Witaj! Logowanie Rejestracja —
Zaloguj się
Login:
Hasło: Nie pamiętam hasła

Forum Dyskusyjne arhn.eu -- Kiedyś mieliśmy tu recki grema™
  • Strona Główna
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Regulamin
  • Pomoc
Forum Dyskusyjne arhn.eu -- Kiedyś mieliśmy tu recki grema™ › Newschool... › PC v
« Wstecz 1 ... 4 5 6 7 8 ... 41 Dalej »

Bluescreeny zaraz przed załadowaniem się systemu
Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Bluescreeny zaraz przed załadowaniem się systemu
Damian Borowski Offline
GamesManiac
*
Liczba postów: 9
Liczba wątków: 2
Reputacja: 0
30-03-2016, 21:26
Zakupiłem jakiś czas temu komputer (części allegro od sklepu komputerowego) części na gwarancji, ale potrzebuję zdiagnozować i usunąć problem. Nie chcę się bawić na razie w wysyłki (ostateczność). Mianowicie od pierwszego włączenia komputera (zainstalowany windows 8.1) wszystko było ok. Po przyjeździe tydzień później do domu (delegacja) po włączeniu komputera różne bluescreeny i niemożliwość załadowania systemu. Po instalacji windows 7 i przyjazdu tydzień później do domu i włączeniu komputera znowu bluescreeny. Obecnie cały czas używam windows 10. Bluescreeny wyskakują zazwyczaj już po włączeniu komputera na drugi dzień. Restart, restart, restart, restart i za którymś razem może zaskoczy, a jak nie to przywracanie systemu z zachowaniem plików tylko pomaga. W windows 8/8.1 najgorzej bo tam tylko pozostaje reinstall systemu. Sprawdzałem ramy pojedynczo memtestem tak po 8 zapętleń oraz programem GoldMemory i usterek nie wykazało. Po wyjęciu połowy ramu i zostawieniu dwóch kośći po 8gb, bluescreen był tylko raz i już więcej się nie pojawił. Odkąd testuję ramy mam włożone 8GB i wszystko ok nie pojawił się ani jeden bsod. Moje pytanie brzmi czy możliwe że CPU nie jest w stanie uciągnąć 32GB Ram 1600mhz? Ten i7 obsługuje max 1600mhz ram, a płyta główna 3200mhz OC. Takie coś wyczytałem na necie: “ The problem might be the CPU (which the OP has never mentioned) memory controller, which is not able to handle the extra load generated by 23GB ram at 1600MHz. ” Gdzie indziej wyczytałem, że ktoś miał 32GB ram 2400Mhz i miał liczne bsody, jak obniżył taktowanie do 1600Mhz to wszystko było stabilne i bsody się skończyły.
Wszystkie sloty ram są sprawne. Sprawdzałem memtestem jedną kość ram w każdym slocie.
System instalowałem na różnych dyskach: 120GB ssd, 250gb hdd i 2tb hdd i to samo.

Moja specyfikacja: 
Procesor: Intel i7-4790K 4x4Ghz (TB 4x4,4Ghz)
Płyta główna: ASUS Z97-P
Ramy: 32 GB Ram = 4x8 GB Ram PATRIOT 8GB 1600MHz DDR3 Non-ECC CL11 DIMM 1.5V (PSD38G16002)
Karta graficzna: Gainward GTX980 Phantom 4GB DDR5 256Bit
Zasilacz: Corsair CX 750W (Modularny) 80+
Dysk: SSD Samsung EVO 850 120GB, 250GB, Segate 4TB
Nagrywarka: Nie pamiętam firmy. Praktycznie nie używam.
Obudowa: Zalman Z3 Plus

Bluescreeny wyskakują z różnymi błędami, raz taki, raz inny itd.
Sprawdzałem nawet tylko z samą płytą główną, procesorem, jednym dyskiem, bez innych wpiętych dysków, karty graficznej, nagrywarki, jedną kością ram (za każdym razem wpinałem inną i na każdej to samo), bez karty dźwiękowej. 

