Miałem ciekawą retro- przygodę w niedzielę.
Odnalazłem kontakt do gościa z Poznania, który miał w latach 90' i początkach lat 2000... firmę z grami. Gość zamknął ją dobre parę lat temu z racji różnych problemów dotyczących patentów praw itd. Po telefonie do niego umówiłem się na przyjazd i zobaczenie co tam u siebie ma. Oczywiście już nieźle wyczyszczone u niego (np. gry na pegasusa pobrane od organizatorów FamiCom itd.). Jednak parę ciekawostek się znalazło, ale... ale... ale...
Zanim przyjechałem do niego, zobaczyłem w necie, że w Poznaniu jest giełda staroci w każdą niedzielę. Czyli dwie pieczenie na jednym ogniu

Przybyłem na owy targ i co spotkałem? Sami zobaczcie co za łup w wysokości 110zł:
![[Obrazek: 17004583.jpg?1453162669]](http://static.pokazywarka.pl/bigImages/6254221/17004583.jpg?1453162669)
(gra na ps Vita rozpakowana, bo nie omieszkałem już ją sprawdzić).
Ok przejdźmy do spotkania z człowiekiem "legendą". Gość, który pochwalił mi się, że zanim powstała firma Bobmark, on już sprowadzał do Polski jako pierwszy z chin gierki. Miał ogólnie wszystko- gry na pegasusa, game boy, snesa, game gear, sega, playstaton 1, 2. Konsole, kontrolery, ciekawostki itd. itp.
Niestety wśród tych wszystkich gier miał pełno piratów, które sami tworzyli w domowych zaciszach, co dla mnie to piękna historia, ale nie skorzystałem z dobrodziejstw nieoryginalnych gier. Oczywiście większość gier nówki sztuki co tylko dodało uroku temu spotkaniu.
Opowiedział mi również ciekawostkę podczas gdy buszowałem w kartonach, w których trzyma gry na pegasusa, że jak powstała firma Bobmark to zaczął brać od nich gry i problem był taki, że w tamtych czasach starali się wszyscy jak najwięcej zarobić. Bobmark używał lepszej jakości plastik, jednak z czasem zaczął sprzedawać pośrednikom np. same płytki pcb lub same labele. Także zaczęli nasi sprowadzać od ruskich innych kontaktów plastikowe żółte obudowy i tylko przyklejali okładki i wsadzali do środka płytki PCB, przez co czasami człowiek się pomylił i wsadził nie tą grę co trzeba.
Z ciekawostek jakie mi powiedział to to, że już jakoś nie pracuje stale gdzieś "bo nie musi". Niestety z gier na pegasusa miał to co widać u mnie na foto (z ciekawszych). Wszystko inne co pobrałem to gry, które warto zdobyć, więc to wziąłem od niego. Ogólnie człowiek legenda, fajne przeżycie i wrzucam zestaw jaki od niego wywiozłem z dumą... uśmiechem i nadzieją, że takich gości w PL może być więcej
Zestaw "game boy", jeden pirat, ale gry takie klasyki, że wziąłem z miejsca

nie jestem pewien co do boxa Gremlins 2, choć jest instrukcja itp. ale jestem zadowolony, bo mam oryginalnego carta:
Zestaw gier na pegasusa:
Pozostałości:
(Od siebie dodam, że ten dziwny headset controller do PC i light gun do ps2 to nóweczki sztuki, a gry na ps2 bez ryski CIB.)
Dla pytających o "cenę zestawu"- myślę, że bardzo korzystna i cenę ustalałem z nim konsultując każdą grę...czyli np. teksty leciały typu- "no ile dasz, bo ja nie wiem" : )
Wspaniała przygoda

!