Witaj! Logowanie Rejestracja —
Zaloguj się
Login:
Hasło: Nie pamiętam hasła

Forum Dyskusyjne arhn.eu -- Kiedyś mieliśmy tu recki grema™
  • Strona Główna
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Regulamin
  • Pomoc
Forum Dyskusyjne arhn.eu -- Kiedyś mieliśmy tu recki grema™ › Allschool... › Offtop Wszelaki v
« Wstecz 1 ... 7 8 9 10 11 ... 22 Dalej »

Gry a nauczanie.
Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Gry a nauczanie.
Hogfather Offline
Mr Piotr
*
Liczba postów: 12
Liczba wątków: 4
Reputacja: 4
23-06-2014, 19:16 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-06-2014, 19:17 przez Hogfather.)
Jak już wspomniałem w temacie w którym przywitałem się z forumową bracią - jestem nauczycielem.
Uczę angielskiego w szkole podstawowej.
Jako zapalony gracz staram się w jakiś sposób łączyć te 2 światy. Bardzo często na lekcji odwołuję się do przykładów związanymi ze światem gier tworząc u młodego pokolenia graczy skojarzenia (dużo łatwiej jest zapamiętać dane słówko jeżeli sobie je z czymś połączymy).
Parokrotnie zastosowałem również inne (mam nadzieję ciekawe) sposoby na urozmaicenie lekcji.
Dla przykładu:

- Przedstawiłem różnicę pomiędzy brytyjską a amerykańską odmianą języka angielskiego na przykładzie doskonałego aktora Hugh Laurie'go.
Dr House:
https://www.youtube.com/watch?v=eLxsNTC5KGk
Black Adder:
https://www.youtube.com/watch?v=hOSYiT2iG08

- Prawdziwym hitem okazała się jednak gra Scribblenauts Unlimited. Jedynym problemem był fakt, że na lekcji miałem do dyspozycji jedynie jednego laptopa ale całe szczęście zajęcia są w grupach więc jakoś obyło się bez większych kłótni...

I teraz przechodzę do meritum:

Jeżeli komuś wpadłby jakiś ciekawy pomysł na podobne lekcje które mogłyby być atrakcyjne dla młodych graczy - będę zobowiązany Smiling

Jakby kogoś zainteresował temat gier i edukacji:
https://www.youtube.com/watch?v=T39kYzzv...li&index=9
(niestety wymagana znajomość języka angielskiego)
Szukaj
Odpowiedz
Ginkowaty Offline
Pong
*
Liczba postów: 11
Liczba wątków: 5
Reputacja: 1
02-07-2014, 14:37 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-07-2014, 14:38 przez Ginkowaty.)
U mnie w szkole co roku jest tzw. "Noc informatyki" Przyjeżdżają studenci z Gdańska i przedstawiają nam różne prezentacje. Takie coś młodych zaciekawi, inwencja twórcza jest Twoja ;)
Wspomniany Scribblenaut's to moim zdaniem świetny pomysł, można zawsze zrobić tak, że pan będzie grał, a na jakimś projektorze będą widzieć uczniowie i podpowiadali (po ang.) co trzeba zrobić, tym bardziej nie będzie kłótni! :)

Pozdrawiam
Szukaj
Odpowiedz
Hogfather Offline
Mr Piotr
*
10-07-2014, 12:29
Pomysł z projektorem jest całkiem niezły. Szczególnie, że ostatnio kupiłem sobie bardzo mobilny projektorek. Szkoda, że tylko 1 klasie mamy projektor i ekran na stałe.
Te prezentacje też niegłupi pomysł. Muszę to przemyśleć Smiling
Szukaj
Odpowiedz
gtx777 Offline
Game & Watch
**
Liczba postów: 99
Liczba wątków: 2
Reputacja: 28
10-07-2014, 19:30
Może nie związane z grami ale może by tak zachęcić je do czytania anglojęzycznych komiksów. Na komiksach z Kaczorem donaldem nauczyłem się czytać więc myślę, że z anglojęzyczną wersją też by zadziałało.
Szukaj
Odpowiedz
Hogfather Offline
Mr Piotr
*
12-07-2014, 11:37
(10-07-2014, 19:30)gtx777 napisał(a): Może nie związane z grami ale może by tak zachęcić je do czytania anglojęzycznych komiksów. Na komiksach z Kaczorem donaldem nauczyłem się czytać więc myślę, że z anglojęzyczną wersją też by zadziałało.
Bardzo dobry pomysł! A powiedz mi - jak z dostępnością takich komiksów?
A czy oprócz Kaczora Donalda znasz jakieś inne komiksy które mogłyby zainteresować moich uczniów?
Szukaj
Odpowiedz
ThePS3veteran Offline
Fan Napie*raznia na Gitarze
**
Liczba postów: 61
Liczba wątków: 16
Reputacja: 2
12-07-2014, 11:48
[/quote]
Bardzo dobry pomysł! A powiedz mi - jak z dostępnością takich komiksów?
A czy oprócz Kaczora Donalda znasz jakieś inne komiksy które mogłyby zainteresować moich uczniów?
[/quote]
Spiderman, Batman po prostu Uniwersum Marvela lub DC Powinno ich zainteresować. Grinning
Szukaj
Odpowiedz
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
  • Kontakt
  • arhn.eu
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 20-06-2025, 14:01 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group. Created by DSlakaitis.