Witaj! Logowanie Rejestracja —
Zaloguj się
Login:
Hasło: Nie pamiętam hasła

Forum Dyskusyjne arhn.eu -- Kiedyś mieliśmy tu recki grema™
  • Strona Główna
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Regulamin
  • Pomoc
Forum Dyskusyjne arhn.eu -- Kiedyś mieliśmy tu recki grema™ › Newschool... › PC v
« Wstecz 1 ... 5 6 7 8 9 ... 41 Dalej »

Zanikający obraz [R9290]
Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Zanikający obraz [R9290]
kexus512@ Offline
Commodore 64
**
Liczba postów: 112
Liczba wątków: 13
Reputacja: 9
20-12-2015, 11:20
Cześć Smiling

Mam spory problem z kartą graficzną (chyba).
A więc: Kiedy karta graficzna jest włożona do portu pcie, i kabel dvi jest do niej podpięty, to obraz co chwilę... Zanika. To znaczy: Włącza się normalnie, mogę wejść do biosu i nie mruga (czy obraz w biosie jest generowany przez gpu), kiedy wychodzę z biosu, widać logo windows i animację kręcącego kółka (czasem zaczyna przycinać, tzn. Na 0.5s obraz jest ten sam, lagi? Aż w końcu się włączy windows. Kiedy chcę wybrać użytkownika, to mogę to zrobić klawiaturą, bo myszka, choć z pozoru działająca normalnie nie działa. To znaczy jest nieklikalna.
Później jest normalnie przez chwilę, włączają się programy, a potem się zaczyna mruganie. Obraz na 1s zanika, a potem znowu się pojawia, z tym że od tej pory za każdym razem kursor będzie zerowany do środka ekranu, i będzie się poruszał jak w biosie, to znaczy "klatkował". Później wszystko się uspokaja (ale do tej pory można dostać epilepsji), ale myszka wciąż nie działa.

Aha, dodam, że kiedy karta jest w pcie to nie ma znaczenia czy kabel jest pod integrą czy pod kartą podpięty to generuje ten sam obraz. Kiedy wyłączę kompa, wypnę gpu i włączę od nowa na integrze to działa normalnie. Próbowałem resetować bios baterią, zmieniać bios r9 przełącznikiem... Nic nie daje. Mam myszkę pod usb, ale pod ps/2 też nie działa, sprawdzałem.
Nie mogę nawet włączyć trybu awaryjnego z podpiętym gpu, lol. Help plz.
Jestem pewien że problem leży w karcie graficznej... Może żre się z zintegrowaną?
Szukaj
Odpowiedz
Buras Offline
Humph...
*
Liczba postów: 32
Liczba wątków: 5
Reputacja: 0
20-12-2015, 11:36
Karta raczej nie gryzie się ze zintegrowaną, ponieważ zazwyczaj jest tak, że płyta główna przełącza się na dedykowaną, gdy jest podpięta, aczkolwiek to ciekawe, że obraz wyświetla się po podłączeniu kabla do integry. Co do problemu, to jest on dość nietypowy. Twierdzisz, że artefakty (chyba można to tak nazwać) mają miejsce jedynie podczas pracy systemu. Nie zauważyłeś może powiadomienia o sterowniku, który przestał działać, ale odzyskał sprawność? Zacząłbym dla świętego spokoju od wyczyszczenia chłodzenia karty graficznej, a także samych złącz PCI-E. Następnie sprawdziłbym temperatury karty oraz zainstalował najnowsze sterowniki ze strony producenta. Rzuciłbym jeszcze okiem na zasilacz, ponieważ może być tak, że nie jest w stanie podać wystarczających, stabilnych napięć na kartę. W ostateczności przetestowałbym kartę na innym komputerze.
Szukaj
Odpowiedz
kexus512@ Offline
Commodore 64
**
20-12-2015, 12:00
(20-12-2015, 11:36)Buras napisał(a): Karta raczej nie gryzie się ze zintegrowaną, ponieważ zazwyczaj jest tak, że płyta główna przełącza się na dedykowaną, gdy jest podpięta, aczkolwiek to ciekawe, że obraz wyświetla się po podłączeniu kabla do integry. Co do problemu, to jest on dość nietypowy. Twierdzisz, że artefakty (chyba można to tak nazwać) mają miejsce jedynie podczas pracy systemu. Nie zauważyłeś może powiadomienia o sterowniku, który przestał działać, ale odzyskał sprawność? Zacząłbym dla świętego spokoju od wyczyszczenia chłodzenia karty graficznej, a także samych złącz PCI-E. Następnie sprawdziłbym temperatury karty oraz zainstalował najnowsze sterowniki ze strony producenta. Rzuciłbym jeszcze okiem na zasilacz, ponieważ może być tak, że nie jest w stanie podać wystarczających, stabilnych napięć na kartę. W ostateczności przetestowałbym kartę na innym komputerze.
Żadnego powiadomienia nie ma. Przedmuchiwałem ramy, pcie, nawet kabel sygnałowy od dysku Torll. Może spróbuję wyłączyć zintegrowaną.

