Witaj! Logowanie Rejestracja —
Zaloguj się
Login:
Hasło: Nie pamiętam hasła

Forum Dyskusyjne arhn.eu -- Kiedyś mieliśmy tu recki grema™
  • Strona Główna
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Regulamin
  • Pomoc
Forum Dyskusyjne arhn.eu -- Kiedyś mieliśmy tu recki grema™ › Oldschool... › Konsole Stacjonarne v
« Wstecz 1 ... 5 6 7 8 9 ... 11 Dalej »

[PS2] Na co uważać podczas kupna?
Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
[PS2] Na co uważać podczas kupna?
Dywan Offline
Pong
*
Liczba postów: 9
Liczba wątków: 3
Reputacja: 0
21-04-2014, 21:43
Cześć.
Nigdy nie byłem konsolowcem i chwiałbym trochę liznąć tego tematu. W internecie znalazłem wiele ofert na kupno PlayStation 2. Chciałbym zacząć od tej konsoli. Tak wiem, że to starość i przeżytek. Jednak wyszło na PS2 tyle tytułów, które mnie ominęły. Nie wiem tylko na co muszę zwracać uwagę podczas kupowania używanej konsoli aby nie kupić bubla. Byłby ktoś tak życzliwy i by mnie ostrzegł?
Szukaj
Odpowiedz
Reaktywa Offline
A może skajrim?
**
Liczba postów: 120
Liczba wątków: 35
Reputacja: 23
21-04-2014, 21:54
Przede wszystkim slimka, patrz na stan lasera.
No a reszta to raczej względy wizualne Smiling
Szukaj
Odpowiedz
Dywan Offline
Pong
*
Liczba postów: 9
21-04-2014, 21:59
Czyli raczej kupować tylko FATA? Slim jakoś lepiej mi się podoba i zajmuje mniej miejsca.
Szukaj
Odpowiedz
farmaceuta Offline
Final Fantasy Fan
Liczba postów: 440
Liczba wątków: 12
Reputacja: 38
21-04-2014, 22:12
Ja bym również uważał na gniazda na karty pamięci, w moim faciku muszę docisnąć kartę w pierwszym slocie podczas uruchamiania konsoli.
[Obrazek: Q8KmzuE.jpg?1]
Szukaj
Odpowiedz
HackBoy Offline
BANNED
Liczba postów: 370
Liczba wątków: 65
Reputacja: 77
21-04-2014, 22:32
Ja miałem FATa, teraz mam slima i powiem ci, że przede wszystkim pytaj o stan lasera. Czy czyta tylko płytki w dobrym stanie, czy gorsze też. Czy nie ma problemów z płytami CD. Warto też zwrócić uwagę na to czy jest/był przerobiony. Pirackie płyty bardzo źle wpływają na laser. Ja przy zakupie slimki pytałem też o port na pada, ponieważ w FAT miałem go lekko uszkodzonego.
"Nie ważne na czym grasz... ważne, że grasz"
[Obrazek: 2efkgah.jpg]
Szukaj
Odpowiedz
agito Offline
Atari 2600
*
Liczba postów: 38
Liczba wątków: 6
Reputacja: 2
11-05-2014, 12:04
Jeśli nie odpisuje za późno.
Jak pisali poprzednicy najważniejsze pytanie to o stan lasera, jednak warto wypytać czy wszystkie sloty itp, działają bez jakiś dodatkowych manipulacji Smiling
Uważać należy na konsole przerobione, starsze przeróbki mogą uniemożliwić odtwarzanie gier z psx(tak tych oryginalnych),jak i spotkałem się z taką, że pojawił się problem z filmami na dvd
Szukaj
Odpowiedz
BieLini Offline
The Prince of Saiyans
*
Liczba postów: 6
Liczba wątków: 0
Reputacja: 2
14-05-2014, 01:59 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-05-2014, 02:01 przez BieLini.)
Sprostowanie kolegi wyżej - żeby podłączyć dysk do fata, też potrzebujesz NA Smiling

