Witaj! Logowanie Rejestracja —
Zaloguj się
Login:
Hasło: Nie pamiętam hasła

Forum Dyskusyjne arhn.eu -- Kiedyś mieliśmy tu recki grema™
  • Strona Główna
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Regulamin
  • Pomoc
Forum Dyskusyjne arhn.eu -- Kiedyś mieliśmy tu recki grema™ › Oldschool... › Konsole Stacjonarne v
« Wstecz 1 ... 3 4 5 6 7 ... 11 Dalej »

Czarno-biały obraz: Elgato i PSX | HELP!
Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Czarno-biały obraz: Elgato i PSX | HELP!
Carrioner Offline
JET HO
Liczba postów: 33
Liczba wątków: 10
23-06-2015, 20:19
Witam,
Nie wiem o co chodzi... Nie wiem gdzie leży problem...
Otóż chciałem ponagrywać i troszkę postreamować gry z mojego starego dobrego PSX'a czyli PlayStation. Do nagrywanie używam Elgato.
TV - BRAVIA KDL cośtam

Najpierw próbowałem podłączyc poprzez D-Terminal (kabel od PS3) i nic.
Kupiłem kabel S-Video (Sony) i myślałem, że jest Ok bo działa dobrze z PS2. Problem pojawił się gdy się okazało, ze gry na PSX/PS One są w niższej rozdzielczości i TV nie widzi tego sygnału na HDMI.
Innymi słowy na TV miałem czarny ekran, ale był głos, a na Elgato Software miałem obraz gry (kolor).
Żeby to naprawić zakupiłem AV2HDMI:
[Obrazek: UWi4RSp.jpg]
Podłączyłem kabel kompozytowy (3 czincze) i myślałem, że to załatwi sprawę. Okazało się, ze nie.
[Obrazek: 8XqLOEe.jpg]
Na TV jak i na Elgato Software mam czarno-biały obraz...

Sprawdziłem 3 kable łącznie z nowo kupionym i na każdym jest to samo...

Jakieś sugestie? Gdzie jest problem? Co jest nie tak? Sam już nie mam pomysłów.. Jak przypomnę sobie coś jeszcze coś co będzie istotne to napiszę

HELP!
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
Carrioner Offline
JET HO
26-06-2015, 00:30
Ok więc....
Zastanawiałem się czy zadziała coś takiego:
jak podłącze PSX'a kablem S-Video pod Elgato, to na kompie w Elgato Software mam obraz (po odpowiednim ustawieniu), ale nie mam go na TV ponieważ wyjście w Elgato to USB do PC (zasilanie itp) oraz HDMI.
Sama gra jest w zbyt niskiej rozdzielczości przez to TV nie wykrywa sygnały przez co mam o tym informację i zamiast obrazu na TV mam tylko czarny ekran + dźwięk za to w Elgato Software wszystko jest cacy.
Pomyślałem, ze jeśli zakupię HDMI2AV - czyli podobne pudełeczko do tego na zdjęciu tylko w odwrotnym kierunku - i podłącze to na wyjście Elgato i to do TV jako 3 kable kompozytowe (ewentualnie do końcówki Eurozłącza), to zadziała i będę miał obraz na TV.

Jak myślicie? Zadziałą takie coś? Zależy mi na tym, ponieważ nie ma takiej opcji żebym mógł zagrać na PS3 w niektóre moje gry na PSX'a takie jak Legend of Mana, ponieważ wskakuje info, że gra ma region lock
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
Bodzio Offline
Pong
*
Liczba postów: 5
Liczba wątków: 0
Reputacja: 0
09-07-2015, 21:28
Hej, i co rozwiązałeś jakoś problem z tym obrazem? Właśnie tu zajrzałem żeby założyć podobny wątek bo mój TV też nie wyświetla obrazu z PSXa, tzn wyświetla w biosie i czasami mignie, ale sporadycznie. Z tego co czytałem to problem miał rozwiązać AV2HDMI ale widzę po Tobie, że nie do końca. Dobrze, że nie kupiłem. Jakbyś znalazł jakieś rozwiązanie to daj znać.

Ja kupiłem konwerter SCART to HDMI i powiem Ci, że zadziałało i tu i tu, no i jakość najlepsza bo podciągnięta rozdziałka i kabel SCART. Niestety konwerter nie lubił się z moim TV, mogłem go używać z Elgato, ale już nie sam podczas gry więc oddałem.
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
Carrioner Offline
JET HO
16-07-2015, 21:00
(09-07-2015, 21:28)Bodzio napisał(a): Hej, i co rozwiązałeś jakoś problem z tym obrazem? Właśnie tu zajrzałem żeby założyć podobny wątek bo mój TV też nie wyświetla obrazu z PSXa, tzn wyświetla w biosie i czasami mignie, ale sporadycznie. Z tego co czytałem to problem miał rozwiązać AV2HDMI ale widzę po Tobie, że nie do końca. Dobrze, że nie kupiłem. Jakbyś znalazł jakieś rozwiązanie to daj znać.

Ja kupiłem konwerter SCART to HDMI i powiem Ci, że zadziałało i tu i tu, no i jakość najlepsza bo podciągnięta rozdziałka i kabel SCART. Niestety konwerter nie lubił się z moim TV, mogłem go używać z Elgato, ale już nie sam podczas gry więc oddałem.

Problem rozwiązałem tak:
Kupiłem HDMI2AV. 
Zamiast podpinać kompozyt do AV2HDMI i to do Elgato, podłączyłem PSX/PS2 do Elgato przez S-Video i na wyjściu elgato dałem HDMI2AV i tu 3 czincze wpiąłem do końcówki Eurozłącza.
Dzięki temu teraz mogę nagryeać w kolorze i mam obraz w kolorze.
Miałem nadzieję, że to zadziała (i zadziałało), ponieważ nie musisz podłączać Elgato do TV żeby mieć obraz w Elgato Software na swoim PC Smiling

teraz mogę streamować i nagrywać prosto gry z PS Smiling
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
  • Kontakt
  • arhn.eu
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 29-07-2025, 21:32 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group. Created by DSlakaitis.