Witaj! Logowanie Rejestracja —
Zaloguj się
Login:
Hasło: Nie pamiętam hasła

Forum Dyskusyjne arhn.eu -- Kiedyś mieliśmy tu recki grema™
  • Strona Główna
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Regulamin
  • Pomoc
Forum Dyskusyjne arhn.eu -- Kiedyś mieliśmy tu recki grema™ › Newschool... › PC v
« Wstecz 1 ... 9 10 11 12 13 ... 41 Dalej »

Składanie Peceta - Procesor i Karta G.
Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Składanie Peceta - Procesor i Karta G.
Ymir Offline
Ten od Topek
**
Liczba postów: 93
Liczba wątków: 52
Reputacja: 44
20-06-2015, 17:34 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-06-2015, 17:44 przez Ymir.)
W ciągu paru lat, max dwóch chciałbym sobiie zrobić upgrade pod gry, które wychodzą w tym roku. Mam nadzieję że ograniczy się to do wymiany procesora i grafiki. Moja płyta główna to Gigabyte P67A - UD3P - B3. Mam nadzieję, że obejdzie się bez jej wymiany. Przeznaczyć chcę na to nie więcej niż ok. 2,5k.

Moje typy nowych części:
GeForce GTX 960
Intel Core i5-4690K CPU

Cel - gra na 'jakichś wyższych w tegoroczne hity AAA. Czy znacie coś z podobnej półki cenowej, ale lepszego? Ile by mnie to kosztowało?
Polecacie poza tym (czyli abstrahując od mieszczenia się w 2500) jakiś fajny i nie za drogi dysk SSD?

RAM w tej chwili to 12 GB http://scr.hu/2p0d/fieoh Na bank będę jakiś RAM dorzucał, ale to nie jest priorytet.
Tak jak z dyskiem SSD - poza budżetem.

Zasilacz wkrótce kupię ten: http://www.morele.net/zasilacz-be-quiet-...81-418344/

Obudowa: http://www.morele.net/obudowa-i-box-virg...hs-358283/
Death is nothing to us, since when we are, death has not come, and when death has come, we are not. - Epicurus
Szukaj
Odpowiedz
Ame Offline
Fajer Stajl Fajerbol !!!
**
Liczba postów: 191
Liczba wątków: 6
Reputacja: 13
21-06-2015, 00:13 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-06-2015, 00:34 przez Ame.)
Te 2,5k to na kartę + procka czy na wszystko co podałeś? Podaj mi takie oto informacje:
Czy posiadasz coś ze starego kompa(prócz RAMu, bo ten masz chyba)? Ile GB SSD potrzebujesz? Będziesz kręcił? Jaki budżet na całość? Używasz ciężkich programów obciążających RAM?

Poza tym zasilacz dobry, obudowa słaba(brak miejsca za płytą główną na kable, cieńka blacha, brak filtru na boku).
[Obrazek: MLG%2BTop%2BNep.png]
Szukaj
Odpowiedz
Ymir Offline
Ten od Topek
**
Liczba postów: 93
Liczba wątków: 52
Reputacja: 44
21-06-2015, 14:33 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-06-2015, 15:09 przez Ymir.)
(21-06-2015, 00:13)Ame napisał(a): Te 2,5k to na kartę + procka czy na wszystko co podałeś?
Czy posiadasz coś ze starego kompa(prócz RAMu, bo ten masz chyba)?
Ile GB SSD potrzebujesz?
Będziesz kręcił?
Jaki budżet na całość?
Używasz ciężkich programów obciążających RAM?

Poza tym zasilacz dobry, obudowa słaba(brak miejsca za płytą główną na kable, cieńka blacha, brak filtru na boku).

Karta + Procek fajnie byłoby się zamknąć w 2500 i za reszte dokupic sobie kość RAMU, ale jestem w stanie wydac te 2400 2300 TYLKO na Kartę i Procka.

Płytę główną, mówiłem o niej.
Tyle co na system i jedną dwie nowe gierki.
Nie
Nie chcę przekroczyć 3 tysięcy
Okazyjnie photoshop.
Obudowa słaba, czyli co nie pomisci sie wszystko i sie bedzie przegrzewać, czy da się zostać przy niej?
Death is nothing to us, since when we are, death has not come, and when death has come, we are not. - Epicurus
Szukaj
Odpowiedz
Dekakura Offline
Lokalny animefag
Liczba postów: 294
Liczba wątków: 8
Reputacja: 120
21-06-2015, 15:51
Co do obudowy to polecam tą: http://www.morele.net/obudowa-enermax-os...bw-625692/
a jeśli chodzi o resztę, dobrze by było jakbyś odpowiedział na pytanie do czego ten komputer będzie ci potrzebny poza grami. bo jeśli rendering to poza ramem trzeba będzie wymienić płytę główną bo mimo wszystko jest słaba na tak dużą rozbudowę(procesor który podałeś jest już generację wyżej niż to co obsługuje ta płyta, czyt. inny socket na procesor)