Dodam jeszcze, że nigdy nie zdarzył się bsod podczas grania, przeglądania internetu, słuchania muzyki itd. tj. normalnego użytkowania komputera.

Bios płyty głównej też aktualizowałem do wersji z 25.03.2016r.

Czy macie jeszcze jakiś pomysł co, jak i czym sprawdzić coś co powoduje te błędy?

Najbardziej obstawiam, że coś ze sterownikami. Chociaż płyta wspiera win7/8/8.1. Instalowałem sterowniki z płyty. Później z internetu najnowsze ze strony asusa. Niestety dostęp do komputera stacjonarnego będę mieć dopiero w piątek wieczorem (delegacja). Po pracy używam Lenovo y50 z i7. Ten przynajmniej nie sprawia problemów chociaż co jakiś czas ekran mignie na milisekundę.

Mam nadzieję że wszystko opisałem rzeczowo.

Link do strony ASUS ze specyfikacją płyty https://www.asus.com/pl/Motherboards/Z97...fications/

[Obrazek: raziupro0.png]
Szukaj
Odpowiedz
Dekakura Offline
Lokalny animefag
Liczba postów: 294
Liczba wątków: 8
Reputacja: 120
30-03-2016, 21:44 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-03-2016, 21:47 przez Dekakura.)
Sterowniki nie mają nic do rzeczy a jak chcesz się upewnić to zrób format i wgraj czysty windows jeszcze raz. Tylko pamiętaj żeby system był 64 bitowy bo 32 bitowy obsługuje tylko 4 GB ramu.
Ja osobiście podejrzewam którąś z kości RAMu, na dobrą sprawę jest to do poszukania tylko metodą prób i błędów bo testy pamięci są na tyle specyficzne że może ci wywalić błąd akurat podczas testu a możesz zostawić na całą noc a i tak nie wyszuka.
Kolejną sprawą są temperatury, jak się ma częstotliwość BSODów do temperatury komponentów bo nie ukrywam że na stockowym chłodzeniu procesora i budżetowej obudowie temperatur to ty niskich mieć nie będziesz.

P.S Jeszcze jedno wejdź do UEFI i ustaw ustawienia fabryczne, nawet jak myślisz że takie są. U mnie np. RAM BSODował randomowo przez to że wymusiłem mu jego normalną częstotliwość a nie AUTO.
Szukaj
Odpowiedz
Damian Borowski Offline
GamesManiac
*
30-03-2016, 22:02 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-03-2016, 22:48 przez Damian Borowski.)
Obudowa zalman z3 plus (4 wiatraki) Chłodzenie boxowe procesora, ale co mają temperatury do bsoda po włączeniu komputera np. rano gdzie jest zimny. Bsod wywala na ładowaniu systemu, jak się obraca kółko pod logiem windowsa lub około 3 sekundy po pojawieniu się pulpitu. Czemu podczas grania nie wywaliło nigdy bsoda (tu by było przez temperatury pewnie), tylko jak system startuje. Nigdy też nie wywaliło bsoda w ten sam dzień np. rano włączam komputer i za którymś razem zaskoczy (albo wcale nie będzie o dziwo błędu) i później wyłączę i włączę np. wieczorem i już bsod'a nie będzie. Głównie się pojawiają po dłuższym nie użytkowaniu komputera.