Taki offtop zrobię: Ile RAM powinna mieć zintegrowana grafa? Bo u mnie standardowo ma 64MB. Wystarczy jej?
Szukaj
Odpowiedz
Zgredol Offline
Gothic Collector
**
Liczba postów: 56
Liczba wątków: 3
Reputacja: 7
20-12-2015, 12:51
Cytat:Taki offtop zrobię: Ile RAM powinna mieć zintegrowana grafa? Bo u mnie standardowo ma 64MB. Wystarczy jej?

Nie ma to większego znaczenia, zintegrowana karta działa jako testowa. Nie ma powodu by się gryzły. Sam posiadam tę kartę od MSI i miałem kilka dziwnych, "ciemnych" ekranów po wielogodzinnym graniu. Ciężko stwierdzić co jest tego przyczyną, ale warto też do listy którą umieścił mój przedmówca aktualizację biosu, jednak ja nieoficjalnie stawiam na zasilacz, który może być faktycznie za słaby - warto więc podać pełną konfigurację zestawu komputerowego by to zweryfikować.

Powodzenia Winking
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
kexus512@ Offline
Commodore 64
**
20-12-2015, 16:11
(20-12-2015, 12:51)Pan_Zgred napisał(a):
Cytat:Taki offtop zrobię: Ile RAM powinna mieć zintegrowana grafa? Bo u mnie standardowo ma 64MB. Wystarczy jej?

Nie ma to większego znaczenia, zintegrowana karta działa jako testowa. Nie ma powodu by się gryzły. Sam posiadam tę kartę od MSI i miałem kilka dziwnych, "ciemnych" ekranów po wielogodzinnym graniu. Ciężko stwierdzić co jest tego przyczyną, ale warto też do listy którą umieścił mój przedmówca aktualizację biosu, jednak ja nieoficjalnie stawiam na zasilacz, który może być faktycznie za słaby - warto więc podać pełną konfigurację zestawu komputerowego by to zweryfikować.

Powodzenia Winking
Dobra, podaję zestaw:
I5-4460
R9 290 (MSI gaming) - To z nią chyba jest problem
Ram 2x4gb hyperx
H81M-D3H (tak, wiem że słaba, nie do kręcenia i że słaby chip, ale spełnia swoją rolę, bo za rok kupię coś lepszego na lga 1151/nowszej podstawce.
ZASILACZ: SPC VERO 500W

i wszystko to zapakowane w budę spc
gladius m40 (też za rok oddam komuś i zmienię na jakiegoś Brutusa większego.
Albo zamoczę Torll obudowę. Grinning
Szukaj
Odpowiedz
DiamondBack Offline
Pong
*
Liczba postów: 6
Liczba wątków: 2
Reputacja: 0
22-12-2015, 22:31
Skoro problem już pojawia się podczas logo windowsa, to na bank nie jest wina sterowników, bo te są załadowywane do systemu chwilę przed załadowaniem pulpitu. Spróbuj odpalić jakiegoś liveCD linuxa albo najlepiej sprawdzić grafę w innym kompie.
Szukaj
Odpowiedz
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
  • Kontakt
  • arhn.eu
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 03-06-2025, 02:03 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group. Created by DSlakaitis.