Liczba postów: 33
Liczba wątków: 8
Reputacja:
0
Witam!
Mam w planie upgarde komputera i chciałem się tylko zapytać czy wszystko będzie współgrać.Płyta z procesorem i czy zasilacz to wszystko uciągnie.Komputer składałem w myśli o grach.
Mój planowany zestaw:
Płyta Główna MSI 760GM-P21AMD
FX-4130 4x3,8GHz BlackEdition lub AMD Bulldozer BLACK X6 FX 6300 6x3.5GHz 14MB AM3+ nie wiem który leprzy
Karta graficzna MSI Radeon HD7770 128bit 1GB DDR5
PAMIĘĆ RAM GOODRAM DDR3 4 GB/1333MHz PC3-10600
Zasilacz TRACER Be Cool 420W Silent
Ze starego komputera zostaje właśnie tylko zasilacz.Zasilacz właśnie był ostatnio wymieniany z jakiegoś noname na tego tracera.I proszę a nie pisanie takich postów jak "jaki budżet".Jedyne pytanie czy zestaw jest dobrze dobrany.
Liczba postów: 15
Liczba wątków: 2
Reputacja:
1
Siemanko,
Pierwsze co rzuciło mi się w oczy to zasilacz, który jest niestety do wymiany. Zasilacze Tracera nie słyną ze stabilności. Kolega miał identyczny zasilacz i po tygodniu: zasilacz, płyta główna i RAM'y poszłyyy...
Płyta z procesorem powinny być OK, podobnie z grafiką i RAM'ami jednak dla pewności warto też zapytać na jakimś forum komputerowym.
Reputacja:
0
Liczba postów: 282
Liczba wątków: 4
Reputacja:
231
Liczba postów: 67
Liczba wątków: 5
Reputacja:
17
08-07-2013, 15:21
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-07-2013, 15:28 przez Reed.)
Na zasilaczu nie ma co oszczędzać, do tego jeszcze nie podałeś obudowy, która też powinna zapewniać chociaż ten minimalny poziom wentylacji. Osobiście polecam rozejrzeć się za zarówno obudową jak i zasilaczen marki SilentiumPC, jest to polska firma, jednak jakościowo wypadają naprawdę dobrze. Podaj też jakiś budżet, być może byłaby możliwość złożenia czegoś innego/lepszego.
"When a woman says something cute, a man just can’t trust it"
Liczba postów: 120
Liczba wątków: 27
Reputacja:
3
08-07-2013, 15:21
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-07-2013, 15:23 przez szymon1051.)
Ja by nie brał bulldogera czyli 4130, z tego co wiem 6300 to już nie bulldoger tylko Piledriver. Ewentualnie z fx możesz wziąć 4300. Jak komp do gier to mocniejszych fx ci nie trzeba bo i tak wypadają podobnie w grach. Ewentualnie możesz pomyśleć nad procesorem z serii Phenom II.
Karta graficzna może być. Ja osobiście brał bym coś od nvidi np Gigabyte GV-N550D5-1GI a jak masz gry które wykorzystują physx to tym bardziej brał bym nvidie.
Może jakaś płyta główna z nowszym chipsetem z serii 8xx albo 9xx.
Cytat:2N, 4 Life, Achieve, Acutake, Akyga, Allied, Altis, Apex, Arktik Power Supply, Aspire, Atlas, Aton, ATX Power Supply, Austin, Bandit, Bestec, Bondfunx Fire, Carbon (nie Modecom), Coba, Codegen (C&G), ColorSit, Compaq, Computer, Cube Max, Deer, Delux, Ecogo True Power, Eurocase, Everpower, Feel, Fever, Four Star, Foxtech, Gembird, Gigabajt, Golden, GoodWatt, Hama, Hawk, Hec, i-box, iCute, Impet, Incore, Intex-Action, ISO, i-Tec, KingStar, LC Power, Levicom, Likeenergy, Linkworld, Logic (L&C), Logisys, Macron, Megabajt, Mercury, Metropilis, ModeCom Feel I, ModeCom Feel II, ModeCom Green, (ModeCom) Hedy, ModeCom Logic, ModeCom Premium, Mustang, Newton (Power), Octigen, Opengate, Pangu, Platin Power, Power, Power Color, Power Man, Powercomp, Powerfox, Powertec, Procase, Procomp, Qoltec, Q-tec, QTechnology, Raidmax, Rasurbo (Green Power), Ropla, Rubikon, Sansun, SilenX, Sniper, Solytech, Stability Power, Sun Pro, Suntek, Take Me, Task, TE, Tracer, Tronje, Trust, Ultra Media, V Power, Whitenergy, Win, Xilence (Redwing), XION, X-Power
Czarna lista zasilaczy z http://forum.pcformat.pl/FAQ-Zasilacze--438312-t
Weź z np be quiet!, Corsair, OCZ, XFX. Warto pomyśleć o zasilaczu z Certyfikat 80 PLUS.
Obudowę też polecam z SilentiumPC i dodatkowo wiatraki od aab - obie to polskie firmy.
Reputacja:
17
Cytat:Ewentualnie możesz pomyśleć nad procesorem z serii Phenom II.
Phenom II to już jednak dziadek, który dawno nie jest wspierany, dlatego uważam, że nie powinno się go brać pod uwagę w składaniu nowego kompa.
Cytat:Ja osobiście brał bym coś od nvidi np Gigabyte GV-N550D5-1GI a jak masz gry które wykorzystują physx to tym bardziej brał bym nvidie. Może jakaś płyta główna z nowszym chipsetem z serii 8xx albo 9xx.