Apropo windowsa instalowałem już tyle razy, że już przestałem liczyć. Instalowałem go również w ten sposób, że zainstalowałem sam system + sterowniki z płyty i sam system + sterowniki najnowsze ze strony producenta i bez zmian (bez programów i gier), z podłączonym samym dyskiem ssd.
Uefi mam w trybie domyślnym. Jak ustawię mhz ram na 1600 czyli tyle ile mają to często przy włączeniu komputera mam tylko czarny ekran i nic.
Najlepiej by było pożyczyć 32GB ram ddr3 od kogoś i sprawdzić, ale kto mieć będzie tyle ramu.
Szukaj
Odpowiedz
JaneQPL Offline
Zarządca Napisów™
Liczba postów: 88
Liczba wątków: 4
Reputacja: 37
31-03-2016, 09:45
Bardzo mało prawdopodobną przyczyną jest... sam producent, który mógł napisać sterowniki takie jak napisał. Miałem podobny problem z magistralą USB u jednego z klientów i okazało się, że nie jest jedyny z tym problemem w przypadku tej konkretniej płyty głównej.
Bluescreeny za każdym razem wskazują na inny błąd? Nie krąży wszystko wśród jednego podzespołu?
Z ciekawości możesz spróbować postawić jakiegoś Linuksa i zobaczyć czy nie będzie się sypał serwer wyświetlania, shell czy nawet uświadczysz kernel panica. W logach powinno dać się to później wychwycić.
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
Damian Borowski Offline
GamesManiac
*
31-03-2016, 12:13
Blescreeny różne z tego co jeżeli dobrze pamiętam to np:
Stop 0x00000024 lub NTFS_FILE_SYSTEM
Stop 0x0000000A lub IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL
Stop 0x000000D1 lub DRIVER_IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL
Stop 0x00000050 lub PAGE_FAULT_IN_NONPAGED_AREA

i cos noskrl cos tam
Szukaj
Odpowiedz
Dekakura Offline
Lokalny animefag
31-03-2016, 19:10
Tak dla jasności zapytam, próbowałeś instalować na innym dysku niż ssd? Bo mi to wygląda na walnięty dysk i/lub ram.
Szukaj
Odpowiedz
gtx777 Offline
Game & Watch
**
Liczba postów: 99
Reputacja: 28
31-03-2016, 19:24
Próbował
Szukaj
Odpowiedz
Damian Borowski Offline
GamesManiac
*
31-03-2016, 20:12 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 31-03-2016, 21:03 przez Damian Borowski.)
Pisałem w pierwszym poście: "System instalowałem na różnych dyskach: 120GB ssd, 250gb hdd i 2tb hdd i to samo"

@[b]JaneQPL[/b]

Właśnie zacząłem czytać google na temat problemów z ASUS z97-p i ludzi z problemami jest masa.
Chyba najlepsze wyjście to skołować inną płytę z LGA 1150 i sprawdzić, najlepiej wgrywając win8.1 bo u mnie sypał bsodami od razu Smiling
Szukaj
Odpowiedz
HenriRoi01 Offline
MiG-19MasterRace
**
Liczba postów: 113
Liczba wątków: 28
Reputacja: 4
31-03-2016, 22:11
A próbowałeś wciągnąć nagrywarkę i odpalić ?
Szukaj
Odpowiedz
Damian Borowski Offline
GamesManiac
*
31-03-2016, 22:20 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 31-03-2016, 22:26 przez Damian Borowski.)
Pisałem w pierwszym poście: "Sprawdzałem nawet tylko z samą płytą główną, procesorem, jednym dyskiem, bez innych wpiętych dysków, karty graficznej, nagrywarki, jedną kością ram (za każdym razem wpinałem inną i na każdej to samo), bez karty dźwiękowej"

Z tego co teraz wyczytałem jednym pomaga wyłączenie Compatibility Secure Mode - secure boot, innym update biosu lub przełączenie IDE na RAID. 

Bios aktualizowałem z dnia 25.03.2016r. i później już nie miałem dostępu do komputera. Jak jutro zajadę do domu to przez weekend jeszcze pogrzebię trochę i dam znać. Jeżeli wgrałbym win 8.1 i bsod po włączeniu później komputera by nie wyskoczył to znaczy, że update biosu pomógł, bo win 8.1 3 razy instalowałem i zawsze był BSOD uniemożliwiający załadowanie systemu nawet po restartach komputera. 

Dziś szwagier dzwonił i mówił, że włączał u mnie komputer i bez problemów było.