Do tematu SSD wrócimy bliżej podejmowania decyzji końcowych, ta gałąź rynku rozwija się ostatnio tak szybko że trzeba wybierać na bieżąco.
Podsumowując, te 2400 zł będzie trzeba przeznaczyć na procesor, kartę graficzną i płytę główną.
Mój typ na ten moment wygląda tak: http://www.morele.net/inventory/info/4CwD8x/
Szukaj
Odpowiedz
Ame Offline
Fajer Stajl Fajerbol !!!
**
21-06-2015, 18:14
Dekakura, z jakiego powodu wybrałeś drogawą płytę do OC i procek bez K?
Ja bym zrobił tak:

1
i5 4590 - 865 zł / i5 4690 - 955 zł
ASRock H81M - 225 zł
Gigabyte GTX 960 - 829 zł

2
i5 4460 -
ASRock H81M - 225 zł
Zotac GTX 970 - 1386 zł

Zestaw pierwszy lepszy pod gry obciążające procesor, głównie strategie.
Drugi pod gry obciążające grafikę. Strzelanki, wyścigi i wszystko co ma w cholerę fajerwerków.

Obudowa jest słaba, bo jak napisałem:
- gibające się blachy
- brak miejsca na kable za tacką płyty głównej
- słabo z filtrami
- trudny w utrzymaniu w czystości plastik
- z bocznym wentylem zamocowanym nie mieszczą się dobre chłodzenia, chyba że przyczepisz wentylator z zewnątrz. Wygląd wtedy to kwestia gustu.

Chociaż w sumie: http://kwejk.pl/obrazek/2362453/bo-liczy...etrze.html
Szukaj
Odpowiedz
kiki1993 Offline
Pong
*
Liczba postów: 10
Liczba wątków: 1
Reputacja: 0
22-06-2015, 01:06
A nie lepiej złożyć coś na Ivy Brigde skoro posiada już całkiem niezłą bądź co bądź płytę główną? Zawsze zaoszczędzi kilka stówek, a Haswelle nie są jakoś specjalnie dużo bardziej wydajne. Mógłby kupić i5 3570, gtx 970 i wydałby na to jakieś 2300 PLN.
Szukaj
Odpowiedz
Dekakura Offline
Lokalny animefag
22-06-2015, 01:11
@ame
Myśle przyszłościowo, lepsza porządna płyta główna na lata i wymienić procesor za kilka lat niż na odwrót. no i taki protip: Nigdy nie oszczędza się na płycie głównej i zasilaczu wbrew pozoromU did what?
Szukaj
Odpowiedz
kiki1993 Offline
Pong
*
Liczba postów: 10
Liczba wątków: 1
Reputacja: 0
22-06-2015, 01:26
@Dekakura
Jak już myślimy tak przyszłościowo, to nie lepiej poczekać aż Intel wypuści Skylake, albo wręcz poczekać co pokaże AMD i ich Zen który może się okazać ich powrotem do gry.
Szukaj
Odpowiedz
Dekakura Offline
Lokalny animefag
22-06-2015, 01:33
@Kiki
Ymirowi się nie spieszy, a my prowadzimy narazie dyskusję "na dzień dzisiejszy", po prostu po wypuszczeniu skylakeów zrobimy update zestawów. A AMD... proszę cięBitch please! Nie pokażą nic co by było godne uwagi, roku na rok tracą coraz więcej w pogonii za intelem. dobrym tego przykładem jest skupienie się na produkcji procesorów dla konsol...effort...

P.S co do twojego poprzedniego posta:
Niby racja ale boję się że płyta będzie w jakimś stopniu bottleneckować GTXa 970
Szukaj
Odpowiedz
Ame Offline
Fajer Stajl Fajerbol !!!
**
22-06-2015, 03:14
Płyta główna którą podałęm spokojnie sobie poradzi i nie jest to przesadna oszczędność. Nic lepszego mu nie potrzebne skoro nie będzie kręcił.
Nie mniej jej wybór to mój błąd, bo ma 2 miejsca na RAM, a te 12 GB to pewnie 3x4. W takim razie wziąłbym jakąś płytę na B85 jak chociażby Gigabyte GA-B85M-D3H. Druga rewizja została po cichu osłabiona względem pierwszej, ale dalej jest spoko.

Nie chcę skreślać AMD, bo konkurecja jest bardzo ważna ze względu na ceny, ale mam złe przeczucia. Albo wydajność nie będzie wystarczająca lub prądożerność wystrzeli w kosmos.
Szukaj
Odpowiedz
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
  • Kontakt
  • arhn.eu
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 11-05-2025, 01:21 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group. Created by DSlakaitis.