Co do samych konsol:
PS2 Fat:
-Laser, Laser, Laser - pięta achillesowa poczciwego fata. Są drogie, alledrogo podpowiada mi, że w granicach 100zł.
-Porty - Zwłaszcza port pierwszej karty pamięci. Nie wiadomo czy to wada produkcyjna, czy jak to się dzieje, ale padły mi w trzech konsolach.
-Tacka - Zobacz, czy wychodzi ona bez oporów, jęków, pisków i tym podobnych. Wszelkie luzy czy "charczenia" mogą świadczyć o wcześniejszej obecności "Swap Magic'a" którego (zwłaszcza w Fatach) lepiej omijać szerokim łukiem.

PS2 Slim:
-Laser - w PS2 slim, laser został chyba jakoś przekombinowany, bo urżnąć go to trzeba mieć talent, ale też lepiej go sprawdzać.
-Klapka od napędu - sprawdź czy otwiera i zamyka się gładko, zobacz czy płyta uruchomi się, nawet przy leciutkim zatrzaśnięciu klapki. Niedaleko zawiasu jest ustawiony jeden z dwóch (lub trzech nie pamiętam teraz) czujników - najczęściej ulega uszkodzeniu.
-Zasilacz - sprawdź czy nie nagrzewa się zbyt mocno. Pamiętam, że do któregoś modelu PS2, Sony dorzucało felerne zasilacze. Poprostu się spalały.

Co do Fata - polecam modele 500x, modele 300x, czy 300xR - na bank będą posiadały uszkodzone napędy.

Slim - Najlepszym wyborem byłoby dostać konsolę 70004 - można w nim odbudować port IDE, i podłączyć do niego dysk twardy (oczywiście na zewnętrznym zasilaniu)

Tyle ode mnie. Pozdrawiam Smiling
[Obrazek: hzieling.png]
Szukaj
Odpowiedz
Szymon Offline
Pong
*
Liczba postów: 5
Liczba wątków: 0
21-07-2014, 19:10
Jeżeli komuś nie zależy na robieniu skaryfikejszyn modyfikejszyn w swojej PS2 Slim (tak jak wspomniałeś - lutowanie taśmy IDE) to model SCPH-7000x omijałbym szerokim łukiem. Te konsole miewały problemy z generowanym ciepełkiem.
Lasery w PS2 FAT były faktycznie średnie... aż wyszedł FAT SCPH-5000x (najnowsze, najlepsze FAT'y) które w większości (jeśli nie wszystkie) miały fabrycznie montowane lasery Sony KHS-400c. Te lasery są przykładem dla wszystkich konsol (bo powiedzmy sobie szczerze, słabym punktem każdej konsoli jest średni czytnik, a zwłaszcza laser) są naprawdę dobre i dosłownie nie do zdarcia. PS2 Slim czytają dobrze płyty jeśli będą dobrze eksploatowane (tak zresztą jak i FAT'y).
Szukaj
Odpowiedz
Gramofon Offline
Game & Watch
**
Liczba postów: 54
Reputacja: 1
15-08-2014, 12:52
Ja kupiłem używanego Slima i nie miałem (nadal nie mam) większych problemów z użytkowaniem. Podstawą jest, aby konsola NIE BYŁA PRZEROBIONA do czytania "kopii zapasowych", bo to strasznie męczy czytnik. Poza tym jedynie stan lasera jest istotny. BTW strasznie mnie śmieszy, kiedy czytam opisy ofert na allegro i widzę "konsola nosi normalne ślady użytkowania". Po czym patrzę na zdjęcia, a tam fanarty Picassa żlobione gwoździem na konsoli Terrified "Normalne ślady użytkowania"? Czy te konsole są użytkowane w strefie Gazy czy jak? Grinning
[Obrazek: MaXiorSDK.png]
KLIKNIJ I ZAPOZNAJ SIĘ Z MOIM KANAŁEM YT
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
  • Kontakt
  • arhn.eu
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 18-06-2025, 14:09 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group. Created by DSlakaitis.