeróbki zarówno na Game Boy Color i Advance. Będzie to niestety "tylko" frontlight, ale sprawdza się i na pewno jest wygodniejsze niż przeróżne lampki. Afterburnery i inne wynalazki to raczej zbyt droga zabawa. A satysfakcja z samodzielnie wykonanej przeróbki jest ogromna Smiling
Szukaj
Odpowiedz
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
  • Kontakt
  • arhn.eu
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 14-06-2025, 09:24 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group. Created by DSlakaitis.