Liczba postów: 2
Liczba wątków: 2
Reputacja:
0
Hej hej!
Rzuciłem okiem na forum i zauważyłem, że nie istnieje żadne miejsce do dyskutowania na temat indie deweloperów i gier tworzonych przez jedną osobę czy garstkę zapaleńców.
Dajecie szansę tytułom indie? Ja sam zaszalałem dwa razy z Humble Bundle, ale... zagrałem tylko w jeden tytuł z obu paczek i odkryłem, że wolę jednak wybierać i kupować indywidualne tytuły. Oczywiście w Humble Bundle nadal inwestuję, na ogranie czekają u mnie - Beat Hazard, Dungeon Defenders, NightSky, Solar 2 i Super Hexagon.
Obecnie ogrywam Fez (za którym przepadam), Monaco i Super Meat Boy. Myślę też o Legend of Grimrock, Game Dev Tycoon(oba już zakupiłem) i Don't Starve.
A Wy? Grywacie w coś indie? Tego typu tytuły zwykle kosztują zaledwie kilka dolarów, ekstra tanio, a nierzadko są wypełnione strasznie oryginalnymi pomysłami.
Liczba postów: 23
Liczba wątków: 1
Reputacja:
1
Ja ogrywam Dungeon Defenders. 100h już wpadła, gierca strasznie wciąga.
Liczba postów: 110
Liczba wątków: 16
Reputacja:
23
OH GOD YES! Wszystkie, z HIBów, od Wonzia, ze Steama, freeware, z konkursów, odgrzebane z czeluści internetu, każde. Ostatnio ogrywam tytuły z Ludum Dare 26 i jeden z nich już zdążyłem opisać, ale nikt się nie zainteresował.
http://arhn.eu/2013/05/gods-watching/
Liczba postów: 501
Liczba wątków: 29
Reputacja:
146
04-05-2013, 10:07
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-05-2013, 10:08 przez pojler.)
Ogrywam Super Meat Boya jestem na poziomie 6-5 i nie wiem jak jedną piłę ominąć  . Swoją drogą gry indie są dosyć ciekawe, sam mam wiele "indyków" na dysku. Ja osobiście mogę polecić wszystkim Spelunky(darmowe!),bo mają świetną atmosferę 8-io bitowców.I właśnie Super Meat Boya który jest jedną z najtrudniejszych gier w jakie grałem, ale też jest bardzo świetną platformówką 2/10 Polecam!
Liczba postów: 147
Liczba wątków: 14
Reputacja:
14
Ja uwielbiam gry indie, i prawie codziennie przeszukuje internet w poszukiwaniu nowych 
Znacie może jakąś strone oprócz indiegames.com na której informacje o takowych się pokazują ?
![[Obrazek: 76561198056146311.png]](http://badges.steamprofile.com/profile/default/steam/76561198056146311.png)
^
|
|
|
Chętnie każdego przyjme
Liczba postów: 120
Liczba wątków: 27
Reputacja:
3
Ja gram w "The Binding of Isaac" którego można przechodzić w kółko i w kółko. Oprócz tego pogrywam czasem w "BIT.TRIP RUNNER", "FLY'N", "Gish", "Super Hexagon", "Super Meat Boy", "Don'y Starve" i "World of Goo".
Liczba postów: 4
Liczba wątków: 0
Reputacja:
0
W tym momencie pogrywam w "The Binding of Isaac".Jak wspominał Szymon gra naprawdę rewelacyjna.Za każdym podejściem inna.Razem z dodatkiem oferuje naprawdę długie godziny świetnej rozrywki.
Liczba postów: 5
Liczba wątków: 2
Reputacja:
0
Ja grałem w "Botanicule" no i nie powiem nawet ciekawa gra (nie wszyscy polubią gre tego typu).
Liczba postów: 19
Liczba wątków: 3
Reputacja:
1
Ja z gier indie to gram w Awesomenauts, bardzo fajne MOBA z grafika 2D z wieloma nawiązaniami do starych kreskówek ( całe intro jest nawiązaniem do starych kreskówek :P), kolejną gra jest Wanderlust: Rebirth, grałem nie wiele z kolega ale gra była fajna. Co jeszcze? Piracone to trochę grałem w terrarie i czekam teraz na starbound.
Reputacja:
3
(08-05-2013, 21:44)DeWitty napisał(a): Ja z gier indie to gram w Awesomenauts, Nie wiedziałem że to gra indie :P. Mi też się podoba.
Liczba postów: 363
Reputacja:
63
09-05-2013, 03:00
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-05-2013, 03:02 przez guy_fawkes.)
Bardzo lubię gry niezależne i współtworzę nawet poświęcony im cykl na jednym z portali o grach. Faktem jest, że to kapitalne poletko dla naprawdę szalonych, nietuzinkowych pomysłów i wizjonerów, którzy w "normalnej" części branży musieliby ulec presji rynkowych analityków - i to jest w nich najpiękniejsze. Takie tytuły jak Braid, Lone Survivor, Fez czy Antichamber nie mają szans na wielomilionową sprzedaż, ale są zdecydowanie warte poznania, bo to gry dla, nie da się ukryć, koneserów. Oczywiście są wśród indyków produkcje diabelnie proste, nastawione na czystą akcję, ale nie ma tutaj aż tak sztywnego trzymania się schematów, co w "dużych" grach.
Dodatkowo ich niewątpliwą zaletą są ceny (choć niekoniecznie z punktu widzenia Polaka), zaś akcje typu Humble Indie Bundle zwyczajnie nie pozwalają przejść obojętnie obok kolejnej paczki. Tym bardziej mnie boli, gdy są kradzione - bo skoro piraci zasłaniają się wojną z bezdusznymi "krawaciarzami" ściągając na potęgę hity AAA, to dlaczego krzywdzą także niezależnych twórców, którzy przekładają na kod swoją pasję, często nie mając szansy na godziwe wynagrodzenie za swoją pracę? Jest to zwyczajnie podłe, poniżej wszelkiej krytyki.
Mówi się, że hity na next-geny będą znacznie droższe w produkcji, zaś same konsole przyjaźniejsze niezależnym twórcom, więc mam nadzieję na jeszcze większy wzrost popularności małych produkcji w świadomości masowego gracza. Indyki zasługują na to, by dotrzeć do każdego, bez względu na platformę.
Reputacja:
3
Na linuxy nie jest czasem więcej tych gier niezależnych niż na windowsie? A może są one po prostu bardziej widoczne na linuxach bo tylko takie tam chodzą bez wine i bez bagów.
Liczba postów: 363
Reputacja:
63
09-05-2013, 18:29
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-05-2013, 18:36 przez guy_fawkes.)
UP: Nie, nie jest więcej. Tak jak sam wywnioskowałeś - z racji wątłego wsparcia dla tego systemu przez developerów skupionych w mainstreamie, to właśnie indyki mocno rzucają się w oczy na Pingwinach, głównie Ubuntu. W sklepie z aplikacjami tego distro można kupić wybrane gry, choć ceny bywają naprawdę wysokie. Za plus natomiast należy uznać fakt, że praktycznie wszystkie produkcje z paczek Humble Indie Bundle mają swoje wersje na Linuksa.
Trzeba się pogodzić z faktem, że Linux nie jest systemem gamingowym i przejście na niego wcale nie otworzy drogi do nieznanego świata pełnego obcych gier. Poza garścią produkcji przeznaczonych na ten system i głównie w niego wbudowanych, gracz nie ma tu za wiele do roboty, jeśli nie chce się bawić z WINE bądź szukać indyków.
|