PhysX to marketingowy pic na wodę, obsługuje go mała ilość gier, do płynnego działania w nowszych produkcjach potrzebuje dość mocnej, a co za tym idzie droższej karty oraz efekty, które nam zapewnia są tak naprawdę zdębne. Podczas rozgrywki nawet w niektórych przypadkach pozostaną niezauważalne. Nie chcę tutaj też wyjść na jakiegoś fanboya bo jestem posiadaczem karty ze staji "zielonych" i nie mówię, że są złe, ale Radeony mimo wszystko w niższej cenie oferują niemalże to samo co GeForce'y i dla samego PhysX nie warto przepłacać.
Autorze podaj jakiś budżet bo osobiście skłaniałbym się ku zmianie procesora na coś od Intela, jednak tutaj ważne jest by wiedzieć ile możesz na komputer przeznaczyć.
Reputacja:
0
08-07-2013, 15:48
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-07-2013, 15:55 przez Malek9972.)
Budżet to 1250 zł.
Budżet to 1250zł.Co do nvidi nie chcę kart tej firmy bo w moim pc wymieniałem je już ze dwa razy i też są drogie a co do radeona mają podobną moc w mniejszej cenie.
Przy okazji podam parametry tego kompa
Grafika nvida gforce 8600gt
Procek athlon 64 x2 2.60ghz
mobo Gigabyte GA-M56S-S3
Zasilacz tracer 420watt
GOODRAM DDR2 2GB 800MHz
Liczba postów: 202
Liczba wątków: 112
Reputacja:
79
Wszystkie części będą ze sobą działały.  Jeśli chodzi o zasilacz, to zgadzam się z moimi przedmówcami. Warto wziąć jakiś lepszy, renomowanej marki typu: Chieftec, XFX, CoolerMaster, Tagan, czy Zalman.
Warto spojrzeć tu.
Radziłbym się jednak zastanowić, czy warto kupować wymienione procesory. Są dwie opcje: wydajniejszy (jeśli chodzi o gry) Core i3 w praktycznie tej samej cenie (trzeba brać inną płytę główną) lub Phenom II X4 - tańszy i o podobnej wydajności.
Post może zawierać śladowe ilości orzechów arachidowych.
Reputacja:
0
08-07-2013, 16:04
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-07-2013, 16:13 przez Malek9972.)
A taki zestaw http://allegro.pl/gigabyte-ga-78lmt-s2-a...35366.html nie był by zły ?
http://allegro.pl/asus-sabertooth-990fx-...20224.html jak dal mnie to ta by była lepsza z tego powodu że ma więcej portów
Co do obudowy jaką mam to nie wiem ale mogę wysłać zdjęcia.
Liczba postów: 202
Liczba wątków: 112
Reputacja:
79
08-07-2013, 16:24
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-07-2013, 16:32 przez Jedrek.)
Ogólnie uważam, że procesory od AMD są obecnie mało opłacalne (ewentualnie ten Phenom II X4), jeśli chodzi o kupno komputera przeznaczonego do gier. Twój drugi link prowadzi do samej płyty, bez procesora. Gdy go doliczymy, wychodzi grubo ponad 1250.
Zerknij tutaj.
EDIT: zauważyłem, że ichabod już wcześniej podał tego linka. Warto tam zajrzeć.
Post może zawierać śladowe ilości orzechów arachidowych.
Reputacja:
17
08-07-2013, 16:47
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-07-2013, 16:56 przez Reed.)
Budżet niestety nie pozwala jakoś poszaleć, dlatego daję 2 propozycje. W zestawie AMD niestety mimo, że kłóci się to ze mną to stary Phenom II rzeczywiście wydaje sie być najrozsądniejszą opcją.
Zestaw Intel
Zestaw AMD
Zestaw z Intelem jednak jest uboższy, próbowałem czegoś z i3, jednak niestety najtańszy nowy procesor to koszt rzędu 400zł, a i tak posiada jedynie 2 fizyczne rdzenie. Dlatego skłaniałbym się ku zestawowi AMD, ze starym już niestety Phenomem II 945, jeśli budżet byłby w stanie zostać jakoś zwiększony to ewentualnie zmienić można na Phenoma II 965, a kiedyś dokupienie płyty głównej, która pozwoliłaby go jeszcze nieco podkręcić.
Edit.
1. Jeszcze oczywiście rozumiem, że takie rzeczy jak napęd czy dysk twardy jesteś w stanie pozyskać ze starego komputera?
2. Jeśli sam nie wiesz co masz za budę to prawdopodobnie jest to jakiś no-name dziurawy jak sito, albo piekarnik, więc rozważ zakup czegoś lepszego a absolutne minimum to właśnie Silentium PC Brutus 310, którego wrzuciłem w każdy zestaw.
Liczba postów: 50
Liczba wątków: 2
Reputacja:
2
ja na Twoim miejscu dozbierałbym do tych 2000zł, miałbyś dużo większe pole do działania, wybór procków AMD to obecnie strzał w kolano, prędzej brałbym używkę i5-2x00 niż nowego AMD, (nie)stety AMD wydajnościowo nie ma startu do Intela od odbrych 2 generacji
PC + Vita, PS3 w fazie zakupu (odłożone na jesień), 3DS i DS Lite w planach
Liczba postów: 120
Liczba wątków: 27
Reputacja:
3
08-07-2013, 17:46
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-07-2013, 17:47 przez szymon1051.)
W grach raczej liczy się karta graficzna mocna niż mocny procesor przynajmniej tak wynika z tego filmiku
Reputacja:
0
szymon1051 ten film oglądałem jakies 2h  Nie ma co dostałem odp jakich chciałem i raczej poczekam jeszcze trochę i pozbieram pieniędzy
|