Liczba postów: 5
Liczba wątków: 2
Reputacja:
0
Witam szukam jakiegoś fajnego Jrpg na PS2.
Na razie przeszedłem FFX, FFX2, FFXII, Persone 3, Odin sphere i Dragon Quest VIII.
Szukam jakiegoś fajnego tytułu z mechanikom podobną do serii FF.
Z góry dzięki.
Liczba postów: 17
Liczba wątków: 4
Reputacja:
3
Jeśli podobała Ci się Persona 3 to polecam wszystko z świata SMT, czyli Persone 4, SMT Digital Devil Saga 1 i 2 (to tytuły najłatwiej dostępne).
Do tego Rogue Galaxy mechaniką przypomina FF. Z godnych uwagi jest jeszcze Valkyrie Profile 2.
Liczba postów: 25
Liczba wątków: 6
Reputacja:
1
Do tytułów podanych przez mingana dopisałbym jeszcze te z serii Suikoden, mianowicie część III i V (czwórka to niestety crap). Mechanika jest dość standardowa, jeśli o jRPG chodzi, więc powinieneś czuć się jak u siebie.
Fabularnie zawsze wolałem je od serii Final Fantasy. Widać historie zwaśnionych państw i kruchych sojuszy politycznych jakoś bardziej mnie pociągają.
Liczba postów: 37
Liczba wątków: 3
Reputacja:
6
Polecam XENOSAGĘ. Co prawda nie każdemu przypadnie do gustu, ale jeśli już przypasuje wtedy wsiąka się bez reszty.
Oprócz tego:
Star Ocean 3
Grandia 2
Grandia 3
+ oczywiście obowiązkowo wspomniana wcześniej Persona 4 !
Liczba postów: 102
Liczba wątków: 6
Reputacja:
55
Trzecia Era to jak najbardziej jRPG, to wypisz,wymaluj mechanika gry z serii FF, a najbliżej części X
Wszystkie tytuły wymienione przez kolegów wyżej to musthave jeśli lubisz jRPG.
Od siebie dodam jeszcze tylko ARC: Twilight of the Spirits. Wbrew pozorom całkiem fajna gierka, fabuła całkiem niezła, sztampowa? tak, ale w ciekawy sposób pociągnięta wielowątkowo,
(a konkretnie dwu) system też dosyć ciekawy, opierający się w pewnym stopniu na mechanizmie zaczerpniętym z gier taktycznych.
Jeśli ograsz powyższe tytuły, albo wpadnie ci w ręce prędzej to polecam
Liczba postów: 517
Liczba wątków: 9
Reputacja:
170
Nie jestem co do tego pewien ale Kingdom Hearts i Kingdom Hearts 2 to raczej też jRPG. Spędzić można przy nich wiele godzin.