02-05-2014, 21:53
Przez przypadek uprałem telefon. Wysuszyłem go, ale gdy się go włączy ekran zaczyna migać. Co się może dziać? Czy da się go jeszcze odratować?
Wyprany telefon
|
02-05-2014, 21:53
Przez przypadek uprałem telefon. Wysuszyłem go, ale gdy się go włączy ekran zaczyna migać. Co się może dziać? Czy da się go jeszcze odratować?
02-05-2014, 22:12
jak dobrze go wysuszyłeś?
02-05-2014, 22:15
Leży już około 4-5 godzin w pobliżu grzejnika.
03-05-2014, 01:39
Po wypraniu albo zalaniu nie próbuj uruchamiać sprzętu elektronicznego, możesz zrobić gdzieś zwarcie. Najlepiej rozebrać tak jak możesz (klapka, bateria, wszystkie karty pamięci sim itd) a potem suszyć na grzejniku albo w surowym ryżu. Daj znać czy telefon wstanie.
03-05-2014, 01:57
(03-05-2014, 01:39)hipo5PL napisał(a): Po wypraniu albo zalaniu nie próbuj uruchamiać sprzętu elektronicznego, możesz zrobić gdzieś zwarcie. Najlepiej rozebrać tak jak możesz (klapka, bateria, wszystkie karty pamięci sim itd) a potem suszyć na grzejniku albo w surowym ryżu. Daj znać czy telefon wstanie. Trochę na to za późno, kolega zrobił ten błąd że go już uruchomił, teraz to chyba tylko do serwisu może z tym iść
03-05-2014, 10:54
A ile to może kosztować? I czy mi naprawią bo mam roota
03-05-2014, 12:13
To już zależy od serwisu. Z tego co wiem to niezbyt chętnie przyjmują telefony z rootem.
![]()
03-05-2014, 12:57
Oddam go do serwisu, tylko żeby koszt naprawy nie był wyższy niż wartość urządzenia.
04-05-2014, 11:14
Sam pracuje w serwisie, powiem CI jak to wygląda.
Jeżeli oddasz do autoryzowanego serwisu to na 100% utracisz gwarancje i zaproponują CI odpłatną naprawę Jak telefon jest w takim stanie (że się nie uruchamia) to root nie ma znaczenia - bo jak to sprawdzą. Zrobiłeś ogromny błąd próbując go uruchomić - mogło dojśc do zwarcia, bądź popalenia układów. Najlepszym domowym sposobem jest rozłożenie telefonu na jak najwięcej podzespołów i włożenie do ryżu na 2 dni - wówczas w nocy przyjdą Chińczycy i naprawią telefon.Ale tak na serio to ryż wyciąga wilgoć. Summa summarum my po zalaniu telefony (szczególnie dotykowe) mogą CI chodzić tydzień, rok lub 10 lat. Jest to specyficzna naprawa, gdyż kontakt z cieszą w większości przypadkach niszczy układy elektroniczne, bądź częściowo uszkadza. Telefon trzeba będzie włożyć do takiej wanienki ultradźwiękowej, gdzie zaleje się ją preparatami poprzedzając wylutowanie niektórych części z urządzenia np. mikrofon, filtry, głośniki. Cena zależy głównie od uszkodzeń, najgorsze w tym jest to, że czasami gdy trzeba coś wycenić...musisz to naprawić.
26-05-2014, 19:41
Byłem w kilku serwisach, w 2 nie chcieli mi przyjąć z powodu roota a w pozostałych koszta były za wysokie
![]() |
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|