Dam znać w weekend.
Szukaj
Odpowiedz
HenriRoi01 Offline
MiG-19MasterRace
**
Liczba postów: 113
Liczba wątków: 28
Reputacja: 4
31-03-2016, 22:23
aha to przepraszam pogubiłem się w tym tekście, ja też tak kiedyś miałem i się okazało że do dysku powietrze weszło.. ale to nic chyba nie pomoże..
Szukaj
Odpowiedz
Damian Borowski Offline
GamesManiac
*
Wink  02-04-2016, 12:08 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-04-2016, 13:31 przez Damian Borowski.)
Hej. 

Włączyłem dziś komputer i były 3 bsody. Dopiero po dziewiątym resecie ujrzałem pulpit. Zrobiłem wszystkim zdjęcia. Może jednak ta magistrala USB jest problemem.

Plik z logu z logu: http://www.speedyshare.com/VmABW/SrtTrail.txt

Posklejałem błędy w jedno zdjęcie:

[Obrazek: 7c79e257329f6ca6gen.jpg]

Ściągnąłem jakiś program od firmy ccleaner/defraggler i ciekawi mnie czemu ram pokazuje jako 799mhz skoro ramy mają 1600, a bios jest na default:
[Obrazek: 16411782299159859507.jpg]
Szukaj
Odpowiedz
Dekakura Offline
Lokalny animefag
02-04-2016, 16:39
Każdy ram trzeba zawsze pomnożyć x2 ponieważ działają w trybie dualchannel.
A co do błędów to są i błędy USB jak i pamięci więc ja bym dał płytę główną na gwarancję bo prawdopodobnie to ona wariuje. Możesz też odłączyć komputer na kilka minut z wyciągniętą baterią z płyty i włączyć ponownie później.
Szukaj
Odpowiedz
Damian Borowski Offline
GamesManiac
*
02-04-2016, 17:54 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-04-2016, 15:45 przez Damian Borowski.)
Dekakura dzięki za informację na temat ram. Teraz mi wyskoczył: 0cx000098 nvraid.sys Smiling Komputer był wyłączony pare godzin, ukrywałem kable za biurkiem za pomocą pistoletu i kleju na gorąco, w końcu nie widać ani jednego kabla, nawet listwy.
Zaraz wyjmę baterię.

No nic na razie 2 włączenia komputera i brak BS, ale to za krótki odstęp czasu komputera bez prądu, zwykle dłużej musi być wyłączony aby wywaliło bs. Możliwe błędy Dekakura tak jak mówisz powoduje płyta ponieważ nie odnoszą się do jednej rzeczy tylko wielu. Dobra zainstaluję teraz Ubuntu a potem win8.1 i zobaczę jak działają.

Po instalalcji Ubuntu i wyłączeniu komputera i włączeniu 30 minut później po włączeniu czarny obraz i u góry graficzne artefakty.

Po instalacji win8.1 bsod coś tam z kernelem. 

Wysyłam na gwarancję. Dzwoniłem i powiedziałem co i jak. Kazali mi to samo w paczce napisać co się dzieje. Mówią, że to może być płyta główna, choć nie wykluczają ramu. 

Dzięki wszystkim co chcieli mi pomóc. Także jak komputer wróci dam znać co było powodem błędów.

BTW. Wymienię od razu chłodzenie chyba na FERA 3, muszę jeszcze poczytać.

Mam już nową płytę główną MSI Z97 Gaming 3 i co ważne PROBLEMY ZNIKNĘŁY! Przy okazji wymieniłem chłodzenie na SilentiumPC Grandis, cóż nie wiedziałem, że będzie aż tak duże, ale spokojnie mieści się w obudowie Zalman Z3 Plus i co ważne nie trzeba podnosić zewnętrznego wentylatora bo nie koliduje on z ramami bez radiatorów.

Dziękuję wszystkim za pomoc :]
Szukaj
Odpowiedz
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości
  • Kontakt
  • arhn.eu
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 13-05-2025, 03:56 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group. Created by DSlakaitis.