Liczba postów: 3
Liczba wątków: 3
Reputacja:
0
Hej,
Mam pytanie z cyklu "Jak podłączyć?". Chciałbym podłączyć PS2 do PC, ewentualnie monitora. Czy jest to możliwe bez zakupu dodatkowego sprzętu?
Druga sprawa to nagrywnaie z PSP, słyszałem o kablu jack-jack. Jest to opłacalne, czy lepiej skorzystać z innego pomysłu?
Liczba postów: 791
Liczba wątków: 86
Reputacja:
157
Z PS2 wygląda sprawa tak, że musisz sobie nabyć kartę przechwytującą - spróbuj nie kupować jakiegoś taniego gówna, które ci się rozleci w tydzień, a do PS2 nie potrzebujesz takiej karty z najwyższej półki, więc mam nadzieję, że znajdziesz coś, co będzie i na twoją kieszeń i dobrej jakości. Zauważ, że istnieją 2 typy takich "przechwytywaczy" - karty zewnętrze i wewnętrzne. Wewnętrzne są kartami instalowanymi w slocie rozszerzeń w twoim komputerze i korzystają one bezpośrednio z zasobów twojego komputera, więc jeżeli masz dosyć słaby komputer, to możesz mieć problem z przechwytywaniem obrazu przy użyciu takiej karty. Imo najlepszym rozwiązaniem są karty zewnętrzne - zazwyczaj są takimi "pudełeczkami", które sobie leżą i wszystkie operacje wykonują w swoim własnym zakresie, więc nie musisz się martwić o to, czy twój procesor podoła.
A co do PSP, dumpowanie romów i granie w nie na ppsspp to świetne i dosyć wygodne wyjście. Jest to także całkowicie legalne, bo jest to emulator napisany od zera, który nie wymaga żadnego biosu. Niektóre wersje PSP mają wyjście wideo, więc możesz być w stanie podłączyć je do telewizora.
Jednak w obu przypadkach (oprócz wyjścia wideo w PSP) potrzebujesz do tego komputera.